«Το εξπρές του μεσονυχτίου»: Η ταινία του Άλαν Πάρκερ που τραυμάτισε βαριά τον τουρισμό της Τουρκίας
Οι άγριες σκηνές των βασανιστηρίων στις τουρικές φυλακές στοίχειωναν για δεκαετίες τη χώρα και τραυμάτισαν βαριά την τουριστική της βιομηχανία
Αναστασία Κουκά
Μπορεί μια ταινία να επηρεάσει σημαντικά και μάλιστα για πολλά χρόνια τον τουρισμό μιας χώρας; Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι καταφατική και το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το θρυλικό «Εξπρές του μεσονυχτίου», η πιο πολυσυζητημένη ταινία του γνωστού Βρετανού σκηνοθέτη Άλαν Πάρκερ, που έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 78 ετών.
Η ταινία, το σενάριο της οποίας υπέγραφε οΌλιβερ Στόουν και τιμήθηκε με δύο βραβείαΌσκαρ, βγήκε στους κινηματογράφους το 1978 και ήταν βασισμένη στην αληθινή ιστορία του νεαρού Αμερικανού Μπίλι Χέιζ ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούλης για κατοχή χασίς, καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση και βίωσε την απίστευτη σκληρότητα των τουρκικών φυλακών μέχρι να καταφέρει τελικά να αποδράσει.
«Το εξπρές του μεσονυχτίου», με την συγκλονιστική μουσική του Τζιόρτζιο Μόροντερ, ήταν μια εξαιρετικά σκληρή ταινία η οποία μπορεί να ενθουσίασε τους κριτικούς εξαγρίωσε, ωστόσο, την Τουρκία η οποία αντέδρασε έντονα καταβάλλοντας, μάλιστα, απεγνωσμένες προσπάθειες προκειμένου να διακοπεί η προβολή της. Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν συνέβη, αντιθέτως με τον ντόρο που έγινε η ταινία απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δημοτικότητα. Υπήρξαν, όμως, αντιδράσεις και σε άλλες χώρες του κόσμου από φωνές που υποστήριζαν ότι πρόκειται για μια κινηματογραφική προσέγγιση με ρατσιστικές διαστάσεις.
Χρόνια αργότερα Τούρκοι διπλωμάτες θα δηλώσουν πως ο αρνητικός αντίκτυπος που είχε η ταινία στον τουρισμό της χώρας ήταν τεράστιος. Οι εικόνες των βασανιστηρίων μέσα στα τουρκικά κελιά είχαν χαραχτεί ανεξίτηλα στην μνήμη όσων την είχαν παρακολουθήσει με αποτέλεσμα πολλοί απ' αυτούς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να επισκεφθούν τη βάρβαρη αυτή χώρα.
Κλείσιμο
Ο ίδιος ο Μπίλι Χέιζ πάντως παραδέχτηκε εκ των υστέρων πως υπήρχαν αρκετές δόσεις υπερβολής στην ταινία και πως κάποια από τα γεγονότα, όπως για παράδειγμα αυτό του ομαδικού βιασμού του μέσα στις φυλακές, δεν συνέβησαν στην πραγματικότητα έτσι ακριβώς όπως παρουσιάστηκαν.
Πριν λίγα χρόνια μάλιστα γυρίστηκε και ένα ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Midnight Return», που είχε προβληθεί το 2017 και στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, μέσα από το οποίο έγινε προσπάθεια να φωτιστούν οι αλήθειες αλλά και τα ψέματα που κρύβονταν πίσω από την κλασική ταινία.
Παρόλα αυτά η φράση «Εξπρές του μεσονυχτίου» παραμένει μέχρι σήμερα συνώνυμη της βαρβαρότητας και των βασανιστηρίων.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας μόλις ξεκίνησε με δύο ταινίες κεραυνοβόλου και ανέφικτου έρωτα, ενώ η συνέχεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον
Η εκπαίδευση του σήμερα, θέτει τα θεμέλια για τη διαμόρφωση του «αύριο» κάθε κοινωνίας, είτε αυτό αφορά σε τοπικό, είτε σε εθνικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πιο ανεπτυγμένες και εύρωστες οικονομίες του πλανήτη, βλέπουν τα πανεπιστήμιά τους να φιγουράρουν στις υψηλότερες θέσεις στη σχετική λίστα της παγκόσμιας κατάταξης