Έκθεση της προσωπικής συλλογής του Αλέξη Βερούκα στο μουσείο της Ύδρας

Έκθεση της προσωπικής συλλογής του Αλέξη Βερούκα στο μουσείο της Ύδρας

Ο καλλιτέχνης είναι ένας μεγάλος φίλος του νησιού

alexis-ekthesi_main01
Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, 9 Απριλίου, εγκαινιάστηκε στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της  Ύδρας η έκθεση με τίτλο «ζωγράφισέ μου έναν άνθρωπο, η ανθρώπινη μορφή στη συλλογή του ζωγράφου».

Στις 8.30 μμ., η πόρτα του Μουσείου άνοιξε για να υποδεχθεί η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κα Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα τους έλληνες και ξένους φίλους και καλλιτέχνες που ήρθαν στην `Υδρα για να δουν την εξαιρετική συλλογή του Αλέξη Βερούκα. `Εξω από το Μουσείο, μπροστά σε μία ήρεμη θάλασσα δόθηκε άλλη μία παράσταση μοναδικά σκηνοθετημένη από τον ίδιο τον καλλιτέχνη. `Ετσι, η βραδυά εξελίχθηκε σε μια χαρούμενη γιορτή, με μουσική, κρασιά και εκλεκτά εδέσματα, μια βραδυά εκθαμβωτική που πρώτη φορά, σε τέτοια κλίμακα, γνώρισε η `Υδρα.

Ο καλλιτέχνης, που  μένει στο νησί ένα μεγάλο μέρος του χρόνου, είναι ένας μεγάλος φίλος του νησιού, που αγαπήθηκε απ’όλους για την απλότητα και την μεγάλη γενναιοδωρία του.

alexis-ekthesi_02

Κλείσιμο
Είναι η πρώτη φορά που εκτίθεται το συγκεκριμένο σύνολο της προσωπικής συλλογής του Αλέξη Βερούκα, με έργα πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, χαρακτικά, φωτογραφίες και γλυπτική, αποκαλύπτοντάς μας τα πρότυπα, τις προτιμήσεις, τις εμμονές, τις επιθυμίες στα όρια του προσιτού της αγοράς για τον καλλιτέχνη, συντάσσοντας ταυτόχρονα ένα ημερολόγιο ταξιδιού, συναντήσεων, θαυμασμού και φιλίας με άλλους ομότεχνούς του.

alexis-ekthesi_03

Πρόκειται πραγματικά για μια αξέχαστη συγκυρία καλλιτεχνικής δημιουργίας, μέσα από την οποία διαφαίνεται και η προσωπική πορεία του καλλιτέχνη. Οι προσωπικές του εκτιμήσεις φανερώνουν στο διεθνές και μη κοινό της `Υδρας, την κουλτούρα και το γούστο του καλλιτέχνη καθώς οι τάσεις της εποχής του, διαπλάθονται από συσχετισμούς, συγγενικές επιρροές και κοινή αισθητική.

Η έκθεση είναι χωρισμένη σε δέκα ευανάγνωστα κεφάλαια στις δύο αίθουσες του μουσείου και καλύπτει όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της απόδοσης της μορφής και της δραστηριότητας του ανθρώπου με παραδείγματα από την αρχαιότητα έως τους καλλιτέχνες του σήμερα.

alexis-ekthesi_04

Είναι αληθινά μοναδική η στιγμή και η συγκυρία, που ένας δημόσιος χώρος, καθαυτό αρχειακός και μουσειακός, χώρος φύλαξης, διατήρησης και προβολής της ιστορικής μνήμης, μεταβάλλεται ταυτόχρονα μέσω μιας έκθεσης, σε έναν αληθινό "χώρο αρχειοθέτησης της Τέχνης", σε ένα πολύτιμο "Αρχείο καλλιτεχνικών έργων, παραστάσεων, χρωμάτων και εντυπώσεων". Μία πραγματική ‘κιβωτός’ υψηλής τέχνης και αισθητικής, ένα πανόραμα καλλιτεχνικής δημιουργίας με βάθος, όραμα και άποψη των επιλογών του ίδιου του καλλιτέχνη. Να αναφέρουμε, πως για πρώτη φορά η γενναιόδωρη αυτή έκθεση στο Μουσείο `Υδρας, συμπεριλαμβάνει μεγάλα ονόματα σε μία πανδαισία καλλιτεχνικής σύμπραξης, που αλλάζει τα δεδομένα του αρχειακού χώρου.

alexis-ekthesi_05

Από το πορτρέτο, το θέατρο, την πολιτική, το υποσυνείδητο, τον έρωτα, τη νόσο έως το θείο, παρουσιάζονται 220 έργα 90 καλλιτεχνών όπως οι Valerio Adami, Camilla Adami, Γιάννης Αδαμάκης, Αλέξης Ακριθάκης, Kosta Alex, Pat Andrea, Δημήτριος Αντωνίτσης, Agnes Bâillon, Peter Blake, Louise Bourgeois, Dico Byzantios, Henri Cartier-Bresson, Leonardo Cremonini, Σάββας Γεωργιάδης, Dado, Στέφανος Δασκαλάκης, Rebecca Driffield, Martine Franck, Μαρία Γιαννακάκη, Cristina Guinazu, Abraham Hadad, David Hockney, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Γιάννης Κεφαλληνός, R.Β. Kitaj, Γιάννης Κόττης, Αντώνης Κυριακούλης, Λάζαρος Λαμέρας, Γιώργος Λάππας, Robert McCabe, Μιχάλης Μαδένης, Nalini Malani, Andrea Martinelli, Ειρήνη Ματσούκη, Γιάννης Μιγάδης, Τάσος Μισούρας, Denis Monfleur, Γιάννης Μόραλης, Χρόνης Μπότσογλου, Helmut Newton, Νίκος Νικολάου, Ζάφος Ξαγοράρης, Νίνα Παππά, Didier Paquignon, Jaume Plensa, Βασίλης Πούλος, Γιώργος Ρόρρης, Jean Rustin, Εδουάρδος Σακαγιάν, Antonio Seguí, Σωτήρης Σπαθάρης, Nora Speyer, Όλγα Σταυρίδου, Νίκος Στέφανου, Γιώργος Tουρκοβασίλης, Γιάννης Τσαρούχης, Αλέκος Φασιανός, Μαρία Φιλοπούλου, Γιαννούλης Χαλεπάς, Vladimir Velickovic κ.α.

alexis-ekthesi_06

Την έκθεση επιμελήθηκε η Ιστορικός και διευθύντρια του ΙΑΜΥ, Ντίνα Αδαμοπούλου και θα διαρκέσει έως τις 27 Μαΐου.

INFO
Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας
18040 ΥΔΡΑ, ΕΛΛΑΔΑ
Τηλ.: +30 22980 52355

Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά 9-30 Απριλίου, 09:00-16:00
01-27 Μαΐου, 09:00-16:00 & 19:30-21:30
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης