Μικρή ΔΕΗ: Τι σημαίνουν οι «νυχτερινές» τροποποιήσεις

Μικρή ΔΕΗ: Τι σημαίνουν οι «νυχτερινές» τροποποιήσεις

Μεταξύ άλλων ρυθμίζονται θέματα που αφορούν σε λεπτομέρειες για το τίμημα της απόκτησης ποσοστού της ΔΕΗ, τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα του προσωπικού 

Μικρή ΔΕΗ: Τι σημαίνουν οι «νυχτερινές» τροποποιήσεις
Τρεις τροπολογίες κατατέθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο σχέδιο νόμου «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας», κατά τη συζήτηση στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης εξήγησε ότι υπολείπεται η υπογραφή των συναρμόδιων υπουργών, Γκίκα Χαρδούβελη και Αργύρη Ντινόπουλου -οι οποίοι λείπουν στο εξωτερικό-, προκειμένου οι νομοτεχνικές βελτιώσεις να κατατεθούν και επίσημα.

Κλείσιμο
Μεταξύ άλλων ρυθμίζονται θέματα που αφορούν σε λεπτομέρειες για το τίμημα της απόκτησης ποσοστού της ΔΕΗ, τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα του προσωπικού που θα μεταφερθεί στη νέα ΔΕΗ (όπως πχ η αναγνώριση της προϋπηρεσίας) και κάποια ζητήματα σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου του διαχειριστή. 

Επίσης, υπάρχουν ρυθμίσεις για θέματα που αφορούν σε πολεοδόμηση και μεταφορά οικισμών στη νέα θέση για λόγους κοινής ωφέλειας, των δημοσίων, των δημοτικών και των ιδιωτικών εκτάσεων, αλλά και για το θέμα που έχει προκύψει σε σχέση με τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις εδαφικών εκτάσεων για τις ανάγκες εκμετάλλευσης στερεών καυσίμων (λιγνίτη, τύρφης κλπ) σε περιοχές, όπου έχουν παραχωρηθεί αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης στη Δ.Ε.Η. Α.Ε.. 

Σημαντικότερο από όλα είναι οι λεπτομέρειες για το τίμημα, αλλά και για  τις εργασιακές σχέσεις. Σχετικά με το πώς θα υπολογιστεί το τίμημα που θα επιτευχθεί μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση από την Δ.Ε.Η Α.Ε. των μετοχών εκδόσεως της εταιρίας, των οποίων είναι δικαιούχος,  θα είναι τουλάχιστον ίσο με την  συνολική λογιστική αξία των εισφερομένων στοιχείων του κλάδου, όπως αυτή προσδιορίζεται με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, στον πρώτο ισολογισμό που θα συντάξει η εταιρία μετά την εισφορά του κλάδου. 

Εφόσον η πώληση λάβει χώρα πριν από την σύνταξη του ανωτέρω ισολογισμού, η λογιστική αξία των εισφερομένων στοιχείων του κλάδου, κατά το χρόνο της πώλησης, θα προσδιορισθεί με βάση λογιστική κατάσταση (προσωρινό ισολογισμό) της εταιρείας, η οποία θα καταρτισθεί με τις ίδιες μεθόδους και την ίδια διάταξη και εμφάνιση, όπως ο ετήσιος ισολογισμός που συντάσσεται με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι από την ολοκλήρωση της απόσχισης, μεταβιβάζεται στη νέα εταιρία το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της ΔΕΗ Α.Ε. από συμβάσεις ή σχέσεις εργασίας ή άλλες έννομες σχέσεις που περιλαμβάνονται στον κλάδο και πως η ΔΕΗ  ευθύνεται και μετά την ολοκλήρωση της απόσχισης αλληλέγγυα και εις ολόκληρον με τη νέα εταιρία για τις υποχρεώσεις που αφορούν  σύμβαση ή σχέση εργασίας, εφ’ όσον οι υποχρεώσεις ανάγονται σε  χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση της απόσχισης.

Μετά την ολοκλήρωση της απόσχισης, η νέα εταιρία εξακολουθεί να δεσμεύεται έναντι των εργαζομένων από τους όρους εργασίας που ίσχυαν κατά το χρόνο ολοκλήρωσης της απόσχισης,  ανεξαρτήτως της πηγής προέλευσης αυτών.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης