Πώς να αμφισβητήσετε φόρους και πρόστιμα – Αναλυτικός οδηγός

Πώς να αμφισβητήσετε φόρους και πρόστιμα – Αναλυτικός οδηγός

Η αντιμετώπιση των αδικιών σε φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και πρόστιμα με 50% πάγωμα χρεών - Ηλεκτρονικά η υποβολή του αιτήματος - Αναλυτικά η διαδικασία

rit-1024x576
Στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μπορούν να προσφύγουν οι φορολογούμενοι και να αμφισβητήσουν -ως άδικους και λανθασμένους- φόρους και πρόστιμα που τους έχουν βεβαιωθεί. Εφόσον δικαιωθούν, θα γλιτώσουν το 50% της οφειλής τους!

Η νομοθεσία προβλέπει πως όποιος φορολογούμενος θεωρεί ότι αδικήθηκε από κάποια απόφαση επιβολής φόρου ή προστίμου της φορολογικής διοίκησης δεν έχει το δικαίωμα να προσφύγει απευθείας στα διοικητικά δικαστήρια, αλλά είναι υποχρεωμένος να ασκήσει «ενδικοφανή προσφυγή» υποβάλλοντας σχετική αίτηση στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ και καταβάλλοντας το 50% των αμφισβητούμενων ποσών. Ενώ το υπόλοιπο 50% «παγώνει» έως την εκδίκαση της υπόθεσης (που μπορεί να διαρκέσει έως και 120 μέρες).

Μοναδική περίπτωση να αποφύγει κανείς και το αρχικό 50% είναι να δώσει επαρκή στοιχεία τα οποία να δικαιολογούν αναστολή για σοβαρούς λόγους οικονομικής αδυναμίας. Οι φορολογούμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν φόρους και πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί, όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ, ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, τέλη, εισφορές ή χρηματικές κυρώσεις.

Μέσω της πύλης myAADE (myaade.gov.gr) οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν πλέον να υποβάλλουν ενδικοφανείς προσφυγές και αιτήματα αναστολής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών κατά πράξεων, που εκδίδονται από:

- Τα Ελεγκτικά Κέντρα
- Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ)
- Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ)
- Τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ)

Από 29.11.2022 προαιρετικά και από την 01.02.2023 υποχρεωτικά, υποβάλλονται μέσω διαδικτύου, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TAXISnet:

Κλείσιμο
- Οι ενδικοφανείς προσφυγές και τα αιτήματα αναστολής του άρθρου 63 ΚΦΔ
- Το σύνολο των εγγράφων και δικαιολογητικών, που συνοδεύουν την ενδικοφανή προσφυγή
- Υπομνήματα και επιπρόσθετα στοιχεία, που κατατίθενται μετά την αρχική υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής, καθώς και τυχόν αιτήσεις αναστολής της προθεσμίας εξέτασης της υπόθεσης
- Τυχόν παραίτηση από την ενδικοφανή προσφυγή και το αίτημα αναστολής

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney

Ειδήσεις σήμερα:

Σκηνικό πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ - Ο Μητσοτάκης βάζει μπροστά την οικονομία

Η μεταμόρφωση της καλόγριας που κέρδισε το «Voice», άλλαξε ζωή και έγινε σερβιτόρα

Ο ρέκορντμαν Κριστιάνο Ρονάλντο, η ατυχία του Νεϊμάρ και τα 8 γκολ της 5ης ημέρας του Μουντιάλ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης