«Βόμβα» από την ΕΚΤ: Σταματά να δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα

«Βόμβα» από την ΕΚΤ: Σταματά να δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα

Ηχηρό μήνυμα της Φρανκφούρτης στην ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει τώρα τις προτάσεις της, για να υπάρξει συζήτηση και συμφωνία επί ενός προγράμματος οικονομικής βοήθειας - Υποχωρεί το ευρώ, εκτινάσσονται τα spreads - Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από τις 11 Φεβρουαρίου - Διαβάστε την ανακοίνωση της ΕΚΤ στα ελληνικά και τα αγγλικά

Με μια αιφνιδιαστική απόφαση, αργά το βράδυ της Τετάρτης, η ΕΚΤ
ανακοίνωσε ότι, αρχής γενομένης από τις 11 Φεβρουαρίου
, δεν θα δέχεται ως ενέχυρα (collateral) ελληνικά ομόλογα.

Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, μέσω ενεχύρων, θα συνεχιστεί κανονικά, αλλά μέσω του μηχανισμού ELA, δηλαδή από την Τράπεζα της Ελλάδος, με την έγκριση της EKT.

Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ σημαίνει πως η Φρανκφούρτη εκτιμά ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Πρακτικά, από τις 11 Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ σταματάει να παίρνει τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών και οποιοδήποτε ομόλογο έχει εκδωθεί από το ελληνικό Δημόσιο ή έχει την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Η απόφαση αυτή επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου, δηλαδή μετά το τέλος της δίμηνης παράτασης του υφιστάμενου μνημονίου. Η αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ, που σταματά να δέχεται τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου από τις 11 Φεβρουαρίου, είναι ένα ηχηρό μήνυμα της Φρανκφούρτης στην ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει τώρα τις προτάσεις της, για να υπάρξει συζήτηση και συμφωνία επί ενός προγράμματος οικονομικής βοήθειας.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ, «η αναστολή αποδοχής των ελληνικών ομολόγων είναι σύμφωνη με τους κανόνες του ευρωσυστήματος, επειδή σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι δυνατόν να υποτεθεί ότι θα υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση και αναθεώρηση του προγράμματος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, συνεπώς δεν υπήρχε -προφανής- λόγος να τεθούν οι ελληνικές τράπεζες, εκτός των πράξεων χρηματοδότησης της ΕΚΤ, 17 μέρες νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος.

Τι σημαίνει η απόφαση Ντράγκι - Το παρασκήνιο και οι ερμηνείες
- Η ανακοίνωση έγινε την ίδια ημέρα και ενώ έχει προηγηθεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, με τον Μάριο Ντράγκι.

Το γεγονός ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε επίσημη αντίδραση, ανακοίνωση κ.τ.λ μετά τη συνάντηση και λίγες ώρες μετά ακολούθησε ο αποκλεισμός των ελληνικών τραπεζών από τις τακτικές πράξεις ρευστότητας της ΕΚΤ, αποτελεί προφανή έκφραση δυσαρέσκειας και αποδοκιμασίας των όσων είπε ο κ. Βαρουφάκης στον κεντρικό τραπεζίτη, Μάριο Ντράγκι.

- Έχει ενδιαφέρον, επίσης, η χρονική σύμπτωση ότι ο συγκεκριμένος αποκλεισμός των ελληνικών τραπεζών ξεκινά στις 11 Φεβρουαρίου, ημέρα που είναι προγραμματισμένο το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα. Δηλαδή, την ημέρα που η ευρωζώνη συγκεντρώνεται για να συζητήσει εκτάκτως ειδικά για την Ελλάδα, ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες τίθενται εκτός χρηματοδότησης.

- Οι ελληνικες τράπεζες, από τις 11 Φεβρουαρίου, βρίσκονται πλέον στο έλεος του Μάριο Ντράγκι, καθώς η χρηματοδότησή τους εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από την έγκριση του ELA, που θα δίνει η ΕΚΤ.

- Να σημειωθεί ότι, στις 13 Φεβρουαρίου, υπάρχει έκδοσης εντόκων 1,4 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει και έκτακτη χρηματοδότηση, για να καλύψει το μέρος των εντόκων που θα ζητήσουν να πληρωθούν στη λήξη τους, οι ξένοι επενδυτές.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ στα αγγλικά

4 February 2015 - Eligibility of Greek bonds used as collateral in Eurosystem monetary policy operations

ECB’s Governing Council lifts current waiver of minimum credit rating requirements for marketable instruments issued or guaranteed by the Hellenic Republic

Suspension is in line with existing Eurosystem rules, since it is currently not possible to assume a successful conclusion of the programme review

Suspension has no impact on counterparty status of Greek financial institutions

Liquidity needs of affected Eurosystem counterparties can be satisfied by the relevant national central bank, in line with Eurosystem rules

The Governing Council of the European Central Bank (ECB) today decided to lift the waiver affecting marketable debt instruments issued or fully guaranteed by the Hellenic Republic. The waiver allowed these instruments to be used in Eurosystem monetary policy operations despite the fact that they did not fulfil minimum credit rating requirements. The Governing Council decision is based on the fact that it is currently not possible to assume a successful conclusion of the programme review and is in line with existing Eurosystem rules.

This decision does not bear consequences for the counterparty status of Greek financial institutions in monetary policy operations. Liquidity needs of Eurosystem counterparties, for counterparties that do not have sufficient alternative collateral, can be satisfied by the relevant national central bank, by means of emergency liquidity assistance (ELA) within the existing Eurosystem rules.

The instruments in question will cease to be eligible as collateral as of the maturity of the current main refinancing operation (11 February 2015).


Η ανακοίνωση της ΕΚΤ στα ελληνικά
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να άρει την εξαίρεση για τα αξιόγραφα που εκδίδονται ή έχουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Η εξαίρεση επέτρεπε στα χρεόγραφα αυτά να χρησιμοποιούνται στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η απόφαση του Δ.Σ. βασίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι αυτήν την στιγμή δυνατό να προβλεφθεί μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος.

Η απόφαση δεν έχει επιπτώσεις για την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις νομισματικής πολιτικής. Οι ανάγκες ρευστότητας για τις τράπεζες, για τις τράπεζες που δεν έχουν επαρκή collateral, μπορούν να ικανοποιηθούν από την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα, μέσω του ELA εντός των προβλεπόμενων κανονισμών του ευρωσυστήματος.

Τα εν λόγω αξιόγραφα θα πάψουν να γίνεται αποδεκτά ως collateral με την λήξη της τρέχουσας πράξης αναχρηματοδότησης (11 Φεβρουαρίου 2015).


Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (387)

Michalis

IQ Ραδικιού έχει ο Ντράγκι. Δεν θα δεχτή τα ομόλογα που δεν σκοπεύαμε να εκδώσουμε ? Για όσους δεν το άκουσαν ο Βαρουφάκης το είπε από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα εκδώσουμε ομόλογα αν δεν υπάρξει πρώτα συμφωνία με τους πιστωτές. Αφήστε τους τώρα να ΜΗΝ αγοράζουν τα ομόλογα που ΔΕΝ θα εκδίδουμε.

Σόιμπλε

Και που θα βρεις λεφτά αν δεν εκδόσεις ομόλογα? Επειδή έχεις ένα πλεόνασμα νομίζεις ότι μπορείς να επιβιώσεις απο μόνος σου με ενα χρέος στις πλάτες σου? Όσο υπάρχει χρέος και δεν διδιαγράφετε, μονο η Γερμανία και η Ευρώπη μπορεί να σε σώσει! Εκτός και αν θες να πάρεις άλλο δρόμο εκτός ευρώ!? Μετά θα καταλάβεις τι εστί πείνα! Με εκτίμηση!

Ε.Ε.Π

Από τη στιγμή που η Γερμανία αποσύρει τις εγγυήσεις της για τις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις στην ευρωζώνη, αυτές είναι καταδικασμένες να αποτύχουν λόγω της εκτίναξης των επιτοκίων. Έτσι, η Γερμανία μπορεί να πιέζει τις χώρες της περιφέρειας να κάνουν μεταρρυθμίσεις ή να δέχονται πακέτα διάσωσης/.Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σε ένα μόνιμο ταμείο διάσωσης. Αυτό ήταν μια μεγάλη ήττα για τη γερμανική θέση, η οποία πάντα επέμεινε και υποστήριζε ότι θα ήταν μέχρι το 2013. Ως αντάλλαγμα για την επέκταση του ταμείου διάσωσης, η Merkel επέμεινε σε ένα ταμείο για την ανταγωνιστικότητα. Η πρόταση συμπεριλάμβανε τη φορολογική εναρμόνιση (με ένα εύρος φορολογικών συντελεστών), εναρμόνιση της ηλικίας συνταξιοδότησης (70) και μισθολογικές ρυθμίσεις (εξάλειψη τιμαριθμοποιημένων μισθών), όρια για τα δάνεια και τα ελλείμματα, ένα φρένο χρέους (παρόμοιο με το γερμανικό), εκ των προτέρων έλεγχο του προϋπολογισμού από τις Βρυξέλλες, και κυρώσεις για τις χώρες που δεν τηρούν αυτούς τους κανόνες. Το ταμείο διάσωσης επεκτάθηκε και επιτρέπει την πρωτογενή αγορά των κυβερνητικών ομολόγων. Χώρες όπως η Πορτογαλία μπορούν να εκδώσουν ομόλογα τα οποία αγοράζονται από το ταμείο διάσωσης. Το ταμείο διάσωσης εκδίδει ομόλογα για να χρηματοδοτήσει αυτές τις αγορές μια διαδικασία που σημαίνει eυρωομόλογα από την πίσω πόρτα. Στις αρχές του Ιανουαρίου 2011 καθώς η πίεση αυξάνονταν, μια σημαντική δημοπρασία πορτογαλικών ομολόγων πήγε καλά. Η κυβέρνηση πλήρωσε λιγότερο από το 7%για ομόλογα δεκαετίας που θεωρήθηκαν μη βιώσιμα από διάφορους Πορτογάλους βουλευτές. Οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ τις προηγούμενες ημέρες υποστήριξαν τη δημοπρασία. Η ΕΚΤ διέσωσε την Πορτογαλία!. Ο Barclays Capital εκτιμά ότι η ΕΚΤ αγόρασε 19,5 δις ευρώ από τα 21,7 του συνόλου των πορτογαλικών ομολόγων που πουλήθηκαν το 2010! Η περίπτωση της Πορτογαλίας είναι παρόμοια με της Ελλάδας. Η οικονομία δε είναι ανταγωνιστική με έναν τεράστιο δημόσιο τομέα. Η δομή της οικονομίας δεν είναι ευθυγραμμισμένη με το καταναλωτή και διατηρείται τεχνητά με κυβερνητικές δαπάνες. Η Πορτογαλία έκανε χρήση της φθηνής πίστωσης για να καθυστερήσει μια μεταρρύθμιση του παραγωγικού της μοντέλου. Οι άλλες χώρες της περιφέρειας έκαναν χρήση της φθηνής πίστωσης για να δημιουργήσουν "φούσκες". H Πορτογαλία ίδια με εμάς περίπτωση διασώθηκε, δεν έκανε ούτε το 1/10 απόσα κάναμε εμείς τα τελευταία χρόνια και δεν την αγγίζει η Γερμανία !Τα ομόλογα της; στο απυρόβλητο! Φταίμε εμείς τώρα να "ξεσκίσουμε" τον ELA ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΤΩΣΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ?

ΜΑΡΙΑ

ΤΙ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ ΤΟ ΕΥΡΟ ΡΕ!!ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ 700 ΚΑΤΟΣΤΑΡΙΚΑ Η ΠΕΙΝΟΥΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΧΜΟΥΛΑ?

Διάγνωση

Mάλλον δεν είχες γεννηθεί και δεν ξέρεις τι ήτανε να έχεις πληθωρισμό 25% (εποχές ελλειμμάτων και πληθωρισμού μετά το 1981). Το ευρώ έφερε σταθερότητα τιμών, αλλά δυστυχώς η σπατάλη του ελληνικού δημοσίου συνέχισε ασταμάτητα από το 1981 ως σήμερα.

Αντώνης Κλάδης

ΗΛΙΘΙΟΙ H Ελλάδα χρειάζεται τον ηγέτη που θα κόψει τον "ΓΟΡΔΕΙΟ ΔΕΣΜΟ" που λέγεται ΕΕ και ευρώ!... Γι αυτό, χρειάζεται ο ΗΓΕΤΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΈΛΛΗΝΑΣ ΜΕ ΒΑΡΙΑ [...]....

Μέρκελ

Αφού πήρατε τα λεφτά των Γερμανών και των άλλων και τα φάγατε, τώρα ζητάτε και τα ρέστα! Ε ΟΧΙ!!! Τον μπούλο και άντε γειά...

Καράντη Μαρία

Τσίπρα και Βαρουφάκη κανονίστε! Το 75% των Ελλήνων πολιτών θέλουν παραμονή στο ευρώ και στην ΕΕ, πάση θυσία! Αν φέρετε σχετικό δημοψήφισμα, θα χάσετε κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση και θα αναγκαστείτε να παραιτηθείτε.

vnem

Ειλικρινά ντρέπομαι για τα σχόλια κάποιων εδώ μέσα.... Δεν ψήφισα Σύριζα. Παρ' όλα αυτά θεωρώ πως τα λαμογια των προηγούμενων κυβερνήσεων εξευτελισαν την χώρα κανοντας την υπόδουλο των δανειστών, καταδικάζοντας τον τόπο να ζει επ άπειρον με δανεικά ψιχουλα για παντα, ίσα να φυτοζωουμε για να τρώνε οι Μπόμπολολατσηδες οι στουρναριδες, οι σημιτικές και παπανδρέοβενιζελικες φωκιες και όλος ο συρφετος που πέρασε και έβαλε εναν λίθο να καταστραφεί η χώρα. Και έρχονται τώρα οι ψηφοφόροι αυτών με χολή και κακία επειδή εχασε το κομμα τους που ποιος ξέρει που τους βόλευε τοσα χρόνια, και ξερνανε μικροψυχια ελπίζοντας να βουλιάξει η χώρα μονο και μονο επειδη δεν εκλέχτηκαν οι δοσιλογοι ηγέτες τους να τους έχουν να πίνουν φρεντακι με δανεικά, ταχατες οτι θα στρώσει η χώρα με σκληρή δουλεια (τους πήρε ο πόνος να δουλέψουν και καλα) αβασταχτες μεταρρυθμίσεις, ασηκωτη φορολογία που ταιζει τους ξένους και τράπεζες, και πακιστανόποίηση της εργασίας. Και αντί ρε ραγιάδες του κινητού να βάλουμε πλάτη ΟΛΟΙ μπας και ανακτήσει την αξιοπρέπεια της η χώρα και μας αφήσουν να ανασανουμε, ξερνατε οχετο κακίας παρακαλώντας να βουλιάξει ο τόπος. Αισχος ρε σεις.....ΔΕΝ θα ξανά εκλέγουν τα κ**λοκομματα σας αν αποτύχει ο Τσίπρας. Καμμία χα μην βγει γιατι ο κοσμος τα έχει παίξει και τίποτα πια δεν έχει να χασει, και παθετε συμφόρηση μερκελοδουλοι των δανειακών και της φαπας. Να χαθειτε ανθελληνες. Ουτε εγώ τους χωνευω, αλλά περιμένω να δω τι θα κανουν και να κρινώ. Δίνω χρονο, δεν ξερναω χολή παρακαλώντας ο ναζί Εφέντης να νικήσει και να διαλύσει την χώρα μου για να είμαι σκλάβος τους μια ζωή επειδή τα έφαγαν όλα με την Ζήμενς και το πολιτικο και επιχειρηματικό σκυλολοι που αντί να είναι φυλακη είναι εξω να το ψηφίσετε....

ΤΙΝΑ

ΠΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ !!! ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΒΕΝΤΙΑ ΜΑΣ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΥΠΟΔΟΥΛΟΙ, ΡΑΓΙΑΔΕΣ !!! ΝΤΡΟΠΗ,ΑΙΣΧΟΣ !!!

Άλλος

Αυτά τα λαμογια των προηγούμενων κυβερνήσεων που κατάντησαν την χώρα εδω που είναι, ποιος τα ψήφισε? Για να μην τρελαθούμε εδω μέσα! Αν αυτοί που ψήφισαν τις κυβερνήσεις αυτές δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους, και δήθεν φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός απο αυτούς, τοτε η χώρα είναι καταδικασμενη! Δεν σχολιάζω καν τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί πολύ γρήγορα, ή κωλοτουμπα θα κάνουν ή θα διαλυσουν την χωρα!

λαλου

το χρηματιστηριο αραγε που θα κλεισει σημερα?

asxetos

Απο λεοντες σημερα θα αρχισετε να νιαουριζετε.....γατακια!Το βλεπω πρωτα μια πιρουετα , μετα ενα διπλο slide, υστερα ενα τριπλο flip στον αερα και για το τελος μια ωραια ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΑ!Μαλλον ειναι προσφορο να την πουμε την επανασταση του Γεναρη απο την παρεα του Δεκαπενταμελους Κυψελης! Και εις αλλ αμε υγεια!

ΒΕΡΤΗΣ

Ο Τσιπρας θα ειναι ο μοιραιος ανθρωπος,αυτος που θα μας πτωχευσει και θα φερει την πεινα στη χωρα. Ταδε εφη Βασιλης Λεβεντης. ( Θα το υπενθυμιζω καθε μερα για να μην ξεχνιομαστε)

bk

Νικο.......φαε οσο προλαβαινεις με τα χρυσα σου τα κουταλια!!!!!!!!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

imf

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η επί τα χείρω αναθεώρηση οφείλεται στη μεγαλύτερη της αναμενόμενης επιβράδυνση στην Ινδία και άλλες αναδυόμενες αγορές και λόγω της σινοαμερικανικής εμπορικής συμφωνίας