Άρση μέτρων: Πρώτη μέρα χωρίς μάσκες σε εξωτερικούς χώρους – Τέλος από Δευτέρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας

Άρση μέτρων: Πρώτη μέρα χωρίς μάσκες σε εξωτερικούς χώρους – Τέλος από Δευτέρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας

Βήμα βήμα η πορεία προς την «ελευθερία» – Ποια μέτρα αίρονται και από πότε

rmou
Μία από τις πιο σημαντικές «ανάσες» ελευθερίας ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στο υπουργείο Υγείας. Η κατάργηση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους είναι γεγονός και έχει τεθεί σε ισχύ από σήμερα κιόλας.

Παρά τις όποιες συζητήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι επιστήμονες μετά την χθεσινή τους συνεδρίαση αποφάσισαν το μέτρο αυτό να ισχύσει για όλους, ανεξάρτητα από το εάν είναι εμβολιασμένοι ή όχι. Σημειώνεται πάντως πως η υποχρέωση μπορεί να καταργήθηκε, η σύσταση για χρήση της ωστόσο παραμένει, για τις περιπτώσεις όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Την ίδια ώρα, η μάσκα παραμένει υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις. «Δηλαδή επιτρέπεται να βγάλουμε τη μάσκα μόνο όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Θεωρούμε τη μάσκα ως τη σημαντικότερη προστασία έναντι του κορωνοϊού», ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε σειρά μέτρων τα οποία θα τεθούν σε ισχύ σύντομα και φέρνουν την πλήρη κανονικότητα ένα βήμα πιο κοντά.

Ένα από αυτό, ίσως και το πιο σημαντικό είναι ότι καταργείται η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από την 28η Ιουλίου ενώ καταργείται και η διενέργεια self tests για τους πλήρως εμβολιασμένους εργαζόμενους και σε όσους πάνε σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης δόσης του εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, από τις 28 Ιουνίου:

Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα

Κλείσιμο
Αίρεται η υποχρέωση self test για τους εργαζόμενους και τους αθλούμενους στα γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους

Στην εστίαση, τα έξι άτομα ανά τραπέζι αυξάνονται σε 10

Στις δεξιώσεις το ανώτερο όριο ορίζεται στα 300 άτομα

Στις οργανωμένες παραλίες επιτρέπονται έως 120 άτομα ανά 1.000 τμ

Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου, που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία. Το ίδιο ισχύει και για τους υπαλλήλους των ομάδων υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία), αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.

Την ίδια ώρα για τον δημόσιο τομέα ανακοινώθηκε ότι μπορούν να επανέλθουν με αυτοπρόσωπη παρουσία στις εργασίες τους εργαζόμενοι που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου ή υψηλού κινδύνου. Οι υψηλού κινδύνου (κατηγορία α’) θα βρίσκονται σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με το κοινό. Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα κρίνεται κατά περίπτωση.

Επίσης επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στο δημόσιο, με κατά προτίμηση –αλλά όχι αποκλειστικά κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού, με βάση τους κανόνες που ισχύουν για το λιανεμπόριο δηλαδή ένα άτομο ανά 16 τμ και με χρήση μάσκας ακόμη και σε εξωτερικό χώρο αν έχουν σχηματιστεί ουρές.


Ειδήσεις σήμερα:

Survivor: Ανατροπή και στον… τάκο Μαριαλένα, Κόρο και Ασημακόπουλος

Τέξας: Απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν πάνω από 150 εργαζόμενοι σε νοσοκομείο που αρνήθηκαν να ανοσοποιηθούν

Επίθεση με βιτριόλι σε Μητροπολίτες: Η επίσημη ενημέρωση του υπ. Υγείας για τους τραυματίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης