Συντάξεις: Ρεκόρ έκδοσης συντάξεων το Μάιο - Μας επιτίθενται τα «κέντρα» που χάνουν την πελατεία τους, λέει το Υπουργείο Εργασίας

Συντάξεις: Ρεκόρ έκδοσης συντάξεων το Μάιο - Μας επιτίθενται τα «κέντρα» που χάνουν την πελατεία τους, λέει το Υπουργείο Εργασίας

Με τις fast track συντάξεις και τη συμβολή και των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων που εκδίδουν συντάξεις σε λιγότερο από 90 ημέρες «σπάει» επιτέλους ένα παρα-σύστημα εξάρτησης των ασφαλισμένων που αναγκάζονταν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά ως «γρηγορόσημο» για την έκδοση της σύνταξης τους

syntaxeis
Ρεκόρ έκδοσης συντάξεων κατέγραψε ο ΕΦΚΑ καθώς τον Μάιο οι απονομές ξεπέρασαν τις 30.000. Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας ,το τεράστιο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων φτάνει στο τέλος του εντός του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα το επόμενο δίμηνο απομένει η έκδοση 35.000 εκκρεμών αιτήσεων ενώ μέχρι το Μάιο εκδόθηκαν συνολικά 67.000 συντάξεις.

Το ποσό που διατέθηκε το 2022 για την πληρωμή των συντάξεων ανέρχεται σε 174.6 εκ ευρώ.  Με τη νέα διαδικασία fast track, ο υπάλληλος του ΕΦΚΑ έχει 3 μήνες περιθώριο να εκδώσει τη σύνταξη και αν δεν το πράξει τότε ενεργοποιείται η διαδικασία της αυτόματης έκδοσης λαμβάνοντας υπόψιν τα διαθέσιμα στοιχεία που έχει ο ΕΦΚΑ στα συστήματα του, αλλά και τα στοιχεία που προσκόμισε ο ασφαλισμένος.

Με τις fast track συντάξεις και τη συμβολή και των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων που εκδίδουν συντάξεις σε λιγότερο από 90 ημέρες «σπάει» επιτέλους ένα παρα-σύστημα εξάρτησης των ασφαλισμένων που αναγκάζονταν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά ως «γρηγορόσημο» για την έκδοση της σύνταξης τους. Η σύνταξη θα εκδίδεται στην ώρα της και ο ασφαλισμένος δεν χρειάζεται να πληρώσει κάποιον «ειδικό στις συντάξεις» για να την «τρέξει

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο εργασίας κατηγορεί «κέντρα» πραπληροφόρησης που εξαπολύουν συντονισμένες επιθέσεις στη νέα διαδικασία των fast track συντάξεων και ισχυρίζονται πως οι συντάξεις αυτές εκδίδονται με σοβαρά λάθη και παραλείψεις και ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούν διοίκηση και υπαλλήλους για σοβαρή διοικητική αμέλεια εις βάρος των ασφαλισμένων.

Κλείσιμο
Το υπουργείο υποστηρίζει ότι αυτά τα «κέντρα» αποδομούν τις προσπάθειες του ΕΦΚΑ γιατί χάνουν ένα σημαντικό κομμάτι της πελατείας τους. Ο ασφαλισμένος που θέλει να βγει γρήγορα η σύνταξή του δεν έχει ανάγκη πλέον να πληρώσει κάποιο δικηγορικό γραφείο με προσβάσεις και επαφές στο εσωτερικό του ΕΦΚΑ για να την λάβει.

Είναι τόσο μεγάλη δε η αγωνία τους να αποδομήσουν τις fast track συντάξεις – συμπληρώνει το υπουργείο- που διανέμουν στα ΜΜΕ περιπτώσεις συντάξεων που εκδόθηκαν με λάθη και παραλείψεις, οι οποίες ωστόσο δεν εκδόθηκαν μέσα από τη fast track διαδικασία! Εκδόθηκαν μέσα από τη διαδικασία αυτοματοποίησης, με την επιφύλαξη συμπληρωματικών ελέγχων και έκδοσης τροποποιητικής συνταξιοδοτικής απόφασης όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαίωσης. Είναι μια διαδικασία που προβλέπεται από την νομοθεσία εδώ και χρόνια και ισχύει και για τις περιπτώσεις εκείνων των σύνθετων συντάξεων που εκδίδονται απευθείας από τους εισηγητές.

Άλλωστε η πιθανότητα λάθους ή παράλειψης κατά την έκδοση της σύνταξης προβλέπεται ως ενδεχόμενο στην ασφαλιστική νομοθεσία εδώ και δεκαετίες. Για αυτό και υπάρχουν οι σχετικές διαδικασίες των επανελέγχων που διασφαλίζουν στο ακέραιο το ακριβές ύψος της σύνταξης και ενεργοποιούνται ακόμα και χωρίς την υποβολή ένστασης από τον ασφαλισμένο! Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι «δήθεν προστάτες» των ασφαλισμένων, όμως σκοπίμως αποφεύγουν να το τονίσουν στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές τους εμφανίσεις.

Ειδικά για τις συντάξεις fast track έχει προβλεφθεί τόσο η υποχρέωση εκ των υστέρων- σε βάθος 3ετίας- συμπληρωματικών ελέγχων από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και διόρθωσης τυχόν λαθών αλλά και ενστάσεων οποτεδήποτε ο ασφαλισμένος το επιθυμεί. Με αυτόν τον τρόπο ο πολίτης κατοχυρώνεται πλήρως και μηδενίζεται το ενδεχόμενο να αδικηθεί από τον ΕΦΚΑ ως προς το ύψος της σύνταξης που θα λάβει.


Ειδήσεις σήμερα:

Η επόμενη μέρα στη Γαλλία: Αποδυνάμωση Μακρόν, πολιτική ρευστότητα και στο βάθος εκλογές

Άνω Λιόσια: Ασύλληπτος παραμένει ο επιδειξίας που επιτέθηκε σε 4 κορίτσια μπροστά σε σχολείο

Γραφεία παροχής... νταντάδων στη Μύκονο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης