Μεσοπρόθεσμο: Άλμα ανάπτυξης αλλά και κίνδυνοι λόγω πανδημίας και επιτοκίων

Μεσοπρόθεσμο: Άλμα ανάπτυξης αλλά και κίνδυνοι λόγω πανδημίας και επιτοκίων

Νέα μέτρα στήριξης 4,5 δισ. ευρώ στο β΄εξάμηνο 2021 - Τι θα συμβεί αν πέσουν έξω οι προβλέψεις

mesoprothesmo
Τα χειρότερα είναι πίσω, τα καλύτερα έρχονται… Αυτό είναι το βασικό σενάριο στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη χώρα ως το 2025, που κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή. Από έλλειμμα 9% του ΑΕΠ εφέτος, η ισορροπία επιστρέφει το 2022 και τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023. Το 2022 η Οικονομία επιστρέφει εκεί που ήταν το 2019 πριν ξεσπάσει η πανδημία, με άλμα Ανάπτυξης 3,6% φέτος και 6,2% το 2022!

Τι μπορεί να πάει στραβά; Ή τι μπορεί να πάει καλύτερα; Το Μεσοπρόθεσμο περιγράφει και και άλλα 3 τρία σενάρια:

Το ένα -και πιο αισιόδοξο- για το 2021 προβλέπει 1 μονάδα μεγαλύτερη Ανάπτυξη, δηλαδή 4,6%. Ήδη η Κομισιόν, η DBRS, η Τράπεζα της Ελλάδος και άλλοι φορείς προβλέπουν για φέτος Ανάπτυξη πάνω από 4,5% ή και 5%. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν σε ένα μήνα τα στοιχεία β΄ τριμήνου για να αποφασίσουν αν θα εγκαταλείψουν την πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,6%.

Τα δύο άλλα είναι πιο απαισιόδοξα: έως 1 μονάδα κάτω ή 2,6% για φέτος προβλέπει το ένα, ενώ το δεύτερο αρνητικό σενάριο πηγάζει από την ανησυχία διεθνώς για αύξηση των επιτοκίων στο β΄εξάμηνο της χρονιάς, που θα «στοίχιζε» αυτομάτως τουλάχιστον 0,19% του ΑΕΠ στη χώρα μας. Στο αρνητικό σενάριο, τα πρωτογενή πλεονάσματα θα αργήσουν να φανούν ένα χρόνο, το 2024 αφού και το 2023 θα παραμείνει ελλειμματικό το κράτος.

Με όλα τα σενάρια πάντως, καλά ή κακά, η χώρα θα διατηρείται σε θετική τροχιά, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Η ανεργία θα μειώνεται και θα πέσει 5 μονάδες σε 5 χρόνια, από 14,6% φέτος σε 9,6% το 2025, ενώ οι Επενδύσεις αυξάνονται θεαματικά, έως και 30% το 2022.

Ωστόσο οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες παραμένουν, όπως παραμένουν και μέτρα οικονομικής στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Ο λογαριασμός για β΄εξάμηνο θα φτάσει στα 4,5 δισ. ενώ η στήριξη θα συνεχίζεται και στα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρώτη μέρα χωρίς μάσκες σε εξωτερικούς χώρους – Τέλος από Δευτέρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας

Επίθεση σε Μητροπολίτες: Από το ίντερνετ αγόρασε το βιτριόλι ο δράστης - Άρχισε το «ράντισμα» όταν κατάλαβε ότι θα τον καθαιρέσουν

Αφγανός βίασε την έγκυο - Η κοπέλα ζήτησε βοήθεια από τρεις Πακιστανούς και τη βίασαν κι αυτοί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης