Δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα επιτραπεί η πρόσμιξη του ελαιολάδου

Δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα επιτραπεί η πρόσμιξη του ελαιολάδου

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση του ΟΟΣΑ - Δεν θα επιτραπεί ούτε η πρόσμιξη γάλακτος με γάλα σε σκόνη

Δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα επιτραπεί η πρόσμιξη του ελαιολάδου
Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτού Χανίων της Ν.Δ. Μανούσου Βολουδάκη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης σχετικά με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για την τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά την εμπορία του ελαιολάδου. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των προτάσεων της “εργαλειοθήκης” του ΟΟΣΑ για την άρση των εμποδίων στον ελεύθερο ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά, συμπεριλαμβάνεται και πρόταση να επιτραπεί η εμπορία προϊόντων ανάμιξης ελαιολάδου με σπορέλαια. Στην ερώτηση απάντησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ.Θ.Σκορδάς

Ο Μ. Βολουδάκης, ανέφερε ότι αν και σε γενικές γραμμές οι προτάσεις του ΟΟΣΑ είναι πρός τη σωστή κατεύθυνση, θεωρεί τη συγκεκριμένη πρόταση εντελώς λάθος για μια σειρά από λόγους:

Πρώτον, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στην Ελλάδα δεν είναι επαρκείς, με αποτέλεσμα μια τέτοια αλλαγή στη νομοθεσία να οδηγήσει ενδεχομένως συστηματική εξαπάτηση του καταναλωτή.

Κλείσιμο
Δεύτερον, το ελαιόλαδο είναι στρατηγικό προϊόν της χώρας, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατόν να αναδειχθεί στο βαθμό που θα έπρεπε στη διεθνή αγορά. Οι περισσότερες χώρες του κόσμου, κινούμενες στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς, έχουν εμπορικές και βιομηχανικές πολιτικές που ενισχύουν στρατηγικά τους προϊόντα στο διεθνή ανταγωνισμό. Ακόμα και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνονται σε πολλές περιπτώσεις με αυτό το πνεύμα (παράδειγμα η πολιτική κρασιού με την ελεγχόμενη δυνατότητα φύτευσης νέων αμπελιών, τα προϊόντα ΠΟΠ κ.ο.κ.).

Τρίτον, αν και βασικό ζητούμενο όλων των προτάσεων ΟΟΣΑ είναι η μείωση των τιμών μέσω της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, ο ίδιος ο ΟΟΣΑ δεν πιστεύει ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα οδηγούσε οπωσδήποτε σε μείωση της τιμής του ελαιολάδου. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, αυτό είναι απλώς ένα ενδεχόμενο – το οποίο μάλιστα δεν τεκμηριώνεται - ενώ ως βασικό “όφελος” της προτεινόμενης πολιτικής παρουσιάζεται το γεγονός ότι οι καταναλωτές θα έχουν διαθέσιμη μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων.

Απαντώντας ο Υφυπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι η νομοθεσία που απαγορεύει την εμπορία προϊόντων ανάμιξης ελαιολάδου με σπορέλαια δεν πρόκειται να επιτραπεί.

Τέλος, στην απάντησή του ο κ. Σκορδάς τόνισε ότι δεν θα επιτραπεί ούτε η πρόσμιξη γάλακτος μνε γάλα σε σκόνη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης