Bγαίνουμε Αθήνα:Ο Βαγγέλης Γερμανός στο Αλμα

Bγαίνουμε Αθήνα:Ο Βαγγέλης Γερμανός στο Αλμα

Δείτε την πολιτιστική ατζέντα της ημέρας

 Bγαίνουμε Αθήνα:Ο Βαγγέλης Γερμανός στο Αλμα
Εικαστικά
«Στο στόμα του λύκου. Να πεθάνει, να πεθάνει!»

Μέσα από μια σκηνογραφία που προσπαθεί να αναδείξει τα αντικρουόμενα συμφέροντα, το χάος και τον αποπροσανατολισμό που βιώνει ο δυτικός κόσμος σήμερα, οι καλλιτέχνες φωτίζουν περιοχές σύγκρουσης και αντιπαράθεσης, προσεγγίζουν τον αποπροσανατολισμό της καθημερινότητας ποιητικά και άλλοτε επιδιώκουν να χαράξουν την προσωπική τους διέξοδο, είτε διερευνώντας το παρελθόν, είτε δημιουργώντας νέες συνθήκες για το μέλλον. Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα της Ανοικτής Πρόσκλησης (Open Call) που διενήργησε το Σπίτι της Κύπρου τον Ιανουάριο του 2014, απευθυνόμενο προς επιμελητές σε Κύπρο και Ελλάδα με τον γενικό τίτλο «Ο σύγχρονος πολιτισμός σε κρίση». Για το θέμα της έκθεσης οι επιμελητές της αναφέρουν ότι «στην Ιταλία για να ευχηθούν καλή τύχη, σου φωνάζουν πως είσαι στο στόμα του λύκου και εσύ πρέπει να ανταπαντήσεις, να φωνάξεις: "να πεθάνει, να πεθάνει!" H ενθύμηση μιας δυσοίωνης κατάστασης, εικονογραφημένη με το αρχέτυπο του φόβου, έναν λύκο. Ένας λύκος που σε έχει στα δόντια του και κινεί τον τροχό του σύμπαντος, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη και προκαλώντας την αντίδραση».Σπίτι της Κύπρου:Ξενοφώντος 2Α.Τηλ.210-3734934.Ωρα 20.00

«Ούτε Μέρα Χωρίς Γραμμή», χαρακτική
Nulla dies sine linea / Ούτε Μέρα Χωρίς Γραμμή. Με τη ρήση αυτή του αρχαίου ζωγράφου Απελλή, ταυτοποιείται αισθητικά η μορφή της χαρακτικής και των παραδοσιακών γραφικών τεχνών.Κάθε μέρα αποτελεί και ''μια γραμμή'' σχεδιασμού και χάραξης.Επτά νέοι καλλιτέχνες/χαράκτες με συνδετικό μεταξύ τους κρίκο την αγάπη για την επιβίωση της αυθεντικής χαρακτικής καλύπτουν με τα έργα τους (χαρακτικά και δείγματα αυθεντικών βιβλίων) τις βασικές μορφές της παραδοσιακής έντυπης τέχνης. Σε μια προσπάθεια σύζευξης τεχνικής-θεωρητικής αναζήτησης. metamatic:taf Νορμάνου 5, Μοναστηράκι.Τηλ. 2103238757. Ωρα 20.30 Είσοδος ελεύθερη.

«Οταν κλάπηκε ο χρόνος»
Κλείσιμο
Ο Τιμ Σω (Tim Shaw), συμπυκνώνει στο έργο του την ταραγμένη παιδική του ηλικία κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του IRA, όπως και την εμπλοκή του με την πολιτική, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο βραβευμένος Ιρλανδός καλλιτέχνης, φιλοτέχνησε την ενότητα ''Οταν κλάπηκε ο χρόνος'', κατά την διάρκεια της φιλοξενίας του στο πρόγραμμα Art Professionals-In-Athens Residency, ένα θεσμό που συστήνει στο ελληνικό κοινό και στους Ελληνες καλλιτέχνες, ξένους ομοτέχνους τους. Αίθουσα τέχνης Καππάτος:Αθηνάς 12.Τηλ.2103217931.Είσοδος ελεύθερη

«Δυτικό αεροδρόμιο»
Ομάδα φοιτητών από την Σχολή Καλών Τεχνών και το ΤΕΙ Αθήνας, επιχειρούν να προσεγγίσουν το κάποτε ζωντανό παρελθόν του δυτικού αεροδρομίου αναπλάθοντας ένα ενδεχόμενο παρόν, μέσα από τις ίδιες του τις αναμνήσεις:ντοκιμαντέρ, φωτογραφίες, video art,κατασκευές, ντοκουμέντα του αεροδρομίου.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται με τον οργανισμό πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων.Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»: Ηρακλειδών 66 .Τηλ. 210 3452150 , 210 3414466.

Christiane Löhr
Την πρώτη της έκθεση στην Αθήνα παρουσιάζει η Γερμανίδα καλλιτέχνις Christiane Löhr, με μικρογλυπτική και έργα σε χαρτί.Η δουλειά της είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη φύση και όλη η προεργασία των έργων της δεν γίνεται στο εργαστήρι της αλλά σε μακρινούς περιπάτους σε λιβάδια και δάση. Εκεί η Löhr συλλέγει οργανικά υλικά: μίσχους φυτών, πικραλίδες, σπόρους από κισσό, γρασίδι, τρίχες αλόγου, τα οποία χρησιμοποιεί για την κατασκευή μικροσκοπικών γλυπτών που άλλοτε θυμίζουν αντικείμενα καθημερινής χρήσης κι άλλοτε αρχιτεκτονικές κατασκευές.Γκαλερί Μπερνιέ:Επταχάλκου 11, Θησείο.Τηλ.2103413936. Είσδος ελεύθερη.

Θέατρο
«If Only…» μια επαναπροσέγγιση της «Χιονάτης»

Το «If Only…»της διεθνούς εταιρείας που εδρεύει στο Λονδίνο,CakeTree Theatre Company, είναι μια επαναπροσέγγιση του κλασικού παραμυθιού των αδερφών Γκριμ, «Χιονάτη». Σ ένα περιβάλλον ονειρικής πραγματικότητας με την αισθητική του 1930, η παράσταση είναι μια μελοδραματική εκδοχή αυτού που συχνά θυμόμαστε ως ένα γλυκό παραμύθι.Οι ηθοποιοί - ως περιοδεύων κωμικός θίασος - ανακαλύπτουν επί σκηνής την ιστορία στη μορφή καρτών και επιχειρούν να την εξιστορήσουν στους θεατές χωρίς την παραμικρή χρήση λόγου.Με αφετηρία το θέατρο BAC του Λονδίνου, το If Only…, έχει περιοδεύσει το καλοκαίρι του 2012 μέχρι και την Κορέα όπου και έλαβε τα βραβεία παράστασης και σκηνοθεσίας στο διεθνές Miryang Summer Arts Festival. Σκηνοθεσία CakeTree Theatre London και Στέφανος Αχιλλέως. Παίζουν οι Έλενα Μεντζέλου, Χρυσάνθη Παπαγεωργίου, Γιάννης Πλιάκης.Bios:Πειραιώς 84 , Γκάζι. Τηλ. 210-3425335 Ωρα 20.30 Διάρκεια 60 λεπτά χωρίς διάλειμμα.Εισιτήρια 10 ευρώ.

Mουσική
Kronos Quartet

Το πρωτοποριακό κουαρτέτο εγχόρδων από το Σαν Φρανσίσκο επιστρέφει για την επέτειο των 40 χρόνων του, με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει έργα των Nicole Lizee, Μαρίκας Παπαγκίκα, Kim Sinh, Sahba Aminikia, Jelly Roll Morton, Charles Mingus, Komitas, Fode Lassana Diabate, Philip Glass.Gazarte:Βουτάδων 32-34, Κεραμεικός.Τηλ. 2103452277, 2103460347.Ωρα 21.30.Εισιτήρια: από 65 ευρώ έως 30 ευρώ.

Μέρες κιθάρας ΙΙ

Ο Βαγγέλης Μπουντούνης και η Μαρώ Ραζή, με την κιθάρα τους και μαζί με τους String Demons Λυδία Μπουντούνη, βιολί και Κωνσταντίνο Μπουντούνη , βιολοντσέλο, ερμηνεύουν ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα με έργα ελληνικής και ξένης κλασικής και σύγχρονης μουσικής. Ωρα 20.30. Νωρίτερα, στις 18.30, οι κιθαριστές Κωνσταντίνα Ανδρίτσου, Αντώνης Παπαδάκης, Αλέξανδρος Παντελιάς και Τάκης Γιαννόπουλος καθώς και οι String Demons ερμηνεύουν έργα Tarrega, Μπουντούνη, Bach, Barrios, Χατζιδάκι.Μέγαρο Μουσικής Αθηνών:Βα.Σοφίας και Κόκκαλη.Τηλ.2107282333.Εισιτήρια για την συναυλία στις 20.30: 20 ευρώ, 12 ευρώ, 8 ευρώ, 5 ευρώ.Η συναυλία στις 18.30 είναι με ελεύθερη είσοδο.

Αντρέ Μάια

Ο Πορτογάλος ερμηνευτής Αντρέ Μάια, μετά την επιτυχημένη εμφάνιση του με φάδος, επιστρέφει με τη νέα του παράταση, «Ne Me Quittes Pas» αφιερωμένη στα πασίγνωστα γαλλικά τραγούδια πάθους, αγάπης, πόνου.Μαζί του ο Γιώργος Ταμιωλάκης,τσέλο, ο Μάρκος Κώτσιας ,πιάνο και ο πιανίστας Μάριος Στρόφαλης.Tin Pan Alley:Τουρναβίτου 6, Πλ. Ασωμάτων, Θησείο.Τηλ.2103210158.Ωρα 21.30.Εισιτήρια 10 ευρώ, 7 ευρώ.

Βαγγέλης Γερμανός «Ο Αρενιστής»
Ο Βαγγέλης Γερμανός, με την κιθάρα και τη φωνή του, μας ταξιδεύει στις ρότες των τραγουδιών του, από τα «Μπαράκια» ως τα «Μπλουζάκια», με ενδιάμεσους σταθμούς όλα τα τραγούδια του που αγαπήσαμε. Ένα νυχτερινό ταξίδι, που μοιάζει θαλασσινό.Θέατρο 'Αλμα:Αγ. Κωνσταντίνου και Ακομινάτου 15 -17, Ομόνοια. Τηλ. 210 5220100.Ωρα 21.00 Είσοδος 7 ευρώ, ποτό 3 ευρώ.

Micro Trio

Με αυτοσχεδιαστική διάθεση και ρεπερτόριο που παρά στην παράδοση του πιάνο τρίο, το τζαζ σχήμα εμφανίζεται με καλεσμένο τον τραγουδιστή Δημήτρη Τάσαινα.Athenaeum-Κελάρι:Αδριανού 3, Θησείο.Τηλ. 2103210239. Ωρα 22.00 Είσοδος με ελάχιστη κατανάλωση 8 ευρώ.

Κινηματογράφος
« Αφιέρωμα στο Ισπανόφωνο Σινεμά»

Δεκαπενθήμερο αφιέρωμα με προβολή επτά πρόσφατων ταινιών από την Ισπανία και την Αργεντινή. 18:15 «Έρωτας αλά Ισπανικά»20:25 «Με λένε Ερνέστο»22:35 «Εγκλήματα στο Χρόνο».Παλάς:Υμηττού 109, Παγκράτι

Τηλ. 210 7511868.Εισιτήρια 6 ευρώ, για τρεις ταινίες 10 ευρώ, και 5 ευρώ για παιδιά και νέους έως 25 ετών.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

«Latin America: Η Λατινική Αμερική μετά τη δεκαετία του 1980: Μετάβαση προς ποια δημοκρατία;»
Συζητούν οι Ολιβιέ Κομπανιόν, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Παρίσι ΙΙΙ, Ντανιέλ Αράου Ρέις, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Νιτερόι στο Ρίο ντε Τζανέιρο και η Νάνσυ Νίκολλς Λοπεαντία, καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας στην Ακαδημία Χριστιανικού Ανθρωπισμού και στο Ποντιφικό Καθολικό Πανεπιστήμιο της Χιλής.

Η συζήτηση πραγματοποιείται στα πλαίσια του Φεστιβάλ της σύγχρονης ανεξάρτητης λατινοαμερικανικής σκηνής.Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Λεωφ.Συγγρού 107-109,Νέος Κόσμος. Τηλ.2130178000.Ωρα 19.00.Είσοδος ελεύθερη.Αναμεταδίδεται και με live streaming μέσω του sgt.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης