Γλυπτά του Παρθενώνα: Γιατί πρότεινε η Βρετανία συνάντηση με την ελληνική πλευρά μέσω της UNESCO;

Γλυπτά του Παρθενώνα: Γιατί πρότεινε η Βρετανία συνάντηση με την ελληνική πλευρά μέσω της UNESCO;

Οι αισιόδοξες προβλέψεις, η σκληρή στάση του Βρετανικού Μουσείου και το παρασκήνιο

Glypta_Parthenona-_Bretaniko_Mouseio
Το πάγιο ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο βρίσκεται, για μία ακόμη φορά, ψηλά στη ατζέντα της συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτιστικής Περιουσίας στις Χώρες Προέλευσης ή της Αποκατάστασής της σε περίπτωση Παράνομης Οικειοποίησης, που ξεκίνησε χθες στο Παρίσι και θα ολοκληρωθεί αύριο. Παρόλα αυτά οι διαρροές των τελευταίων ωρών που θέλουν τη Βρετανία να προτίθεται να μπει άμεσα σε κύκλο ουσιαστικών διαπραγματεύσεων επί του σημαντικότατου αυτού θέματος, δεν είναι ακριβείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr τα αισιόδοξα ομολογουμένως για την ελληνική πλευρά συμπεράσματα που διέρρευσαν τις τελευταίες ώρες προέρχονται από μεμονωμένες απόπειρες αποκωδικοποίησης μιας πρότασης που ήρθε από τη βρετανική πλευρά σχετικά με μια μελλοντική συνάντηση των υπουργών πολιτισμού των δύο χωρών. Η πρόταση αυτή, που έχει καταγραφεί στην ατζέντα της συνόδου, θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων. Παρόλα αυτά οι επίσημες αποφάσεις θα ανακοινωθούν μετά την αυριανή ολοκλήρωσή της. Θα πρέπει, εξάλλου, να υπενθυμίσουμε πως το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα συζητείται σταθερά στις συνόδους της συγκεκριμένης επιτροπής από το 1984 οπότε ετέθη επιτακτικά από την τότε Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη χωρίς,ωστόσο, να έχει βρεθεί μέχρι σήμερα λύση.

Στην προηγούμενη σύνοδο της επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021, ψηφίστηκε ομόφωνα κείμενο – απόφαση με το οποίο η Βρετανία καλούταν να αναθεωρήσει τη στάση της σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία, όπως αναφερόταν με νόημα, «η Ελλάδα διεκδικεί νόμιμα». Στην έκδοση της σημαντικής για την ελληνική πλευρά αυτής απόφασης συνετέλεσε και η δημοσιοποίηση των ακατάλληλων συνθηκών που επικρατούσαν στην αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου όπου εκτίθεται τα ελληνικά αριστουργήματα.

Ένα σχεδόν μήνα αργότερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε επίσημα και επιτακτικά το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα τόσο κατά την διάρκεια της ομιλίας του  στον εορτασμό για την 75η επέτειο από την ίδρυση της UNESCO  όσο και  κατά τη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, που ακολούθησε, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών».

Μπορεί οι προθέσεις που εκφράστηκαν και στις δύο παραπάνω περιστάσεις να ήταν θετικές, η διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου ωστόσο, η οποία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι η μόνη που δικαιοδοτείται να λάμβάνει αποφάσεις, δεν άλλαξε τη σκληρή στάση της ούτε την επίμονη θέση της σύμφωνα με την οποία τα Γλυπτά του Παρθενώνα έχουν αποκτηθεί νόμιμα.

Οπότε η πρωτοβουλία της βρετανικής πλευράς για μια μελλοντική συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού των δύο χωρών, είναι μεν μια θετική κίνηση, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί και κίνηση τακτικής, σε καμία περίπτωση όμως δεν προεξοφλεί πως θα οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα όσο το Βρετανικό Μουσείο διατηρεί νομικά το αποκλειστικό δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Με τον… Ζελένσκι ζει τον έρωτά της η κόρη του Πούτιν

«Δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση» λέει ο Γ.Γ. του υπουργείου Παιδείας που πήγε στο σχολείο του 14χρονου Μάκη

Στον Εισαγγελέα ο 47χρονος που κατηγορείται για την δολοφονία της 38χρονης Κινέζας στα Βίλια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης