Πώς έφτασε στο λουκέτο η Ηλεκτρονική Αθηνών

Πώς έφτασε στο λουκέτο η Ηλεκτρονική Αθηνών

Στην ανεργία 450 εργαζόμενοι - Τα τελευταία χρόνια η ιστορική ελληνική αλυσίδα είχε εκπονήσει τρία πλάνα αναδιάρθρωσης, όμως η χαριστική βολή ήρθε από τα capital controls

Πώς έφτασε στο λουκέτο η Ηλεκτρονική Αθηνών
Ποιος άραγε δεν θυμάται τον περίφημο «Αλέκο», τη γνωστή διαφήμιση της εταιρείας Ηλεκτρονική που εδώ και χρόνια αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν της επιχείρησης.
Ναι μεν, η Ηλεκτρονική, που ανήκει στην οικογένεια Γιάννη και Παρασκευής Στρούτση από το 1958, είχε προβλήματα τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης ανάπτυξης που επιχείρησε σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια, όμως  χάρη σε συντονισμένες κινήσεις αναδιάρθρωσης επιβίωνε.

Η πορεία όμως της διαπραγμάτευσης πέρυσι και οι τραγικές της συνέπειες οδήγησαν την εταιρεία στην πτώχευση.

Η εξέλιξη της Ηλεκτρονικής μάλιστα, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, στέλνει κι ένα ακόμα μήνυμα στην κυβέρνηση, η οποία στήνει επικοινωνιακό κλίμα σφοδρής σύγκρουσης με την Τρόικα ενόψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της οικονομίας.
Κλείσιμο
Πως νέα παιχνίδια και τυχοδιωκτισμοί όπως οι περυσινοί του κ. Βαρουφάκη δεν χωράνε, καθώς το μάρμαρο το πληρώνουν αθώοι εργαζόμενοι.


Δείτε εδώ την αίτηση πτώχευσης

Εντύπωση σήμερα προκαλεί το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Αυγή που κάνει πλάκα και λογοπαίγνια με την τύχη 450 εργαζομένων που μένουν στον δρόμο! «Η Ηλεκτρονική Αθηνών βγήκε από την πρίζα», είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος της κομματικής εφημερίδας το οποίο φιλοξενείται στην στήλη «Μικρά επιχειρηματικά».

Η ιστορική αλυσίδα της οικογένειας Στρούτση και η πρώτη αμιγώς ελληνική σε επίπεδο πωλήσεων εταιρεία του κλάδου, επιβεβαιώνοντας τις αρνητικές για την τύχη της φήμες των προηγούμενων ημερών, σε ανακοίνωσή της προ ολίγων λεπτών τόνισε ότι προχωρά στην κήρυξη της πτώχευσης της.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

«Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ γνωστοποιεί ότι δυνάμει της υπ αριθμ 267/13-4-2016 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κηρύχθηκε σε κατάσταση πτωχεύσεως.

Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που -εκτός των άλλων- ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.

Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015 είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό.


Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές. Έτσι, η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση.

Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ΕΛΛΗΝΙΚΗ εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή την συγκυρία.

Τα καταστήματα της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ από 14-4-2016, θα παραμείνουν κλειστά».


Θα πρέπει να σημειώσουμε πως τα τελευταία χρόνια η ιστορική ελληνική αλυσίδα είχε εκπονήσει τρία πλάνα αναδιάρθρωσης, όμως η χαριστική βολή στην πορεία της -όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς- υπήρξε η επιβολή των καλοκαιρινών capital controls.



Πληθαίνουν τα θύματα των capital controls


Σαν να μην έφθανε αυτό, ενώ υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ επαίρονται για τα capital controls η Ηλεκτρονική δεν είναι το μόνο θύμα αυτής της πολιτικής. Να θυμίσουμε πως και η βιομηχανία ΙΜΑΣ στο Βόλο έκλεισε με απώλειες 140 θέσεων εργασίας και η ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο έβαλε λουκέτο στην εκεί μονάδα της και η Softex οδηγήθηκε σε παύση εργασιών. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές «σπιράλ λουκέτων» για το οποίο κανένας δεν θα έπρεπε να πανηγυρίζει. Να πούμε επίσης πως και ο Γιώργος Σταθάκης τον Ιανουάριο σε δηλώσεις του σε γερμανική εφημερίδα είχε μιλήσει για «μικρές συνέπειες των capital controls» προφανώς αγνοώντας τη ζημιά που η κυβέρνηση είχε κάνει σε μεγάλες και μικρές ελληνικές επιχειρήσεις.

Μάρδας (και πάλι) εκτός τόπου και χρόνου

Εκτός τόπου και χρόνου βρίσκεται για μια ακόμη φορά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις επενδύσεις Δημήτρης Μάρδας. Μετά την προκλητική για τη νοημοσύνη των πολιτών δήλωση περί Σύριων επενδυτών, χθες, λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση της πτώχευσης της ιστορικής ελληνικής αλυσίδας Ηλεκτρονική Αθηνών η οποία αποδιδόταν από τη διοίκηση της στην επίδραση των καλοκαιρινών κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες , δήλωνε με στόμφο ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με τα capital controls στην οικονομία» επισημαίνοντας ότι «ακόμα και οι τουρίστες τα έχουν ξεχάσει».

Να όμως που η ίδια η ζωή τον διαψεύδει μέσα σε λίγες ώρες με τον πιο σκληρό τρόπο για τους 400 περίπου εργαζόμενους μιας εταιρείας που ακόμα και κάτω από καθεστώς μεγάλης οικονομικής πίεσης παρέμενε η τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών της χώρας και η πρώτη αμιγώς ελληνική εταιρεία του κλάδου. Τώρα, με τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ ο κλάδος των ηλεκτρικών αφελληνίστηκε πλήρως, καθώς οι ελληνικές δυνάμεις της εν λόγω αγοράς αποτελούνται από διάσπαρτα μικρά και μεσαία καταστπήματα ανά την επικράτεια.
 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης