Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεσμεύεται να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεσμεύεται να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%

Η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι η Τράπεζα έχει μια δημοκρατική εντολή για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη και παράλληλα έχει έναν μεγάλο βαθμό ανεξαρτησίας ώστε να μην επηρεάζεται από πολιτικές πιέσεις

lagarde
Την πεποίθησή της ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει το παν για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, υπογράμμισε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι η Τράπεζα έχει μια δημοκρατική εντολή για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη και παράλληλα έχει έναν μεγάλο βαθμό ανεξαρτησίας ώστε να μην επηρεάζεται από πολιτικές πιέσεις. Ωστόσο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «η ανεξαρτησία μας σημαλινει και ευθύνη. Το να λογοδοτούμε για τις αποφάσεις μας είναι το αντιστάθμισμα για την ανεξαρτησία μας. Βρίσκομαι εδώ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να εξηγήσω την πολιτική μας και να ακούσω εσάς, που είστε οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων πολιτών».

Σύμφωνα με την πρόεδρο Λαγκάρντ η ανάπτυξη της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από ό,τι περίμενε αρχικά η ΕΚΤ, καθώς οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις από τον αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας περιορίστηκαν εν μέρει από τη βελτίωση των συνθηκών εφοδιασμού και τη δημοσιονομική στήριξη που σχετίζεται με την ενεργειακή κρίση. Ενώ η εμπιστοσύνη αυξάνεται και οι τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί, η ΕΚΤ εκτιμά ότι η οικονομική δραστηριότητα θα παραμείνει ασθενής στο εγγύς μέλλον.

«Σε αυτό το πλαίσιο, στην τελευταία μας συνάντηση στις 2 Φεβρουαρίου αποφασίσαμε να αυξήσουμε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης και αναμένουμε να τα αυξήσουμε περαιτέρω. Λαμβάνοντας υπόψη τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις σκοπεύουμε να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνάντησή μας τον Μάρτιο και στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε τη μετέπειτα πορεία της νομισματικής μας πολιτικής», υπογράμμισε η πρόεδρος Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με την ίδια, το ευρώ, το κοινό νόμισμα, έχει γίνει δεσμευτικό σύμβολο και αναπόσπαστο μέρος της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας, αλλά με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην παγκόσμια οικονομία, ένα σταθερό ευρώ θα γίνει ακόμη πιο σημαντικό για να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να ευημερεί. «Για να συμβεί αυτό, πρέπει να επιταχύνουμε το έργο που απομένει για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής μας Ένωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως υπογράμμισε η κυρία Λαγκάρντ, αυτό μπορεί να γίνει με συγκεκριμένα βήματα.

Συγκεκριμένα:

Πρώτον, πρέπει να προχωρήσουν οι εργασίες για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης.

Δεύτερον, χρειάζεται η μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ (σ.σ Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης) πρέπει να προχωρήσει.

Τρίτον, πρέπει να καθοριστεί ένα κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο για το ψηφιακό ευρώ.

Κλείσιμο
Στην κατακλείδα της, η πρόεδρος Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ δεσμεύεται να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, σύμφωνα με την εντολή που έχει, και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αυτόν τον σκοπό.

Ειδήσεις σήμερα:

Αρχαιολογικό Μουσείο: Πώς θα γίνει μετά την ανάπλαση - Δείτε φωτογραφίες από τη μελέτη

Πληθωρισμός - WSJ: «Κόψτε το πρωινό και τον στιγμιαίο καφέ» - Οι... συμβουλές κατά της ακρίβειας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Καντίροφ απειλεί τον Σολτς - «Η Ανατολική Γερμανία μας ανήκει, θα επιστρέψουμε»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης