Ιταλία: Νευρικότητα στις αγορές μετά τη νίκη Μελόνι - Πάνω από 4% οι αποδόσεις των ομολόγων στον ευρωπαϊκό Νότο

Ιταλία: Νευρικότητα στις αγορές μετά τη νίκη Μελόνι - Πάνω από 4% οι αποδόσεις των ομολόγων στον ευρωπαϊκό Νότο

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία δεν αιφνιδίασε τους επενδυτές - Απώλειες στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές πλην του Χρηματιστήριο του Μιλάνου - Το ιταλικό 10ετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 4,3%

meloni_v_arthro
Προβληματισμό στους επενδυτές προκαλεί η επικράτηση της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία, μετά το «τέλος εποχής» του τεχνοκράτη Μάριο Ντράγκι. Παρόλα αυτά, η αντίδραση των αγορών είναι συγκρατημένη, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο και οι αγορές το είχαν εν πολλοίς προεξοφλήσει.

Στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο δείκτης FTSEMIB άνοιξε με άνοδο της τάξεως του 1,3%, αλλά σταδιακά απώλεσε μέρος των κερδών και το μεσημέρι βρισκόταν στο +0,5%.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διολισθαίνει 0,48%, ενώ στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,1%, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,78%, ο γαλλικός CAC 40 έχει πτώση 0,18% και ο ισπανικός IBEX 35 «ψαλιδίζεται» κατά 0,78%.

Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ο Γενικός Δείκτης δεν κατόρθωσε το πρωί να ανακτήσει τα επίπεδα των 800 μονάδων, και πλέον υποχωρεί κάτω από τις 790 μονάδες. Συγκεκριμένα, στις 13:30 διαμορφώνεται στις 786,95 μονάδες με πτώση 1,44%.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του Νότου συνεχίζουν να κινούνται πάνω από το 4%. Το ιταλικό 10ετές σημειώνει απόδοση 4,332% ενώ άνω του 4% κινείται και η απόδοση του 15ετούς τίτλου.

Αιτία για τη νευρικότητα στις αγορές είναι το γεγονός ότι στην οικονομική αβεβαιότητα λόγω πληθωρισμού και επαπειλούμενης ύφεσης έρχεται τώρα να προστεθεί και η πολιτική αβεβαιότητα, σε μια χώρα που είναι η τρίτη οικονομική δύναμη της Ευρώπης.

Μεγάλο ερώτημα αποτελεί πώς θα συνεχίσει η Τζόρτζια Μελόνι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που ξεκίνησε ο Μάριο Ντράγκι, κάτι που αποτελεί βασικό όρο ώστε η Ιταλία να λάβει ευρωπαϊκούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Μελόνι αναμένεται να αντιστρέψει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε ο Ντράγκι σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Τυχόν σημαντικές αλλαγές στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα δαπανών ύψους περίπου 200 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η UBS δεν διακρίνει κίνδυνο πολιτικής ολίσθησης μετά την επικράτηση της Μελόνι και συστήνει στους επενδυτές να κρατηθούν μακριά από τους 10ετείς τίτλους, θεωρώντας πιο ασφαλές, μπρος το παρόν, το περιβάλλον σε μεσοπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους τίτλους.

Η Citi θεωρεί ότι ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει στην Ιταλία μεσοπρόθεσμα, θεωρεί «κλειδί» αν ο δεξιός συνασπισμός καταφέρει, με την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, να ελέγξει τα 2/3 της Κάτω Βουλής και να προχωρήσει σε μείζονες πολιτικές αλλαγές – σενάριο που θεωρεί ακραίο.

Την ίδια ώρα, οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης κορυφώνονται, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και οι κεντρικές τράπεζες βρίσκουν διέξοδο στην αύξηση των επιτοκίων για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών.

Το ευρώ συνεχίζει τη «μάχη» του με το δολάριο, με την ισοτιμία κάτω από το 0,97 δολ. ενώ η στερλίνα υποχώρησε για λίγο 4% στο ιστορικό χαμηλό των 1,0382 δολαρίου στην Ασία, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας χωρίς σημάδια τερματισμού της ενεργειακής κρίσης ή του πολέμου στην Ουκρανία και το πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων της νέα κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου γεννά ερωτηματικά.

Ειδήσεις σήμερα

Θεοδωρικάκος: Καθημερινά επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα 1.500 παράνομοι μετανάστες

Τα πρόσωπα-κλειδιά της νέας ιταλικής κυβέρνησης

Αγιοι Ισίδωροι Λυκαβηττού: Τελειώνουν τα «θαύματα» του παπα-Δημήτρη;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης