«Κωνσταντινούπολη: Θυμάμαι και Γεύομαι» του Στάθη Νικολαΐδη

«Κωνσταντινούπολη: Θυμάμαι και Γεύομαι» του Στάθη Νικολαΐδη

Ένα μαγικό ταξίδι στις αναμνήσεις του συγγραφέα από τη νεαρή του ηλικία στην Κωνσταντινούπολη

thimamaikgevomai
Ένα ταξίδι στα νερά του Βοσπόρου με οδηγό το συναίσθημα γεμάτο εικόνες, αρώματα και γεύσεις από τη Βασιλεύουσα. Ζάππειο Παρθεναγωγείο, Μεγάλη του Γένους Σχολή και Πριγκηπόννησα, συνθέτουν τη μεγαλοπρεπή σκηνή στην οποία ηχούν δυνατά οι φωνές του «σαλεπιτζή», του «γιαουρτζή», του «μποζατζή».

Η λατρεμένη φιγούρα της αρχόντισσας, Κωνσταντινουπολίτισσας μητέρας, δεσπόζει υπερήφανη πάνω από το πάντα πληθωρικό
γιορτινό τραπέζι. Ένα βιβλίο πρωτότυπο, που δεν σας προσκαλεί απλά να γυρίσετε τις σελίδες της νοσταλγίας, αλλά σας προτρέπει ταυτόχρονα να δώσετε κι εσείς -με το δικό σας μεράκι- μια συνέχεια στην τόσο πλούσια Πολίτικη μαγειρική παράδοση.

thimamai_k_gevomai


Έγραψαν για το «Κωνσταντινούπολη: Θυμάμαι και Γεύομαι»...


  • Θεώνη Κωνσταντοπούλου - Φιλόλογος

«Η μαγειρική είναι τέχνη. Κάποιοι γεννιούνται με ταλέντο για να υπηρετήσουν τη μαγειρική κι άλλοι γίνονται μάγειρες, αποκομίζοντας πείρα με το πέρασμα του χρόνου. Είναι απαραίτητο όμως πέραν των βασικών γνώσεων που θα πρέπει να έχουν, να αγαπούν τη μαγειρική».
Κλείσιμο
Τελειώνοντας το βιβλίο του κ. Στάθη Νικολαΐδη με τίτλο «Κωνσταντινούπολη: Θυμάμαι & Γεύομαι» το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να σας πω είναι ήταν ένα υπέροχο ταξίδι γεμάτο εικόνες, υπέροχες γεύσεις και δυνατά συναισθήματα.
Ο συγγραφέας θυμάται τα παιδικά κι εφηβικά βιώματά του στην Πόλη και τα μεταφέρει στο χαρτί. Έμπνευσή του, η μητέρα του, η οποία λάτρευε τη μαγειρική και σε κάθε παρασκευή της ήθελε να βάζει τη δική της σφραγίδα, πράγμα που κατάφερνε είτε προσθέτοντας είτε αφαιρώντας υλικά.
Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι πολύ πρωτότυπο, πράγμα που ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται αμέσως. Το πρώτο μισό του βιβλίου περιλαμβάνει την προσωπική ιστορία του συγγραφέα, ιστορία που έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στη μνήμη και την καρδιά του. Το δεύτερο μισό του βιβλίου περιλαμβάνει εναν μικρό θησαυρό -τις πρωτότυπες συνταγές της μητέρας του, προσαρμοσμένες από τον ίδιο, στη σημερινή κουζίνα.
Η ιστορία που μας διηγείται ο συγγραφέας ξεκινά το 1959 και φτάνει μέχρι το 1974, τη χρόνια που ο ίδιος φτάνει στον Πειραιά.
Ένα από τα πράγματα που χαρακτήριζαν την Κωνσταντινούπολη τότε ήταν η πολυπολιτισμικότητά της. Όλοι αυτοί οι πληθυσμοί που συνυπήρχαν την εποχή εκείνη άφησαν το στίγμα τους στην πολίτικη κουζίνα.
Σε κάθε σπίτι της Πόλης, η μαγειρική αποτελούσε την κυρία ασχολία της νοικοκυράς και σε συνδυασμό με το γεγονός ο,τι θεωρούταν ένας από τους βασικούς τρόπους κοινωνικής αναγνώρισης, έκαναν τη μαγειρική την καλύτερη δημιουργική δραστηριότητα.
Στις σελίδες του συγκεκριμένου βιβλίου ζωντανεύει όλη η αθωότητα, όλη η αγνότητα και όλη η αφέλεια της τότε ζωής. Και αυτά τα στοιχεία καταφέρνουν από μόνα τους να γοητεύσουν τον αναγνώστη, καθώς είναι στοιχεία δυσεύρετα στην σημερινή εποχή.
Ο συγγραφέας κατορθώνει να δημιουργήσει ολοζώντανες εικόνες στο μυαλό του αναγνώστη. Η Αγιά Σοφιά, η Μεγάλη του Γένους, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ορθώνονται με όλη την λαμπρότητά τους.
Ο αναγνώστης παρευρίσκεται νοερά σε οικογενειακές μαζώξεις. Βλέπει με το νου του τα κατάφορτα με φαγητά τραπέζια. Οσμίζεται όλες θεσπέσιες μυρωδιές και γεύεται μοναδικής γεύσης εδέσματα.
Ομολογώ πως το συγκεκριμένο βιβλίο με εξέπληξε πολύ ευχάριστα. Απόλαυσα το ταξίδι στο παρελθόν και έμαθα πολλά πράγματα για διάφορα υλικά. Το πιο σημαντικό όμως -για μένα- είναι ότι γέννησε μέσα μου την επιθυμία να δημιουργήσω και να γευτώ τις γεύσεις της πολίτικης κουζίνας, μιας κουζίνας που είναι γνωστή για τις υπέροχες γεύσεις της.
Θα κλείσω με τα λόγια του ίδιου του συγγραφέα, ικανά να σας μεταδώσουν την αγάπη των Κωνσταντινουπολιτων για τη μαγειρική τέχνη.
Ο λαός συνηθίζει να λέει «τρως για να ζήσεις» οι Κωνσταντινουπολίτες, σαν μερακλήδες του καλού φαγητού, πολλές φορές έλεγαν «ζεις για να τρως».
Πολλά συγχαρητήρια στον συγγραφέα!!


  • Στέφανος Παπαδόπουλος - Συγγραφέας


«Το βιβλίο ποτέ δεν υπήρξε ένα ψυχρό, άψυχο αντικείμενο. Ήταν ανέκαθεν το σεντούκι των αισθημάτων, το φυλαχτό των αναμνήσεων, η αποτύπωση στην ύλη της ανάγκης του ανθρώπου να μοιραστεί τον κόσμο.»
Ο Στάθης Νικολαΐδης -ως γνήσιος καλλιτέχνης- αυτό το γνωρίζει καλά. Γυρίστε λοιπόν τις σελίδες του έργου του: «Κωνσταντινούπολη: θυμάμαι και γεύομαι», και μοιραστείτε μαζί του το απόσταγμα της μέθης της ζωής.
Ακολουθήστε τον άνεμο του χρόνου που θα σας ταξιδεύσει πάνω απ’ τα φουσκωμένα με ιστορία νερά του Βοσπόρου ως τις ελληνικές συνοικίες της Βασιλεύουσας. Γυρίστε πίσω στην τρυφερή ηλικία με τα κοντά παντελονάκια και την χωρίστρα στα μαλλιά, την ηλικία της αθωότητας και του ενθουσιασμού. Την ηλικία που η εικόνα της μητέρας -θαυμαστή και λατρεμένη- βασιλεύει στο πάνθεο του κάθε παιδιού.
Ακούστε τις δελεαστικές φωνές του «σαλεπιτζή», του «μποζατζή», του «γιαουρτσή» που σας καλούν να δοκιμάσετε γεύσεις αυθεντικές, γνώριμες, νοσταλγικές. Γεύσεις του «εκεί» και του «τότε» που όμως δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Καθίστε στο γιορτινό τραπέζι, και αφήστε το βλέμμα σας να χορτάσει από την πάντα ευπαρουσίαστη πληθώρα των εδεσμάτων, ή κλείστε απλώς τα μάτια, να γεμίσει η ψυχή σας με το ζωογόνο άρωμα του Πολίτικου τσαγιού.
Όταν θα τα ξανανοίξετε, ωστόσο, μια έκπληξη θα σας περιμένει καθώς το βιβλίο του κυρίου Νικολαϊδη, δεν είναι σαν τα άλλα.
Το «Κωνσταντινούπολη: θυμάμαι και γεύομαι» σας προσκαλεί -με την υπόσχεση να σας φιλέψει- μα ταυτόχρονα, σας προκαλεί. Κι αν το λέει η καρδιά σας, φορέστε την ποδιά σας, πιάστε κατσαρόλες και κουτάλες, ανάψτε φούρνο και εστίες, ανοίξτε τα δοχεία -τις ποσότητες προς Θεού, μην τις τσιγκουνευτείτε- και με οδηγό την παράδοση, μεγαλουργήστε!
Μη ντρέπεστε, και μη φοβάστε, δεν είστε μόνοι: η κυρία Μαρία Νικολαΐδη - αρχόντισσα Κωνσταντινουπολίτισσα- θα είναι μαζί σας σε κάθε βήμα της δημιουργίας και –όπως έκανε με τον γιό της, Στάθη, κάποτε- με πολύ αγάπη θα σας κρατάει το χέρι.


nikolaidis


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Στάθης Νικολαΐδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Μιλάει τούρκικα αγγλικά και γαλλικά. Ασχολήθηκε με τον Τουρισμό και μετά τον κέρδισε η υποκριτική Τέχνη. Τελείωσε το Ωδείο Αθηνών. Πήρε μέρος σε πάρα πολλές επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συμμετείχε σε πάνω από 60 τηλεοπτικές σειρές, με τελευταία το «Κόκκινο Ποτάμι». Επίσης ασχολήθηκε με σκηνοθεσία διεύθυνση παραγωγής και με διεύθυνση σκηνής. Παράλληλα ασχολείται με την μαγειρική και το γράψιμο. Το 2018 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο από τις Εκδόσεις Πνοή με τίτλο «Γιατί?».

again_stathis-nikolaidis_2




Ειδήσεις σήμερα:

Κέλι Κλάρκσον: Η νέα «Ντε Τζενέρις» και οι... ελληνικές καμπύλες της

Καιρός: Τοπικές βροχές στα βορειοανατολικά

Τι θα ανακοινώσει από την Αστυπάλαια σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης