Τσακαλώτος: Δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία - Αν είμαστε εκτός στόχων, πρέπει να πάρουμε μέτρα

Τσακαλώτος: Δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία - Αν είμαστε εκτός στόχων, πρέπει να πάρουμε μέτρα

«Η προνομοθέτηση είναι προβληματική από δημοκρατικής άποψης» - ΝΔ: Ο Τσακαλώτος παραδέχθηκε πρόσθετα μέτρα διαρκούς λιτότητας

Τσακαλώτος: Δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία - Αν είμαστε εκτός στόχων, πρέπει να πάρουμε μέτρα
Πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης παραδέχθηκε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφορικά με την προνομοθέτηση μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Σε σύγκριση, δε, με άλλα στελέχη της κυβέρνησης, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στους δημοσιογράφους, έλεγε χαρακτηριστικά: «Εγώ, ξέρετε, δεν θριαμβολογώ. Λέω τα θετικά και τα αρνητικά. Προφανώς εγώ θα θεωρούσα ότι δεν χρειάζεται καν να μπούμε στη συζήτηση για περικοπή συντάξεων. Δεν είπα ότι δεν υπάρχει λιτότητα. Είπα ότι δεν θα έχουμε επιπλέον λιτότητα. Τελειώνει η συζήτηση για περισσότερη λιτότητα».

Αναφερόμενο στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος, το ίδιο στέλεχος, σύμφωνα με το newmoney.gr, υποστήριξε ακόμη ότι «αν ξεπεράσουμε το 3,5% του ΑΕΠ, τα θετικά θα είναι περισσότερα, αν είμαστε ακριβώς στο 3,5% θα υπάρχουν και θετικά και αρνητικά, που θα νομοθετηθούν από τώρα. Αν είναι κάτω από 3,5% του ΑΕΠ θα έχουμε επιπλέον μέτρα», διαψεύδοντας και σε αυτήν την περίπτωση τη... χαρά που είχε επικρατήσει μετά το πέρας του Eurogroup και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αναφορικά με το θέμα του «κόφτη», υποστήριξε ότι θα μπορεί να μην τεθεί σε εφαρμογή το 2019, καθώς, εάν υπάρξει τήρηση ή υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων για το 2018, δεν υπάρχει ανάγκη να περιμένει η κυβέρνηση έως τον Απρίλιο του 2019 για το εάν χρειάζεται ή όχι η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου μηχανισμού.
Κλείσιμο

Κατά την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, δε, ο κ. Τσακαλώτος τόνιζε: «Με ρωτάτε αν είναι αντισυνταγματική η προνομοθέτηση μέτρων; Δεν είναι αντισυνταγματική. Θα είχαμε πρόβλημα με την υπο αίρεση νομοθέτηση. Αν όμως με ρωτάτε αν είναι προβληματική η συμφωνία μεταξύ τριών μερών (ΕΕ, ΔΝΤ και ελληνικής κυβέρνησης) ότι αναγκαζόμαστε να κάνουμε προνομοθέτηση, σας απαντώ ότι από δημοκρατικής άποψης είναι προβληματικό. Δεν λέμε ότι είναι το καλύτερο που έχει γίνει ποτέ, ούτε ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να το κάνει, για να μείνει το ΔΝΤ».




Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι «το όλο πακέτο έως τώρα είναι υφεσιακό. Το έχω πει. Αλλά τουλάχιστον δεν αυξάνεται η λιτότητα». Παράλληλα, ανέφερε ότι το τελικό πακέτο της συμφωνίας χωρίζεται σε τρία κεφάλαια: μέτρα-αντίμετρα, συλλογικές διαπραγματεύσεις και δάνειο για ανάσχεση ανεργίας.

Σε αντίθεση με όσα υποστήριξε το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι στο πρόσφατο Eurogroup δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία, καθώς «δεν υπήρξε κάτι για να συμφωνήσουμε», αλλά πως όλες οι πλευρές του τραπεζιού άναψαν το πράσινο φως για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, έως ότου, στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου, να διαπιστωθεί εάν υπάρχει «προσωρινή συμφωνία».

Ειδικότερα για την διαδικασία είπε: «Θα καθίσουν οι θεσμοί για περίπου επτά-δέκα μέρες και στόχος είναι, στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου, να κλείσει το SLA και η συζήτηση των μέτρων-αντίμετρων. Να πει τότε ο Ντάισεμπλουμ ότι προσωρινά συμφωνούμε σε αυτή την συμφωνία. Όπως έχει πει ο Νταισεμπλουμ και το ΔΝΤ και εμείς, τίποτα δεν θα έχει συμφωνηθεί, αν δεν συμφωνηθούν όλα. Κανείς δεν θέλει να δώσει κάτι, αν δεν ξέρει το όλο πακέτο και πόσο αναπτυξιακό είναι, πόσο υφεσιακό και πόσο δύσκολο».

«Φτάσαμε -όχι χρονικά, αλλά ως διαδικασία- εκεί που θέλαμε. Δηλαδή, όλα θα συμφωνηθούν ως πακέτο. Και όλα τα κόμματα θα πούμε στο τέλος αν μας αρέσει το όλο πακέτο» συνέχισε ο υπουργός, για να προσθέσει: «Θα κλείσει πρώτα ο SLA τα μέτρα-αντίμετρα και προσωρινά θα πούμε ότι μπορούμε να ζήσουμε με αυτά, αρκεί να δούμε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Η συζήτηση Μέρκελ - Λαγκάρντ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι απαιτείται μεγαλύτερη σαφήνεια για μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Θα δούμε αν θα δοθεί καλή εικόνα για την Ελλάδα στους επενδυτές. Άρα, μπορεί να κλείσει όλο το πακέτο να ξέρουμε όλα τα στοιχεία. Να ξέρουμε το SLA και ποια η δημοσιονομική πορεία της χώρας μετά το 2018. Ο Ντάισεμπλουμ δεν ζήτησε την πολιτική έγκριση της συμφωνίας από τα κράτη, γιατί δεν υπάρχει ακόμα. Αυτό που ζήτησε από το Eurogroup είναι η συμφωνία για την διαδικασία. Δεν ξέρω που θα είναι η τελική συμφωνία για όλα τα κομμάτια (ενεργειακό, δημοσιονομική πορεία μετά το 2018, αντίμετρα, μεσοπρόθεσμα για χρεος). Χρειάζεται ηρεμία, δεν μπορώ να πω ποια είναι η διαπραγματευτική μου θέση και τι θα μπει και τι θα βγει. Όμως, τέτοια ενημέρωση που δίνω εγώ, πριν τον ερχομό των θεσμών δεν υπήρχε επί Στουρνάρα».

Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος επιχείρησε να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν σχετικά την ελληνική κυβέρνηση.

«Το ΔΝΤ έλεγε πριν δύο μήνες ότι έπρεπε να πάρουμε 2% του ΑΕΠ καθαρά νέα μέτρα. Εσείς δηλαδή θα το κλείνατε τον Δεκέμβριο με 2% νέα υφεσιακά μέτρα; Δεν ακούσατε τον Ντάισεμπλουμ, που είπε ότι από την λιτότητα πάμε σε διαθρωτικές αλλαγές;» σημείωσε μεταξύ άλλων, υπενθυμίζοντας την απάντηση του κ. Πιερ Μοσκοβισί περι «net», όταν ρωτήθηκε γιατί η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα.

«Τώρα αλλάξατε τροπάριο» συνέχισε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, για να εξηγήσει: «Λέτε ότι τα κακά μέτρα είναι σίγουρα, ενώ τα καλά όχι. Πού το ακούσατε; Το μόνο που ισχύει είναι ότι, αν δεν πάμε καλά, θα πάρουμε νέα μέτρα. Αυτό βέβαια ισχύει για όλους -ακόμα και για χώρες που δεν είναι σε Μνημόνιο. Μπορεί να γίνει για παράδειγμα στη Γαλλία. Από πού προκύπτει ότι εμείς φταίμε για την καθυστέρηση; Όλος ο άλλος κόσμος δεν έχει χαμπαριάσει και μόνο εσείς το καταλάβατε. Δεν έχετε καταλάβει ότι το ΔΝΤ δεν λέει όσα έλεγε για το πλεόνασμα; Πιο κοντά στο 2,5% το βλέπω το πλεόνασμα το 2016. Έπεσε έξω 3% το ΔΝΤ».

Ο υπουργός αποκάλυψε επίσης ότι οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας συζητήθηκαν πριν το τελευταίο Eurogroup.

«Το πρώτο που συμφωνήθηκε πριν το Eurogroup ήταν ότι μέσα στην συμφωνία θα υπάρξουν και μέτρα διαρθρωτικού τύπου -έχουμε τις διαφωνίες μας, εμείς θα επιμείνουμε στις διαφωνίες μας. Η ουσιαστική συζήτηση είναι ότι οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας συζητήθηκαν πριν το Eurogroup, παρουσιάστηκαν στο Eurogroup και συμφωνήθηκε με πολιτική συμφωνία ότι είναι καλή βάση επιστροφής των θεσμών και όλα να δέσουν στο Εurogroup της 20ής Μαρτίου».

Αναφορικά με τα κομμάτια της συμφωνίας, είπε: «Το πρώτο κομμάτι της συμφωνίας είναι τα ουδέτερα δημοσιονομικά μέτρα. Το δεύτερο κομμάτι είναι ότι μέχρι τον Δεκέμβριο το ΔΝΤ έλεγε πως "ό,τι κάνετε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι επιστροφή στο παρελθόν". Τώρα το ΔΝΤ λέει ότι μπορεί να συζητήσει για τα θέματα που υπάρχει ομοφωνία στην Επιτροπή Σοφών, που έκρινε ότι είναι ορθές ευρωπαϊκές πρακτικές. Ομόφωνα η επιτροπή έκρινε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Και συνέχισε: «Θα έπρεπε να είναι για όλους καλό αυτό, αλλά για την ΝΔ είναι ιδεοληψίες. Αν το κλείναμε τον Δεκέμβριο, αυτό το καλό δεν θα το είχαμε. Μέρος της λύσης είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να μην κερδίσει η Λεπέν και η ακροδεξιά και να πείσεις εργαζόμενους ότι στην ανάκαμψη θα έχουν κάποια συμμετοχή. Πλήρωσαν το μάρμαρο της κρίσης, αλλά τουλάχιστον -όχι με ίσους όρους- αλλά με κάποιους όρους θα μετέχουν στην ανάπτυξη. Το τρίτο είναι το θέμα του πακέτου της αντιμετώπισης της ανεργίας. Είμαστε σε διαβουλεύσεις με διεθνείς οργανισμούς για ένα πακέτο-δάνειο για δημιουργία θέσεων εργασίας. Εμείς λέμε ότι το όλο πακέτο έως τώρα είναι υφεσιακό. Το έχω πει. Αλλά δεν αυξάνεται η λιτότητα».




«Αν θέλετε να ειρωνεύεστε κάποιον άλλο»

Δεν μπορώ να σας πω ποια είναι η διαπραγματευτική μας θέση, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνοντας απευθείας διάλογο με βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αν θέλετε να ειρωνεύεστε κάποιον άλλο» συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών, ισχυριζόμενος ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Γιάννης Στουρνάρας δεν ενημέρωνε την εθνική αντιπροσωπεία για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, σε αντίθεση με όσα πράττει η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στη δευτερολογία του, ο υπουργός Οικονομικών προσέθεσε:

Θέλω την δική σας άποψη αν συμφωνείτε με το ΔΝΤ ότι 45% Ελλήνων δεν πληρώνει φόρους ή με την δική μας ότι 12% δεν πληρώνει φόρους. Συμφωνείτε με την κυρία Αχτσιόγλου ότι από τα νούμερα δεν βγαίνει ότι οι δικές μας συντάξεις είναι ίδιες με των Γερμανών. Εμείς δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση ότι τελείωσε η λιτότητα. Είπε ο Ντάισεμπλουμ ότι αλλάζει η ατζέντα, ότι έχουμε υφεσιακό περιοριστικό πλαίσιο, όχι μόνο για εμάς αλλά και για Ισπανία κ.α.. Αρα δεν μπορώ να απαντήσω σε πολλές απαντήσεις. Υπάρχουν πολλές ιδέες για τι μπορεί να γίνει.

Για παράδειγμα, να μειωθεί στους συνταξιούχους το ποσοστό που πληρώνουν για φάρμακα. Φαντάζομαι ότι μεγάλο ποσοστό συνταξιούχων πληρώνει τουλάχιστον ένα φάρμακο. Υπάρχουν ιδέες για να βοηθήσεις έναν κόσμο που του παίρνεις κάτι ή ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα.

Υπάρχουν σκέψεις για καλύτερη στόχευση. Σας δίνω το γενικό πλαίσιο, που οδεύει η διαπραγματευτική ομάδα. Δεν θεωρούμε σωστό να πάρουμε νέα μέτρα. Η άποψή μας είναι ότι το κερδίσαμε, γιατί δεν παίρνουμε μόνο  κακά μέτρα 2%.

Αυτό το πλαίσιο είναι πλαίσιο να τελειώσει αξιολόγηση και να μπει η Ελλάδα στο QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ).

Δεν μπορεί να το εξασφαλίσει η Ελλάδα το QE. Η αλήθεια είναι ότι έχω αισιοδοξία ότι, αν γίνουν όλα αυτά και κλείσει η συμφωνία 20 Μαρτίου, τότε θα δουμε πόσο θα είναι τα πλεονάσματα και για πόσο χρόνο, τότε θα δούμε και μεσοπρόθεσμα και αν είναι το ΔΝΤ μέσα, τότε θα είναι απλή η ένταξη στο QE.

Ελπίζω να σας έχω καλύτερα νέα όταν τα ξαναπούμε.

Σταϊκούρας: «Είστε κυβέρνηση των προθύμων»

«Μετά την σημερινή σας τοποθέτηση, πολύ φοβάμαι ότι η δημιουργική ασάφεια παραμένει» είπε ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος έλαβε τον λόγο αμέσως μετά τον υπουργό Οικονομικών και κατηγόρησε τον κ. Τσακαλώτο, λέγοντας: «Είστε κυβέρνηση των προθύμων». 




Κουτσούκος: Δώσατε μείωση συντάξεων και αφορολόγητου, για να επιστρέψει η Τρόικα

«Κρύβεται ομιλώντας ο κ. Τσακαλώτος» υποστήριξε ο κ. Γιάννης Κουτσούκος, για να εξηγήσει: «Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης είναι ότι έδωσε τα πάντα για να επιστρέψει η Τρόικα. Μείωση αφορολόγητου και συντάξεων. Αυτά τα χαρακτήρισε λεπτομέρειες ο κ. Τσακαλώτος και επέλεξε να μιλήσει για διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ. Λες και ο ίδιος δεν είχε στείλει επιστολή στο ΔΝΤ, παρακαλώντας για την παραμονή του. Πληρώνουμε το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τις καθυστερήσεις πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης».

Απευθυνόμενος, δε, στον υπουργό Οικονομικών, τον κάλεσε να απαντήσει: «Ειχατε πει ότι το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα είναι στόχος μη αποδεκτός. Το αποδεχτήκατε και μετά το 2018; Είχατε πει ότι θα παραιτηθείτε, αν μειωθεί το αφορολόγητο. Το δεχθήκατε. Ο κ. Κατρούγκαλος κορόιδευε ότι δεν θα γίνει περικοπή συντάξεων. Το αποδεχθήκατε;».

«Έχετε την λογική "μονά χάνεις διπλά κερδίζω"» ανέφερε ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), εκτιμώντας πως «δεν θα υπάρχει αποκατάσταση των απωλειών. Ακόμα και εσείς λέτε ότι μετά την αφαίμαξη των εργαζομένων θα πάρουν και αυτοί το κατιτίς τους. Λέτε σε αυτούς τους ανθρώπους: "Σου παίρνω 100 και σου επιστρέφω πέντε και πρέπει να μου έχεις ευγνωμοσύνη"».

Σε άλλο σημείο, δε, υποστήριξε ότι «τα αντισταθμιστικά μέτρα λέτε ότι θα σχετίζονται με τον ρυθμό αύξησης ανάπτυξης, που σημαίνει ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα πάει στις επιχειρήσεις».

«Δεν γίνεται ουσιαστική συζήτηση. Υπήρξαν από πριν γραμμένες ομιλίες» ανέφερε ο κ. Χρήστος Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ), διαβάζοντας την δική του γραπτή ομιλία.

«Εξυπηρετεί η διαδικασία την ανάγκη της ενημέρωσης;» αναρωτήθηκε ο ίδιος, για να προσθέσει: «Πόσο βοηθά αυτή η συζήτηση την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης;».

«Από τον Δεκέμβριο του 2015 το ΔΝΤ ζητούσε 2% περισσότερα μέτρα. Τι έπρεπε να κάνουμε; Να πηγαίναμε σε εκλογές, όπως ήθελε η ΝΔ;» είπε για να συνεχίσει την κριτική στην στρατηγική της αντιπολίτευσης: «Από την μια μας κατηγορείτε ότι υποχωρήσαμε σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών και από την άλλη ότι καθυστερήσαμε την διαπραγμάτευση. Αυτά είναι αντιφατικά».

«Ό,τι συζητάμε αφορά το 2019 και μετά. Αν δεν γινόταν αυτό, δεν θα επέστρεφαν τα τεχνικά κλιμάκια» παραδέχθηκε ο ίδιος, για να προσθέσει: «Συζητάμε για περιοριστικά και επεκτατικά μέτρα. Βεβαίως, υπάρχει πρόβλημα για το πώς θα επιμεριστούν τα βάρη και τα οφέλη».


ΝΔ: Ο Τσακαλώτος παραδέχθηκε πρόσθετα μέτρα διαρκούς λιτότητας

Την άμεση αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή, όπου επιχείρησε να περιγράψει την πορεία της διαπραγμάτευσης.

«Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε την ύπαρξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια μετά το 2018. Άρα, πρόσθετα μέτρα διαρκούς λιτότητας» σχολιάζουν συγκεκριμένα πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να προσθέσουν:

«1. Στις 23 Ιουνίου στο συνέδριο του Economist ο κ. Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι απολύτως αδιανόητο να διατηρηθούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018, αν δεν θέλουμε να πλήξουμε την ελληνική οικονομία και αν δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες διαρκούς και μακροχρόνιας στασιμότητας. Άρα, η κυβέρνηση δημιουργεί συνθήκες διαρκούς και μακροχρόνιας στασιμότητας.

2. Ο κ. Τσακαλώτος "άδειασε" το Μεγαρο Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας όσους έλεγαν για διάσταση μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει συμφωνία, λέγοντας ότι "δεν ξέρω πού θα κάτσει η διαπραγμάτευση".

3. Οι νέες μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου φέρουν την σφραγίδα Τσίπρα - Καμμένου. Οι συνταξιούχοι, οι ασθενέστεροι και όλοι οι Έλληνες βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

4. Ο κ. Τσακαλώτος σήμερα μίλησε με δημιουργική ασάφεια, θυμίζοντας τον προκάτοχό του, κ. Βαρουφάκη. Δεν έχουν αλλάξει, δεν έχουν μάθει. Σπρώχνουν το τενεκεδάκι παρακάτω, ενώ η πραγματική οικονομία βουλιάζει και η αβεβαιότητα εξαπλώνεται, επιβεβαιώνοντας ότι χάθηκαν δύο έτη από την ελληνική οικονομία

5. Η κυβέρνηση ευθύνεται για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο των αξιολογήσεων

6. Η κυβέρνηση δεν βάζει τέλος στην λιτότητα. Την επεκτείνει και την διευρύνει.

7. Συμπέρασμα: υποχωρήσεις, διαπραγματευτικές ήττες και ψέματα είναι το τρίπτυχο της κυβερνητικής αποτυχίας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης