Πετρέλαιο: Πόσο ωφελημένοι είναι οι Έλληνες από την πτώση των τιμών

Πετρέλαιο: Πόσο ωφελημένοι είναι οι Έλληνες από την πτώση των τιμών

Προβλέψεις ακόμα και για διολίσθηση στα 30 δολάρια - Στα 80 δολάρια το 2015 - Τι συμβαίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης και τη βενζίνη 

Πετρέλαιο: Πόσο ωφελημένοι είναι οι Έλληνες από την πτώση των τιμών
Κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι “παίζουν” πλέον οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, ανακάμπτοντας, όμως, από τα χαμηλά πενταετίας που κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα, αντιδρώντας ανοδικά τη Δευτέρα, με τα κέρδη να τερματίζουν το αρνητικό σερί πέντε διαδοχικών συνεδριάσεων. 

Τώρα, δημιουργούνται τα εξής ερωτήματα: Ποιοι είναι οι επόμενοι “σταθμοί” και κατά πόσο έχει ωφεληθεί ο Έλληνας καταναλωτής.

 Οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι, καθώς κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να υποχωρήσει μέχρι και τα 30 δολάρια το βαρέλι, άλλοι στα 40 δολάρια το βαρέλι και κάποιοι ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν μέχρι τα επίπεδα των 60 δολαρίων μέχρι να ανακάμψουν ξανά και να σταθεροποιηθούν στα 75-80 δολάρια το 2015.  

Κλείσιμο
Για τους Έλληνες καταναλωτές τα οφέλη είναι περισσότερο εμφανή στο πετρέλαιο θέρμανσης. Για παράδειγμα, πέρσι, η αγορά 1.000 λίτρων πετρελαίου για κάποιον που διέμενε στην Αττική στοίχιζε περίπου 1.300 ευρώ, ενώ πλέον περίπου 1.012 ευρώ, ενώ αν είναι  δικαιούχος  επιδόματος πληρώνει 679 ευρώ περίπου. 

Όπως έχουν διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή οι τιμές λιανικής πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα έχουν δώσει ανάσα,  καθώς αν λάβουμε υπόψιν το επίδομα θέρμανσης το κόστος είναι ιστορικά χαμηλά ετών. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία ου υπουργείου Ανάπτυξης που έχουμε στη διάθεσή μας για την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου η μέση τιμή πετρελαίου θέρμανσης πανελλαδικά διαμορφώνεται στο 1,029 ευρώ το λίτρο, ενώ με το επίδομα μειώνεται περίπου στα 0,679 ευρώ το λίτρο σε επίπεδα 2009. Στην Αττική ο μέσος όρος είναι 1,012 ευρώ το λίτρο, ενώ το εύρος είναι από 0,95-1,12 ευρώ το λίτρο. 

Σχετικά με τη βενζίνη, η μέση τιμή πανελλαδικά είναι 1,549 ευρώ το λίτρο, στην Αττική 1,52 ευρώ το λίτρο, ενώ το εύρος στο νόμο είναι από 1,439 – 1,690 ευρώ το λίτρο. Οι τιμές είναι σε χαμηλά σχεδόν τετραετίας. 

Τι γίνεται με το φυσικό αέριο;  Αν κάνουμε μία σύγκριση με το φυσικό αέριο ΕΠΑ Αττικής, η τιμή του  διαμορφώνεται από το κόστος προμήθειας από τη ΔΕΠΑ. Σε αυτό προστίθενται οι φόροι της πολιτείας (ΦΠΑ 13%, ΕΦΚ, ΔΕΤΕ και ΤΑΕ) και το περιθώριο κέρδους που ρυθμίζεται από τη ΡΑΕ. Άρα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΠΑ Αττικής, αν μετατρέψουμε την τιμή πετρελαίου του Νοεμβρίου του  2014 σε μονάδα φυσικού αερίου είναι περίπου 0,09929 €/Kwh (ενεργειακό ισοδύναμο με φυσικό αέριο για να είναι δυνατή η σύγκριση). Η τιμή φυσικού αερίου του Νοεμβρίου του  2014 είναι 0,06933 €/Kwh και η εξοικονόμηση είναι κατά 30,2%. 

Κέρδη μετά τα χαμηλά πέντε ετών

Την Παρασκευή το αργό σημείωσε πτώση 10% και διαμορφώθηκε στα χαμηλά επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2009, ενώ το αργό τύπου Brent υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2010, ενώ από τις αρχές του έτους έχει χάσει το 37% της αξίας του. Οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου παγκοσμίως έχουν χάσει 500 δισεκατομμύρια δολάρια της αξίας τους την περασμένη εβδομάδα, ενώ πολλές χώρες που εξάγουν πετρέλαιο θα έρθουν αντιμέτωπες με κρίσιμες στιγμές διότι θα μειωθούν τα κρατικά έσοδα το 2015.  Την Δευτέρα το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου αποκόμισε κέρδη 4%- τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο από τον Αύγουστο του 2012-  στα 69 δολ. το βαρέλι. Το  Brent για τα συμβόλαια Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο 3,4% στα 72,54 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο από τον Οκτώβριο του 2012. 

Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου στηρίζονται, σύμφωνα με τις αναλύσεις, σε τρεις παράγοντες: 
1. Η πρωτοφανής αύξηση της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ 
2. Ασθενής ζήτηση στις ανεπτυγμένες χώρες 
3. Η επικείμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, η οποία αντιπροσώπευε το ένα τρίτο της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια.

Ποιος είναι ο πάτος; Ειδικοί αναφέρουν ότι η τιμή του βαρελιού μπορεί να υποχωρήσει ακόμα και κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι! Μάλιστα, σύμφωνα με το Bloomberg, ο πρόεδρος της εταιρείας Canadian Natural Resources Ltd.  Murray Edwards δηλώνει ότι μπορεί το αργό να υποχωρήσει και στα 30 δολάρια το βαρέλι, πριν ανέλθει στα 70 δολάρια και σταθεροποιηθεί γύρω στα επίπεδα των 75 δολαρίων το βαρέλι. Στην τελευταία της έκθεση η Goldman Sachs για το πετρέλαιο προβλέπει ότι σε ορίζοντα 12μηνου η τιμή του αργού θα διαμορφωθεί στα 75 δολάρια και η τιμή του Brent στα 85 δολάρια το βαρέλι. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι το  πετρέλαιο το 2015 θα ανέλθει στα 80 δολάρια το βαρέλι το 2015 και ότι οι τιμές τώρα είναι λίγο πιο πάνω από τον πάτο. 

Ο αναλυτές βασίζουν σε τρεις λόγους τις προβλέψεις για τα 80 δολάρια το βαρέλι το 2015:
1. Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα μειωθεί το 2015, 
2. Ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη για το 2015 
3. Και ότι ποσοτική χαλάρωση 1 τρις ευρώ της ΕΚΤ θα στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης