Bruce Swedien: Πέθανε ο μάγος του ήχου του Μάικλ Τζάκσον

Bruce Swedien: Πέθανε ο μάγος του ήχου του Μάικλ Τζάκσον

«Δεν έμπαινα στο στούντιο αν δεν ήταν αυτός πίσω από την κονσόλα» εξομολογήθηκε ο Κουίνσι Τζόουνς

Bruce_Swedien2
Ο άνθρωπος ο οποίος βρισκόταν πίσω από κορυφαίες και πασίγνωστες ηχογραφήσεις της παγκόσμιας δισκογραφίας, όπως τα εμβλημαρικά «Bad» και «Thriller» του Μάικλ Τζάκσον, ο κορυφαίος στο είδος του τεχνικός που συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής, ο «μάγος» του ήχου Bruce Swedien δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή. Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 86 ετών, σκορπίζοντας συγκίνηση στο μουσικό στερέψωμα το οποίο υπηρέτησε επί δεκαετίες με ιδανικό τρόπο.

Michael Jackson - Bad (Official Video)


Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ο κορυφαίος μουσικός παραγωγός Κουίνσι Τζόουνς, ο οποίος και τον έβαλε στον μουσικό χώρο όταν ήταν μόλος 20 ερών, τον αποχαιρέτησε αποκαλώντας τον «ιδιοφυία»του ήχου. «Ήταν, χωρίς αμφιβολία, ο καλύτερος στο είδος του και για περισσότερα από 70 χρόνια δεν υπήρχε περίπτωση να μπω σε στούντιο ηχογράφησης αν δεν ήξερα ότι θα βρισκόταν εκείνος πίσω από την κονσόλα» έγραψε χαρακτηριστικά ο ίδιος στο αποχαιρετηστήριο μήνυμά του στα social media προσθέτοντας: «Μαζί με εκείνον και τον αείμνηστο Rod Temperton - δημιουργός του «Thriller» και του «Off The Wall» - αγγίξαμε κορυφές που δεν φανταζόμασταν και γράψαμε μαζί ιστορία. Πάντα έλεγα πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, εδώ και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, οπουδήποτε κι αν πηγαίνω, σε οποιοδήποτε κλαμπ κι αν πάω, ακούψ τα «Billie Jean», «Beat It», «Wanna Be Starting Something» και «Thriller».

bruce-swedien3
O Bruce Swedien ήταν ο μοναδικός τεχνικός στον οποίον εμπιστευόταν τον ήχο των τραγουδιών του ο Μάικλ Τζάκσον

Πράγματι, ο Bruce Swedien υπήρξε πρωτοπόρος στον χώρο του δισκοφραφικού ήχου. Εισήγαγε σε αυτόν νέες, επαναστατικές τεχνικές οι οποίες εκτόξευσαν το τελικό ακουστικό αποτέλεσμα, το χρωμάτιζαν, του πρόσθεταν βάθος και ποικιλία. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η ηχογράφηση πολλών και διαφορετικών φωνητικών ο συνδυασμός των οποίων κατέληγε στη δημιουργίας μιας ιδιότυπης χορωδίας φτιαγμένης από την ίδια φωνή! «Δεν χειριζόμαστε την σύγχρονη μουσική ηχογράφηση με βάση την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα ανήκει στο παρελθόν» έλεγε με νόημα ο ίδιος. 

“We don’t deal with reality in modern music recording, reality is a thing of the past.”

Δεν ήταν, ωστόσο, μόνον ο Μάικλ Τζάκσον με τον οποίο συνεργάτηκε ο Bruce Swedien. Είχε βάλει την υπογραφή του στον ήχο και άλλων πολύ μεγάλων ονομάτων της παγκόσμιας δισκογραφίας μεταξύ των οποίων και ο Μικ Τζάγκερ, ο ΒΒ King, ο Ντιουκ Έλινγκτον, o Πολ Μακ Κάρντνεϊ, η Μπάρμπαρα Στρέϊζαντ, η Νταϊάνα Ρος, η Τζένιφερ Λόπεζ κ.α.

Το σπάνιο ταλέντο του και η συνεισφορά του στην παγκόσμια μουσική είχε αναγνωριστεί καθολικά σε όλα τα επίπεδα. Κατά την διάρκεια της καριέρας του μάλιστα είχε αποσπάσει πέντε μουσικά βραβεία Γκράμι!

Ειδήσεις σήμερα:

SMS 13033: Οι κωδικοί μετακίνησης - Ποιοι «κόπηκαν» από τις 9 το βράδυ

Τι θα ανακοινώσει ο Βασίλης Κικίλιας για το δωρεάν εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Γερμανία: Συγκρούσεις αστυνομικών και αρνητών της μάσκας στο Βερολίνο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης