Αυτή την Κυριακή με το ΘΕΜΑ, το εξαιρετικό μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι «Μύρτος»

Αυτή την Κυριακή με το ΘΕΜΑ, το εξαιρετικό μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι «Μύρτος»

Μυστηριώδεις άνθρωποι, με αλλόκοτες ιδιότητες που μπλέκονται σε παράξενες, κάπως υπερφυσικές καταστάσεις, θυμίζουν φανταστικά πλάσματα από τους μύθους της ελληνικής υπαίθρου. Πιασμένοι σε έναν μαγικό χορό που παρασύρει τον αναγνώστη σε έναν διαφορετικό κόσμο

XRWMA
Το ύφος γραφής του Παύλου Μάτεσι, η πινακοθήκη των χαρακτήρων που επινοεί, κυρίως όμως η ατμόσφαιρα που απλώνει από σελίδα σε σελίδα, είναι κάτι εντελώς μοναδικό. Σαφέστατα πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Έλληνες μυθιστοριογράφους και διηγηματογράφους, με τεράστια επιρροή στους (επίδοξους) ομοτέχνους του. Η ιδιαιτερότητα της γραφής, η καθηλωτική θεατρική ζωντάνια και ταυτόχρονα η, πολύ συχνά σουρεαλιστική, πλοκή των ιστοριών του, καθιστά τον Μάτεσι μοναδικό και ανεπανάληπτο.
Αυτή την Κυριακή με το ΘΕΜΑ, το εξαιρετικό μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι «Μύρτος»

Ο «Μύρτος» είναι ένα έξοχο δείγμα της τέχνης ενός αληθινού μάστορα της λογοτεχνίας. Ένα μικρό δείγμα γραφής από το βιβλίο: «Μόλις πλησίασε διαπίστωσε πως το παράθυρο ήταν κλειστό, χτισμένο με τούβλα, η ρομαντική θέα ήταν ζωγραφισμένη: ζωηρό τοπίο με λιμανάκι, βαρκούλα, βαρκάρη, ήλιο. Α, η ζωγραφική. Παραγγελία για τον ανιψιό μας – τον είδατε; Πώς, τον είδε. Κοιμόταν. Ένα μικρό παιδί στα οχτώ; Σχεδόν οχτώ. Μικρανιψιός μας. Όντως κοιμάται. Ήθελαν ένα ειδυλλιακό περιβάλλον για το παιδάκι, διηγήθηκε στην κυρία Αννέτα.
Κλείσιμο
IN_ARTICLE

Γυιος μιας μικρανιψιάς τους που δεν ζει. Το παιδί γεννήθηκε κοιμώμενο, κοιμόταν όταν γεννήθηκε, ίσως μάλιστα ονειρευόταν. Και δεν ξύπνησε έκτοτε. Οχτώ χρόνια: Μάλιστα. Οχτώ και, την πληροφόρησε ο κύριος Τηλέμαχος. Και τους είπαν όλοι οι γιατροί, θα ζήσει ως τα δώδεκά του μονάχα, χωρίς να ξυπνήσει. Δεν ξύπνησε ούτε όταν τον βαφτίσαμε.

Μύρτος. Μύρτο τον ονομάσαμε». Ο Παύλος Μάτεσις τοποθετεί το Μύρτο σε μια κλειστή ελληνική επαρχιακή κοινωνία του 1940, θέτοντας με κάθε τρόπο το ερώτημα: Πότε θα ξυπνήσει ο Μύρτος; Κι αν βάλει φωτιά και φύγει; Πού θα πάει με το πρώτο φως του κόσμου που θα αντικρίσει;

Μη χάσετε αυτή την Κυριακή μαζί με το Πρώτο ΘΕΜΑ το εξαιρετικό μυθιστόρημα «Μύρτος» του Παύλου Μάτεσι.


BOOK






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης