ZivasartGallery: «Ο εικαστικός χορός του αλατιού»

ZivasartGallery: «Ο εικαστικός χορός του αλατιού»

Αλς, Ήλιος, Άλας: το αλάτι και η συμβολική σημασία της σχέσης του με τον άνθρωπο μέσα από την εικαστική ματια του Νίκου Ζηβα

alykes6
Με θέμα το αλάτι και τη συμβολική σημασία της σχέσης του με τον άνθρωπο, που πηγάζει από την διαχρονική χρήση του ως τροφή ή συντηρητικό αυτής, ως μέσο καθαρμού, ως ανταλλακτική αξία κ.ο.κ. η ZivasartGallery παρουσιάζει από τις 13 Ιουλίου και έως τις 25 Σεπτεμβρίου του 2020 έργα και εγκαταστάσεις του Νίκου Ζήβα με τίτλο: “Αλς, Ήλιος, Άλας ή Ο Χορός του Αλατιού” και με τη θεωρητική υποστήριξη από την ιστορικό Τέχνης Αννίτα Πατσουράκη.

Πρόκειται για μια εικαστική ιδέα, που διατυπώνει ο καλλιτέχνης στα τέλη της δεκαετίας του 1990, εμπνευσμένη από τις αλυκές της Κέρκυρας που παραμένουν αδρανείς για μια εικοσαετία. Τώρα την επικαιροποιεί επαναφέροντας και εκθέτοντάς την στους χώρους της ZivasartGallery, ως πρόταση για μια μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση και δη σε πραγματικά αλοπήγια ενεργών αλυκών όπως π.χ. αυτών του Μεσολογγίου.


Η ανάδειξη του μόχθου του προβιομηχανικού τρόπου της συλλογής του θαλασσινού άλατος, εδώ εξιδανικεύεται και μετατρέπεται σε μία τελετουργία, μεταμορφώνοντας τις φιγούρες των εργατών και εργατριών σε χορικά συμπλέγματα, σε Ιερείς και Ιέρειες της Θάλασσας, του Ήλιου και του Αλατιού.

alykes1
alykes2


Η σημασία και η σπουδαιότητα του αλατιού για την ανθρώπινη ζωή, ταυτίζεται μεταφορικά στην ιστορία, με την αντίσταση του κόσμου της εργασίας, της προόδου και του μόχθου, για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μέσω των εμβληματικών παγκόσμιας ακτινοβολίας γεγονότων όπως της εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων της αλατοπολιτείας του ηρωικού Μεσολογγίου και της Μεγάλης Πορείας του Γκάντι και των οπαδών του στις απαγορευμένες αλυκές του Γκουτζαράτ, ως κορυφαία υποδείγματα Αντίστασης απέναντι στους δυνάστες τους.

alykes3
alykes5
Κλείσιμο


Η ελευθερία είχε πάντα αλμυρή γεύση…

Info

Εγκαίνια 13 Ιουλίου 2020, ώρα 7.30 μμ.
Διάρκεια έκθεσης έως 25 Σεπτεμβρίου 2020.
ZivasartGallery, Παντανάσσης 1, Μαρούσι.
Ώρες λειτουργίας: 9πμ – 9μμ καθημερινά.
Τηλ: 6936531703, 2106830648 email: zivasart@yahoo.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης