Δυτική Ελλάδα - Νεκτάριος Φαρμάκης: Εγκρίθηκε η α' φάση του τετραετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος

Δυτική Ελλάδα - Νεκτάριος Φαρμάκης: Εγκρίθηκε η α' φάση του τετραετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Στόχος η συνεργασία όλων για να αξιοποιήσουμε το μέγιστο της χρηματοδότησης» - Ομιλητής στο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διοργανώνεται στο Ξενοδοχείο «Achaia Clauss»  και ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας - Συμμετείχε και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου

regionalgrowth-farmakis
Στην ανάγκη να ενισχυθούν οι περιφερειακές στρατηγικές που κινητοποιούν τις τοπικές κοινωνίες επικεντρώθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης  κατά τον χαιρετισμό του στην εναρκτήρια εκδήλωση στο 9ο Συνέδριο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, (Regiona Growth Coference), οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021 στο «Achaia Clauss»  στην Πάτρα.

Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εγκρίθηκε η α΄ Φάση του τετραετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος (2020-2023) με το Στρατηγικό Σχέδιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, στα πλαίσια της χάραξης του μεσοπρόθεσμου προγραμματισμού και των αναγκών οργάνωσης, προγραμματισμού και αποτελεσματικής αξιοποίησης πόρων.

Μέσα στο Στρατηγικό Σχέδιο αποτυπώνεται το νέο αναπτυξιακό όραμα για «Δίκαιη, έξυπνη και αποτελεσματική ευρωπαϊκή Περιφέρεια, κόμβος τεχνολογίας, καινοτομίας και δημιουργικότητας, υπόδειγμα κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, τόπος ανάδειξης ολυμπισμού, εθελοντισμού και πολιτισμού».
farmakis-ditikiellada


Παράλληλα υλοποιήθηκε η εξειδίκευση του οράματος σε στρατηγικούς στόχους, κατευθυντήριες αρχές, άξονες και μέτρα. Με την κατάρτιση του Στρατηγικού σχεδίου οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας και οι υπηρεσίες του οργανισμού της Περιφέρειας έχουν μια τεκμηριωμένη εικόνα των κοινωνικών, οικονομικών και παραγωγικών παραμέτρων που διαμορφώνουν το προφίλ της περιοχής και των επιχειρησιακών προκλήσεων για την ανάπτυξη της τονίζεται από την Περιφερειακή Αρχή.


Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε, η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας,έστρεψε πόρους ύψους 25 εκατ. ευρώ περίπου για την θωράκιση των μονάδων υγείας και των δομών της δημόσιας υγείας, ενώ άλλα 20 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός των έργων εκσυγχρονισμού των νοσοκομειακών υποδομών.

Καταλήγοντας, ο Περιφερειάρχης εστίασε στην κρισιμότητα της εποχής, με στόχο η Δυτική Ελλάδα να αποκτήσει ένα σύγχρονο προφίλ και να αξιοποιήσει πλήρως τις μεγάλες δυνατότητες που διαθέτει και τόνισε: «Ας μετατρέψουμε σε διδάγματα τα μεγάλα λάθη και τις αποτυχίες του χθες. Και ας διεκδικήσουμε όχι απλά μία επανεκκίνηση, αλλά μία ουσιαστική και βαθιά αναγέννηση για τον τόπο μας».
Κλείσιμο
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ | ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ 9o REGIONAL GROWTH CONFERENCE 2021


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Πάτρα, όπου και συμμετείχε ως ομιλητής στο συνέδριο,με θέμα τα εργαλεία και τις προοπτικές ανάπτυξης των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού.

Επισκεπτόμενος την έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος θεσμικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Συνάντηση είχε και με τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.
ditikiellada-patra-petsas


Στα πλαίσια του 9ου Regional Growth Conference ο γ.γ. Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος αναφέρθηκε από την πλευρά του στις τεράστιες χρηματοδοτικές προοπτικές που δημιουργούνται για την Ελλάδα και τόνισε πως στόχος της χώρας είναι να ξεπεράσει τα 100 δισ.ευρώ σε κεφάλαια. Επεσήμανε πως αναμένεται η Ελλάδα να είναι ανάμεσα στις πρώτες τρεις χώρες που θα εγκριθούν τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Στην 9η διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference», που διεξάγεται στην Πάτρα από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου, συμμετείχε σήμερα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην Τοπική Διακυβέρνηση και Ανάπτυξη εστιάζοντας στο εμβληματικό πρόγραμμα Leader.
ditikiellada-oikonomou


“Το πρόγραμμα Leader έβαλε μία σφραγίδα ανάπτυξης στην περιφερειακή Ελλάδα, από αυτές που κρατούν ζωντανές τις τοπικές κοινωνίες και δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης. Το Leader είναι το πρόγραμμα που μπορεί Αγροτικής Ανάπτυξης, συμπληρώνοντας ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι και επιχειρήσεις ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι το βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος Leader είναι ότι δεν βλέπει τον πρωτογενή τομέα κατακερματισμένα αλλά σαν μία ενιαία αλυσίδα αξίας. “Αυτό είναι το μυστικό αν θέλει κανείς να έχει μία αγροτική πολιτική με συνέχεια και να μην τρέχει πίσω από χρηματοδοτήσεις, να δημιουργήσει μία αλυσίδα που κάθε κρίκος θα υποστηρίζει τον προηγούμενο και θα ενισχύει τον επόμενο. Αυτό ακριβώς κάνει το Leader ενισχύοντας τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, την μεταποίηση, την τυποποίηση και τον πολιτισμό, αντικαθιστώντας ερημωμένες εικόνες και δημιουργώντας ελκυστικούς πόλους για να δουλέψουν, να ζήσουν και να επισκεφτούν οι άνθρωποι”.



Στο ίδιο πάνελ με τους κ. Σκάλο και Φαρμάκη ήταν επίσης ο Δημήτρης Παπαστεργίου πρόεδρος ΚΕΔΕ , ο Απόστολος Τζιτζικώστας πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), ο Frederic Valliern γ.γ. Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών, η Ελένη Μαριάνου γ.γ. Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών.

Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Καντέλης.

Το Regional Growth Conference, που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ολοκληρώνεται το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021.

Ειδήσεις σήμερα: 

Οι εμβολιασμοί υψώνουν «τείχος» και απέναντι στις μεταλλάξεις - Πόσες παραλλαγές έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Δεν βρέθηκε DNA στα νύχια της Καρολάιν, ούτε όχημα διαφυγής

Συνεδριάζει η επιτροπή για απαγόρευση κυκλοφορίας, μουσική και δεξιώσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης