Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση και λύση για όσους περιμένουν ακόμα τα δάνεια

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση και λύση για όσους περιμένουν ακόμα τα δάνεια

Με υπουργική απόφαση λύνονται τα χέρια της επιτροπής για το ξεκαθάρισμα των ενστάσεων - Το νέο χρονοδιάγραμμα

foroi

Έχει ακόμα δρόμο, αν και μπαίνει σε τροχιά επίλυσης, η υπόθεση με τις ενστάσεις από όσους έχασαν τα κρατικά δάνεια της επιστρεπτέας προκαταβολής!

Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε ότι η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων θα είχε ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 και οι φορολογούμενοι θα γνώριζαν αν τελικά δικαιούνται τα κρατικά δάνεια. Πέρασε πάνω από ένα μήνας και το τοπίο παραμένει θολό. Η προθεσμία έληξε, έχει περάσει άλλος ένας μήνας και η τύχη των ενστάσεων αγνοείται.

Οι τελευταίες πληροφορίες όμως αναφέρουν πως το υπουργείο οικονομικών ετοιμάζεται να εκδώσεις μια νέα εγκύκλιος με την οποία θα δίνετε περισσότερο χρόνο στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και ειδικά στην αρμόδια επιτροπή που χειρίζεται το θέμα αυτό να ξεπεράσει τα εμπόδια και να ολοκληρώσει το έργο της. Πρακτικά, δηλαδή, θα λυθούν νομοθετικά και τεχνικά θέματα μηχανογράφησης προκειμένου να τρέξει ο έλεγχος των ενστάσεων και να καλυφθούν όσοι έχασαν αδίκως τα δάνεια (πχ επειδή έκαναν κάποιες λάθος καταχωρήσεις). Πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασίας; Το αισιόδοξο σενάριο λέει μέσα στο καλοκαίρι, το απαισιόδοξο… πάει για φθινόπωρο!

Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν μετά την εξέταση των ενστάσεων που έχουν υποβάλει θα λάβουν την κρατική ενίσχυση που δικαιούνται και θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις από τον Ιούνιο με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.
O έλεγχος των ενστάσεων διενεργείται με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις και τα στοιχεία που έχει αποστείλει εγγράφως η ΑΑΔΕ και περιέχονται στις βάσεις δεδομένων της. Οι αιτήσεις για λήψη των κρατικών δανείων που είχαν απορριφθεί για διάφορους λόγους κατά την περίοδο υποβολής των αιτήσεων, επανεξετάζονται μετά από φορολογικούς ελέγχους σε βιβλία και στοιχεία ενώ διενεργούνται και άλλοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η διαδικασία προβλέπει ότι σε περίπτωση που από την επανεξέταση προκύπτει η βασιμότητα του σχετικού αιτήματος, ο φάκελος αποστέλλεται στην ΑΑΔΕ για επανεξέταση. Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων, και διενέργειας φορολογικού ελέγχου.

Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης δημιουργείται συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό. Η ενίσχυση καταβάλλεται από το υπουργείο Οικονομικών.
Ειδήσεις σήμερα:

Νίκος Σειραγάκης: Αποφυλακίστηκε ο προπονητής που καταδικάστηκε σε 401 χρόνια φυλακή για ασέλγεια σε 36 ανήλικους

Twitter: Ο Έλον Μασκ άλλαξε το λογότυπο - Έβαλε τον σκύλο του Dogecoin

Survivor All Star: Χαμός στο συμβούλιο με τους δυο νέους υποψήφιους προς αποχώρηση - Δείτε βίντεο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης