Eurogroup: Η κυβέρνηση συμφώνησε σε 4ο Μνημόνιο-«κάβα»

Eurogroup: Η κυβέρνηση συμφώνησε σε 4ο Μνημόνιο-«κάβα»

Συμφωνία των δανειστών σε πακέτο προληπτικών μέτρων 3,6 δισ - «Όχι» των δανειστών σε ονομαστική μείωση χρέους - Λαγκάρντ: Δεν χρειάζεται «κούρεμα» -Ντάισελμπλουμ: Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης - Την επόμενη Πέμπτη νέο Eurogroup

Eurogroup: Η κυβέρνηση συμφώνησε σε 4ο Μνημόνιο-«κάβα»
Συμφωνία των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση για την υιοθέτηση ενός πακέτου προληπτικών μέτρων που θα ενεργοποιηθεί αν χρειαστεί και εφόσον διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι επετεύχθη στο πλαίσιο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών των 19 χωρών της Ευρωζώνης.

«Η συνεργασία ήταν ισχυρή και παραγωγική» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε οτι έχει γίνει σεβαστή πρόοδος».

Κλείσιμο
Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να υπάρξει πλήρης ολοκλήρωση των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση αλλά είμαστε κοντά, εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ξεκαθαρίσαμε τον τρόπο για να υπάρξει πρόοδος, συνέχισε ο Ολλανδός πολιτικός και ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης για ένα προληπτικό πακέτο μέτρων το οποίο θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που μέχρι το 2018 διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους.Πρέπει να υπάρχει ένα προληπτικό πακέτο αν χρειαστεί για να επιτευχθεί οστόχος του 2018, επισήμανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ συμπληρώνοντας: «Αυτό χρειάζεται περισσότερη δουλειά, για το πώς θα εφαρμοστεί, ποια μέτρα θα περιλαμβάνει και πώς θα πυροδοτείται(σσ.εννοεί τον τρόπο που θα αποφασίζεται η «ημιαυτόματη» ενεργοποίηση του πακέτου μέτρων-ρεζέρβα).
Δέσμευση Τσακαλώτου για προληπτικά μέτρα 3,6 δισ.ευρώ
Ο κ. Ντάισεμπλουμ έκανε λόγο για δέσμευση του υπουργού Οικονομικών να υπάρξει εφαρμογή του εφεδρικού πακέτου μέτρων το οποίο τις προηγούμενες ημέρες είχε υπολογιστεί περίπου στα 3,5 δισ.ευρώ. Ο πρόεδρος του Eurogroup επιβεβαίωσε ότι το πακέτο των εφεδρικών μέτρων θα είναι ύψους 2%, δηλαδή θα ανέλθει στα 3,6 δισ.ευρώ.Επανερχόμενος έπειτα από ερώτηση για το πακέτο των προληπτικών μέτρων ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι το πώς θα γίνει αυτό, αν δηλαδή θα είναι ένας μηχανισμός ή συγκεκριμένα μέτρα ξεχωριστά θα αποτελέσει αντικείμενο της διαπραγμάτευσης των επόμενων ημέρων. Ερωτηθείς αν αποτελεί προαπαιτούμενο το θέμα του χρέους για την εκταμίευση της δόσης ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε ότι «η εκταμίευση βασίζεται στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αλλά για να υπάρξει συμφωνία για το θέμα των προληπτικών μέτρων πρέπει να υπάρξει και συμφωνία για το χρέος».


Νέο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη
«Αν έχουμε το πακέτο χρειάζεται και τα προληπτικά μέτρα για να το στηρίξουν αυτό θα έχουμε ένα νεο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.


«Όχι» σε ονομαστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους
Εις ό,τι αφορά το θέμα του χρέους ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ απέκλεισε την πιθανότητα ονομαστικού κουρέματος του ελληνικού χρέους λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές θα κοιτάξουν τις πιθανότητες reprofiling του χρέους μέσω της επιμήκυνσης και επέκτασης της περιόδου «ωρίμανσης».Τις θετικές ειδήσεις στο πλαίσιο της προσπάθειας για ολοκλήρωση της αξιολόγησης είχε προαναγγείλει με ανάρτηση του στο twitter ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις. Ο Λετονός πολιτικός τόνιζε ότι «έχει γίνει καλή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα» προσθέτοντας ότι πλέον γίνεται συζήτηση επί των μέτρων έκτακτης ανάγκης που ζητά το ΔΝΤ, έτσι ώστε να δώσει την έγκριση του. 
Μοσκοβισί: Ισορροπημένη συμφωνία
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που δίνουν αυτή την ώρα ο Γερούν Ντάισελμπουμ, η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM) και ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) το λόγο έλαβε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. «Μου φαίνεται ότι φτάνουμε σε μια ισορροπημένη συμφωνία» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

Εις ό,τι αφορά το πακέτο των προληπτικών μέτρων ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι στόχος είναι να παρασχεθούν δικλίδες ασφαλείας σε όλους τους εμπλεκόμενους θεσμούς και τους επενδυτές για τα επόμενα χρόνια.

«Θέλουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλά για να φτάσουμε εκεί χρειαζόμαστε πακέτο μεταρρρυθμίσεων που θα είναι κοινωνικά δίκαιες και δημοσιονομικά βιώσιμες» κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.Λαγκάρντ: Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα
Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ικανοποιημένη για την ισχυρή στήριξη της προώθησης της ιδέας του πακέτου των προληπτικών μέτρων υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει να νομοθετηθούν, να είναι βιώσιμα και να είναι συγκεκριμένα».

«Είμαι σίγουρη ότι όλοι μπορούμε να εργαστούμε μαζί και θα ζητήσω από την ομάδα μου να επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα. Το πρόγραμμα πρέπει να πατάει τόσο στις μεταρρυθμίσεις όσο και στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους» συμπλήρωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ καταλήγοντας με νόημα ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα» καθώς όπως είπε το θέμα του χρέους δεν θα λυθεί άμεσα.


Στη συνέντευξη τύπου η Κριστίν Λαγκάρντ επανήλθε στο θέμα των στοιχείων της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 για την Ελλάδα που με βάση την ανακοίνωση της 21ης Απριλίου υπολογίζεται στο 0,7% έναντι πρόβλεψης για 0,25% επισημαίνοντας: «Καλοσωρίζουμε τα στοιχεία της Eurostat. Αν είναι ακριβή θα έχουν αντίκτυπο. Θα τα... ξεσκονίσουμε». Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ θύμισε, μάλιστα, ότι το 2013 ανακοινώθηκε πλεόνασμα 1,3% και έπειτα από αναθεωρήσεις κατέληξε στο 0,5%. «Πολλές φορές η Eurostat αναθεωρεί τα στοιχεία της» ανέφερε σιβυλλικά η κυρία Λαγκάρτ. 
Λαγκάρντ: Δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους
Ειδικά για το θέμα του χρέους και το κατά πόσον υπάρχει συμφωνία σε σχέση με τις σημερινές δηλώσεις Σόιμπλε ότι το θέμα αυτό δεν είναι πρώτης γραμμής η κυρία Λαγκάρντ είπε ότι «πρώτον δεν χρειάζεται "κούρεμα", δεύτερον η συμφωνία της 25ης Ιουλίου αποτελεί το βασικό οδηγό, τρίτον όλοι συμφωνούμε ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που βασίζεται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μας οδηγήσει σε ένα μηχανισμό και αυτό θα πυροδοτηθεί όταν ολοκληρωθούν όλα τα μέτρα που συζητήσαμε σήμερα».Ρέγκλινγκ: Συμφωνία αλλιώς... καήκαμε
Κατηγορηματικός ότι αποκλείστηκε από όλους η ονομαστική μείωση του χρέους ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Security Mechanism) ESΜ Κλάους Ρέγκλινγκ. «Ελπίζω να υπάρξει συμφωνία γιατί η κατάσταση είναι στενή. Πέρασαν 4 μήνες από την τελευταία πληρωμή δόσης προς την Ελλάδα. Υπάρχουν πληρωμές τους επόμενους μήνες» δήλωσε ο κ. Ρέκγλινγκ απευθύνοντας σκληρή προειδοποίηση.


Μπενουά Κερέ: Πρόοδος στα κόκκινα δάνεια
Για σημαντική πρόοδο «με την θέληση της κυβέρνησης να προχωρήσει» έκανε λόγο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ αναφερόμενος ειδικά στην πρόοδο που σημειώθηκε στο θέμα των «κόκκινων δανείων».
 
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε σύμφωνος με τη λήψη του πακέτου προληπτικών μέτρων ως μέτρο ασφαλείας αλλά και στην ανάγκη για λήψη μέτρων όσον αφορά το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης