Αύριο κληρώνει για δόσεις ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, χρέη στην εφορία

Αύριο κληρώνει για δόσεις ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, χρέη στην εφορία

Ουρές σε τράπεζες, ΕΛΤΑ και Δ.Ο.Υ.
– Σήμερα «κλείνει» το Ε9
– Οδηγίες προς φορολογουμένους

Αύριο κληρώνει για δόσεις ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, χρέη στην εφορία
Μέχρι και πριν λίγο από το ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι «της τελευταίας στιγμής» συρρέουν μαζικά πλέον, σε εφορίες, στα ΕΛΤΑ και στις τράπεζες, για να πληρώσουν (ή να γλιτώσουν) τα τέλη κυκλοφορίας, να διορθώσουν το Ε9 αλλά και για να τακτοποιήσουν τις δόσεις για ΕΝΦΙΑ και ληξιπρόθεσμες οφειλές.
 
Μπορεί η προεκλογική περίοδος να επισκίασε την περίοδο των εορτών, όμως πάμπολλες φορολογικές υποχρεώσεις εξακολουθούν να «τρέχουν», με προθεσμία έως αύριο 31 Δεκεμβρίου.
 
Ήδη από χθες παρατηρείται αυξημένη κίνηση στις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2015, την καταβολή 4ης δόσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και την εξόφληση της 2ης μηνιαίας δόσης των ρυθμισμένων ληξιπρόθεσμων χρεών τους.
 
Κλείσιμο
Κατά εκατοντάδες σπεύδουν οι πολίτες και στις Δ.Ο.Υ. για να υποβάλουν δηλώσεις ακινησίας για τα ΙΧ αυτοκίνητα και να παραδώσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας, προκειμένου να γλιτώσουν από τα τέλη κυκλοφορίας του 2015, από τα τεκμήρια διαβίωσης και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης του 2016. Για όλες αυτές τις υποχρεώσεις η προθεσμία λήγει αύριο.

Σήμερα όμως κλείνει η ηλεκτρονική εφαρμογή του ΤΑΧΙSNET για την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων ακινήτων (E9) για τα έτη 2010-2014, μετά την δεύτερη παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου, οι υποβληθείσες διορθωτικές δηλώσεις Ε9 υπερβαίνουν πλέον τα 2,5 εκατομμύρια.
 

Οδηγίες... προς φορολογουμένους
 
Οι φορολογούμενοι που πρόκειται να προσέλθουν σήμερα και αύριο στις τράπεζες, στα ΕΛΤΑ ή στις Δ.Ο.Υ. για να διεκπεραιώσουν μία ή περισσότερες από τις παραπάνω διαδικασίες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
 
- Η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του έτους 2015 γίνεται στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ με την προσκόμιση του σχετικού ειδοποιητηρίου, το οποίο φέρει τον κωδικό αριθμό της «Ταυτότητας Οφειλής» και μπορεί να εκτυπωθεί μέσω του συστήματος TAXISNET. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής των τελών κυκλοφορίας στις τράπεζες χωρίς την προσκόμιση του ειδοποιητηρίου αλλά με απλή αναφορά του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος.
 
Αρκετές τράπεζες, δίνουν στους πελάτες τους και τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω web banking ή … «δια τηλεφώνου» μέσω πιστωτικής κάρτας και με δόσεις, αναφέροντας τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους. Σε κάποιες περιπτώσεις θα τους ζητηθεί ο 20ψήφιος κωδικός πληρωμής που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο (εμφανίζεται  στο gsis.gr) οπότε θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για να δηλώσουν και αυτόν.
 
- Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2015 επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο των οφειλόμενων τελών, δηλαδή ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει διπλάσιο ποσό τελών! Για ΙΧ  τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέχρι 31-10-2010 κυμαίνονται από 22 έως 1.320 ευρώ.
 
- Όσοι υποβάλουν δηλώσεις «ακινησίας» και καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους στις Δ.Ο.Υ. μέχρι αύριο θα γλιτώσουν και  τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2015, και τα τεκμήρια διαβίωσης για το έτος 2015 ενώ θα απαλλαγούν και από τον φόρο πολυτελείας.
 
- Όσοι καταθέσουν μέχρι αύριο τις πινακίδες των οχημάτων τους, εφόσον κατά τη διάρκεια του 2015 θελήσουν να τις πάρουν πίσω, θα πρέπει να καταβάλουν το σύνολο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας του 2015! Κι αυτό διότι το μέτρο που προέβλεπε την καταβολή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα δεν κατατέθηκε στη Βουλή –και πλέον δεν προβλέπεται να επανέλθει πριν τουλάχιστον ανοίξει ξανά η Βουλή τον Φεβρουάριο του 2015.
 
-  Για τον ΕΝΦΙΑ, όσοι χάσουν την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου για την πληρωμή της τέταρτης δόσης, έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων η οποία παραμένει ενεργή. Το ετήσιο επιτόκιο είναι 8,76% ενώ αν η οφειλή παραμείνει ληξιπρόθεσμη και χωρίς ρύθμιση, αρχίζει να τρέχει τόκος 0,7% μηνιαίος αλλά και εφάπαξ πρόστιμο 10% αν δεν εξοφληθεί μετά την πάροδο δύο μηνών –ενώ διπλασιάζεται αν παρέλθουν 12 μήνες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης