Χωρίς λύση στο παρά πέντε του Eurogroup

Χωρίς λύση στο παρά πέντε του Eurogroup

Ορατή και νέα καθυστέρηση στη λήψη απόφασης για το ελληνικό χρέος – Αυξάνονται οι πιέσεις και σε Ιταλία, Ισπανία

Χωρίς λύση στο  παρά πέντε του  Eurogroup
Μειώνονται ώρα  με την ώρα οι προσδοκίες και χαμηλώνει  ο πήχης για το αποτέλεσμα της  συνάντησης των υπουργών Οικονομικών  την ερχόμενη Δευτέρα, αναφορικά  πάντα με το ζέον θέμα της διαχείρισης  του ελληνικού χρέους και της  μεθόδου που τελικώς θα επιλεγεί για την μετακύλιση των ομολόγων λήξης 2012 – 2014.

Εκείνο που είναι  σίγουρο είναι ότι το αρχικό πλάνο  των Ευρωπαίων που έκανε λόγο για μια συνολική συμμετοχή των  ιδιωτών ομολογιούχων της τάξης των 30 δισ. ευρώ έχει προ πολλού εγκαταλειφθεί, ιδίως από τη στιγμή που κατέστη σαφές πως γερμανικές και γαλλικές τράπεζες είχαν εντέχνως “απαλλαγεί” από το σημαντικότερο κομμάτι βραχυπρόθεσμου χρέους που κατείχαν και 'μπήκαν' στις διαπραγματεύσεις με συνολικά 3,2 και 4 δις ευρώ ελληνικού χρέους αντίστοιχα!

Συνεπώς τώρα οι Ευρωπαίοι  υπουργοί Οικονομικών καλούνται  να καθορίσουν τις βασικές παραμέτρους  του νέου πακέτου βοήθειας προς την  Ελλάδα την Δευτέρα έχοντας να συνυπολογίσουν και την κατηγορηματική αντίθεση του Ζαν Κλοντ Τρισέ  σε κάθε μορφής λύση που θα οδηγήσει σε χρεοκοπία – έστω και επιλεκτική - της Ελλάδας. Με ό, τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την χρονική ... καθυστέρηση που σημαίνει μια τέτοια διαδικασία καθώς είναι ενδεικτικό πως ήδη κυκλοφόρησε ενημερωτικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενόψει της ερχόμενης συνόδου του Eurogroup, στο οποίο επισημαίνεται ότι “οι διαβουλεύσεις με τους πιστωτές της Ελλάδας, ώστε να καθοριστούν oι πτυχές για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε εθελοντική βάση, θα καθοριστούν τις ... επόμενες εβδομάδες”!!!
Κλείσιμο

Εκείνο πάντως που  περισσότερο από κάθε τι προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό, τόσο στην ελληνική πλευρά, όσο και  στις διεθνείς αγορές συνολικά, είναι  το γεγονός πως πηγές της γερμανικής κυβέρνησης διέρρεαν την Παρασκευή  στην εφημερίδα Handelsblatt και στο πρακτορείο Reuters ότι σε κάθε περίπτωση και με όποια λύση-πρόταση κι αν προκριθεί, η συνολική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο ελληνικό πακέτο πιθανότατα δεν θα ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ και πάντως επ' ουδενί δεν θα φτάσει στα 30 δισ. που θεωρητικώς έχουν προβλεφθεί στο σχεδιασμό του νέου πακέτου διάσωσης!

Με τον τρόπο  αυτό το συνολικό πακέτο διαμορφώνεται στα 110 δισ. ευρώ, ενώ κερδίζει πόντους και το σενάριο μείωσης του ελληνικού χρέους με απευθείας επαναγορά ομολόγων, είτε στη βάση της πρότασης του κ. Charles Dallara, του επικεφαλής του Institute for International Finance για σύσταση fund με “προίκα” κεφάλαια από το EFSF, είτε στη λογική της νέας πρότασης Γερμανών οικονομολόγων για αγορά χρέους μέσω της δευτερογενούς αγοράς από την ΕΚΤ στις τρέχουσες αγοραίες τιμές του, με παράλληλη παραίτηση από την πληρωμή της διαφοράς σε σχέση με την ονομαστική του αξία.

Σε κάθε περίπτωση  οι αγορές δεν πείθονται για την  αποτελεσματικότητα όλων αυτών των  “περίπλοκων” λύσεων και πάντως όχι  για την πρόθεση των Ευρωπαίων να λάβουν εγκαίρως τις απαιτούμενες αποφάσεις. Και το απέδειξαν εκτινάσσοντας τα spreads και τα cds Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, αλλά και Ιταλίας και Ισπανίας. Που με τη σειρά τους μπαίνουν στο “κάδρο” της κρίσης χρέους. Ό,τι δηλαδή απεύχονται οι Ευρωπαίοι. Χωρίς να πράττουν όμως τίποτε για να το αποτρέψουν ... 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης