«Oμπρέλα» προστασίας σε 60.000 δανειολήπτες που πλήττονται από τις αυξήσεις στα επιτόκια

«Oμπρέλα» προστασίας σε 60.000 δανειολήπτες που πλήττονται από τις αυξήσεις στα επιτόκια

Ποια είναι τα νέα κριτήρια που θα ισχύσουν – Δεύτερη ευκαιρία και σε 15.636 δανειολήπτες που έχουν ήδη «κοπεί» ως μη ευάλωτοι

oikonomia
«Ομπρέλα» προστασίας σε 55.000 με 60.000 δανειολήπτες που από τον περασμένο Ιούλιο έχουν δει τις δόσεις των δανείων τους να εκτοξεύονται λόγω των διαδοχικών αυξήσεων στα επιτόκια, προσφέρουν κυβέρνηση και τράπεζες, διπλασιάζοντας, ουσιαστικά, την περίμετρο όσων μπορούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει επιδότηση ίση με το 50% της συνολικής επιβάρυνσης για ένα 12μηνο.

Όπως εξηγούν στο newmoney αρμόδιες πηγές, η απόφαση που ελήφθη χθες, Δευτέρα, στο πλαίσιο της νέας συνάντησης που είχε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, με τους τραπεζίτες, για διεύρυνση κατά 30% των κριτηρίων – εισοδήματος και περιουσίας – επιτρέπει τη συμμετοχή στο πρόγραμμα μιας μεγάλης μερίδας δανειοληπτών που αν και το τελευταίο 10μηνο αντιμετωπίζουν πράγματι δυσκολία στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, με τον κίνδυνο αυτά να «κοκκινίσουν» να είναι πλέον ορατός, εντούτοις δεν δικαιούνταν να λάβουν την επιδότηση, καθώς δεν θεωρούνταν ευάλωτοι. «Υπάρχουν, για παράδειγμα, 14.000 δανειολήπτες, οι οποίοι προχώρησαν σε ακύρωση της αίτησης μόλις διαπίστωσαν πως δεν πληρούν τα κριτήρια, ενώ 1.636 ‘κόπηκαν’ αυτομάτως από την πλατφόρμα. Αμφότεροι θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία να αιτηθούν εκ νέου τη λήψη της επιδότησης», σχολιάζουν χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως μέχρι στιγμής το «πράσινο φως» έχουν λάβει μόλις 1.508 αιτήσεις σε σύνολο 30.000 δυνητικά ωφελουμένων που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός των τραπεζών.

Μέχρι πρότινος, για να φέρει κάποιος το πιστοποιητικό του ευάλωτου – που αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο επίμαχο πρόγραμμα – θα έπρεπε:
  • Το εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού οριζόταν προσαύξηση 7.000 ευρώ και στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορούσε να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
  • Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ.
Πλέον, τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται έως τα 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού...

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Νίκος Σειραγάκης: Αποφυλακίστηκε ο προπονητής που καταδικάστηκε σε 401 χρόνια φυλακή για ασέλγεια σε 36 ανήλικους

Twitter: Ο Έλον Μασκ άλλαξε το λογότυπο - Έβαλε τον σκύλο του Dogecoin

Survivor All Star: Χαμός στο συμβούλιο με τους δυο νέους υποψήφιους προς αποχώρηση - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης