Ιταλία - Τζόρτζια Μελόνι: Πρώτος κίνδυνος για τη νέα κυβέρνηση οι... σύμμαχοί της

Ιταλία - Τζόρτζια Μελόνι: Πρώτος κίνδυνος για τη νέα κυβέρνηση οι... σύμμαχοί της

«Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι την ανέχονται μόνο και μόνο για να είναι στην εξουσία;» το ερώτημα του Guardian

meloni_ekloges_italia_new_xr
Με «μισό μάτι» βλέπουν στην πραγματικότητα οι κυβερνητικοί εταίροι την σταρ της ιταλικής Ακροδεξιάς, Τζόρτζια Μελόνι, που θριάμβευσε στις εκλογές στην Ιταλία την Κυριακή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Guardian», οι ηγέτες των δύο κομμάτων με τους οποίους αναμένεται να συγκυβερνήσει η 45χρονη νικήτρια των εκλογών, ο Ματέο Σαλβίνι της «Λέγκα» και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι της «Φόρτσα Ιτάλια», δεν έχουν την καλύτερη άποψη για την Ιταλίδα πολιτικό που τους «έβαλε τα γυαλιά».

«Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι την ανέχονται μόνο και και μόνο για να είναι στην εξουσία;», είναι το μεγάλο ερώτημα με βάση το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας που μεταφέρει το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στη γείτονα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Με την θριαμβευτική νίκη της Μελόνι, οι ευρωπαικές αγορές τρέμουν καθώς, μετά τη Σουηδία, και στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αναλαμβάνει τα ηνία ένας εθνικιστικός συνασπισμός.

«Pain in the ass»

Σύμφωνα με τον «Guardian», που επικαλείται ηχογραφημένο υλικό, ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα, τον Οκτώβριο του 2021 και αφότου το κόμμα της Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας» κατάφερε να αποσπάσει ψήφους από το κόμμα του στα βόρεια προπύργιά στις τοπικές εκλογές, είχε αποκαλέσει την Τζόρτζια Μελόνι, «pain in the ass» (σε ελεύθερη μετάφραση «αυτός που σου ζαλίζει τα ού...α).

Έκτοτε, ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο σιγοβράζει και ενώ Μελόνι και Σαλβίνι έχουν αρκετές κοινές πολιτικές θέσεις, πρόσφατα συγκρούστηκαν για ένα από τα πιο κρίσιμα διεθνή πολιτικά θέματα - τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Μελόνι έχει δεσμευτεί ότι, η κυβέρνησή της θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, ενώ ο Σαλβίνι τις επέκρινε επισημαίνοντας ότι «γονάτισαν την Ιταλία».

Κλείσιμο
Η συμμαχία προσπάθησε να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο, αλλά ο Σαλβίνι, η δημοτικότητα του οποίου πνέει τα λοίσθια, κατανοεί πλήρως ότι δεν μπορεί να είναι ο διάδοχος του Μάριο Ντράγκι.

Η γνώμη του Μπερλουσκόνι

Εκτός από τον Σαλβίνι, όμως, όπως γράφει και η βρετανική εφημερίδα, ο γερόλυκος της ιταλικής πολιτικής σκηνής, Σίλβιο Μπερλουκόνι, δεν τρέφει τα καλύτερα αισθήματα για την Μελόνι. Το γεγονός ότι και οι δύο κυβερνητικοί της εταίροι την ανέχονται μόνο και μόνο για να είναι στην εξουσία, θα μπορούσε να απειλήσει τη σταθερότητα ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία της 45χρονης Ιταλίδας. Ο Μπερλουσκόνι φημολογείται, μάλιστα, ότι δεν υποστήριζε τη Μελόνι ακόμα κι ότι ήταν υπουργός Νεολαίας στην τρίτη κυβέρνησή του.

Η Μελόνι αφιέρωσε 30 χρόνια από τη ζωή της για την επαγγελματική της ανέλιξη και, σύμφωνα με τα χθεσινά αποτελέσματα, τα κατάφερε και με το παραπάνω. Με σιδερένια πυγμή- που θυμίζει Μάργκαρετ Θάτσερ- οι «κακές γλώσσες» θεωρούν ότι δεν είναι ικανή για πρωθυπουργός καθώς έχει περιορισμένη κυβερνητική εμπειρία.

Οι προκλήσεις της Μελόνι

Εάν η Μελόνι, αναλάβει τελικά τα ηνία της Ιταλίας θα βρεθεί αντιμέτωπη με προκλήσεις μαμούθ: από την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό έως μια πιθανή ύφεση και ένα νέο κύμα πανδημίας της νόσου Covid -19.

Η πιο άμεση πρόκλησή της, ωστόσο, θα ήταν να συγκροτήσει ένα υπουργικό συμβούλιο που να είναι αρκετά κατάλληλο για να κυβερνήσει και αρκετά ισχυρό για να διαρκέσει στα δύσκολα. Πηγή κοντά στη Μελόνι δήλωσε στον Guardian την περασμένη εβδομάδα ότι η ίδια είναι πανέτοιμη να αναλάβει την πρωθυπουργία.

Δεν είναι τυχαίο ότι, καθώς πλησίαζε η «ημέρα της κάλπης», η Μελόνι προωθούσε ένα μετριοπαθές συντηρητικό πρόσωπο σε μία προσπάθεια να στρέψει την προσοχή των επικριτών της μακριά από από τις νεοφασιστικές ρίζες του κόμματος της.

Το μεγάλο στοίχημα της Μελόνι θα είναι η διατήρηση της ενότητας του κυβερνητικού συνασπισμού δεδομένων των προσωπικών αντιπαλοτήτων, σύμφωνα με τον Wolfang Piccoli, συμπρόεδρο της εταιρείας ερευνών Teneo, με έδρα το Λονδίνο.

Η Μελόνι θα πρέπει επίσης να διατηρήσει τη δημοτικότητα και την εμπιστοσύνη μεταξύ των ψηφοφόρων της καθώς αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις τους επόμενους μήνες. «Αυτό που έχουμε δει από το ιταλικό εκλογικό σώμα τα τελευταία 10 χρόνια είναι πολύ ασταθές», επισημαίνει ο Πικόλι. «Και επίσης αυτό που βλέπουμε είναι ότι τα πολιτικά κόμματα γίνονται πολύ δημοφιλή αρκετά γρήγορα, αλλά εξίσου γρήγορα μειώνεται η δημοτικότητά τους στις κάλπες. Οπότε αυτή είναι μια πρόκληση για τη Μελόνι, ειδικά αν έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα και αν τα πράγματα παραμείνουν περίπλοκα με την Ουκρανία ή γίνουν ακόμα πιο δύσκολα».

Ειδήσεις σήμερα

Αγιοι Ισίδωροι Λυκαβηττού: Τελειώνουν τα «θαύματα» του παπα-Δημήτρη;

Ρωσία: 25χρονος πυροβόλησε εξ επαφής στρατολόγο - «Κανείς δεν θα πάει στον πόλεμο» - Δείτε βίντεο

Γιώργος Λιάγκας: Αποχαιρέτησε τη Δούκισσα Νομικού από το «Πρωινό» σε… 54 δευτερόλεπτα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης