Φορολογικές δηλώσεις: Τι πρέπει να προσέξουν όσοι εισέπραξαν «χρωστούμενα»

Φορολογικές δηλώσεις: Τι πρέπει να προσέξουν όσοι εισέπραξαν «χρωστούμενα»

Τα SOS για τα αδήλωτα αναδρομικά από μισθούς και συντάξεις - Αναλυτικός οδηγός

foroi
Τα αναδρομικά από χρωστούμενους μισθούς ή από συντάξεις που εισπράττουν πολλοί φορολογούμενοι... «ξεχνούν», ή καλύτερα, δεν ξερουν πως να τα δηλώσουν στην εφορία! Ομως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων εσόδων (ΑΑΔΕ) ξέρει να τα ψάχνει να τα βρίσκει με διασταυρώσεις, να επιβάλλει φόρους και πρόστιμα και να τα αφήνει «αυγατίζουν» στο Taxis μέχρι να ανακαλύψουν τις οφειλές οι υπόχρεοι.

Όσοι έλαβαν στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς αναδρομικά από μισθούς - συντάξεις ή έχουν εισοδήματα αλλοδαπής θα ήταν φρόνιμο να προσέξουν κατά τη δήλωσή τους. Την περασμένη χρονιά «έτρεξαν» διασταυρώσεις για μισθούς - συντάξεις και από 131.828 ενεργούς ΑΦΜ, διασταυρώθηκαν οι 117.092, δηλαδή το ποσοστό ταυτοποίησης ανήλθε σε 89%. Μετά τα... ραβασάκια συμμόρφωσης, για την παρότρυνση υποβολής των απαιτούμενων Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος υποβλήθηκαν 4.109 φορολογικές δηλώσεις, με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 7,1 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα αναδρομικά μπορούν να «σπάσουν» στις χρήσεις που αντιστοιχούν αν οι φορολογικές κλίμακες και συντελεστές οδηγούν σε ευνοϊκότερο αποτέλεσμα για τον φορολογούμενο. Για την διευκόλυνση των φορολογουμένων παρατίθεται ένας οδηγός με την μορφή απαντήσεων στις συνηθέστερες ερωτήσεις:

Έχω εισπράξει βάσει δικαστικής απόφασης εισοδήματα που αφορούν προηγούμενα έτη και τόκους. Πώς θα τα δηλώσω;

Τα εισοδήματα των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στα έτη που αφορούν. Οι τόκοι θα δηλωθούν στο έτος που εισπράχθηκαν στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ1.

Έχω εισπράξει αναδρομικά συντάξεων. Πώς θα τα δηλώσω;

Από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά επιλέγοντας το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης, π.χ. για το φορολογικό έτος 2017 θα επιλέξετε ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2018. Στη συνέχεια επιλέγετε Τροποποιητική Δήλωση και Δήλωση Αναδρομικών Ε1. Αφού εμφανιστούν οι κωδικοί συμπληρωμένοι με τα νέα ποσά, υποβάλετε οριστικά τη δήλωση (εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2023).
Τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στα έτη που αφορούν.

Έχω χειρόγραφη βεβαίωση αποδοχών για αναδρομικά ποσά μισθών, αλλά δεν εμφανίζεται η επιλογή για υποβολή Δήλωσης Αναδρομικών Ε1. Πώς θα υποβάλω τη δήλωση αναδρομικών;

Κλείσιμο
Η επιλογή είναι ενεργή για όσους φορολογούμενους υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση για αναδρομικές αποδοχές από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής. Σε διαφορετική περίπτωση υποβάλλεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Μπορώ στη δήλωση για αναδρομικά να τροποποιήσω κωδικούς που δεν σχετίζονται με τις αναδρομικές αποδοχές;

Στη δήλωση αναδρομικών τα ποσά προσυμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώσετε ή να τροποποιήσετε κάποιον άλλον κωδικό. Εάν επιθυμείτε να τροποποιήσετε άλλα στοιχεία της δήλωσής σας, πρέπει να υποβάλετε ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση.

Πώς θα δηλώσω το εισόδημα και τον φόρο αλλοδαπής προέλευσης;

Στους κωδικούς εισοδήματος αλλοδαπής προέλευσης του Ε1 ανοίγει υποπίνακας όπου επιλέγετε τη χώρα στην οποία αποκτήθηκε το εισόδημα και πεδίο στο οποίο συμπληρώνετε το αντίστοιχο ποσό. Αν το εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης αφορά σε διαφορετικές χώρες, τότε θα κάνετε διαφορετική εγγραφή για την κάθε χώρα. Για τη συμπλήρωση του φόρου αλλοδαπής, επίσης ανοίγει υποπίνακας προκειμένου να επιλέξετε την προέλευση και πεδίο για να καταχωρίσετε τον φόρο. Όσον αφορά την προέλευση υπάρχουν δύο επιλογές:

Χώρα με Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολόγησης, που προβλέπεται μέθοδος πίστωσης. Σε αυτή την περίπτωση συμπληρώνεται ο φόρος από τις χώρες που ορίζονται στο παράρτημα της Ε.2147/2019.
Λοιπές περιπτώσεις, συμπληρώνεται ο φόρος από τις υπόλοιπες χώρες.




Ειδήσεις σήμερα:

Ο «πόλεμος» των drones: Ουκρανικό αυτό που καταρρίφθηκε στο Κίεβο, άγνωστης προέλευσης αυτό του Κρεμλίνου

Γιατί ο Μητσοτάκης ανεβάζει την ένταση με τον Ανδρουλάκη - Η ΝΔ ανοίγει την ψαλίδα σε κρίσιμο timing

Έκρηξη σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στο Περιστέρι - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης