Μαίναλο: ένα Μονοπάτι και μια Μπύρα

Μαίναλο: ένα Μονοπάτι και μια Μπύρα

Το Menalon Trail, η Menalon Beer και ο πεζοπορικός τουρισμός ως μοχλός ανάπτυξης στην Πελοπόννησο

mainalon
Μαζί με την παραγγελία, κατέφτασε στο τραπέζι και μια κρύα μπύρα. Στην ετικέτα, «φιγουράρουν» 9 από τα ορεινά παραδοσιακά χωριά της Γορτυνίας που όλοι γνωρίζουμε ως χειμερινούς προορισμούς: Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Ζυγοβίστι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο, Λαγκάδια. Τα χωριά όμως αυτά δεν είναι πια μόνο αυτό. Είναι οι εννιά «σταθμοί» του 1ου διεθνώς πιστοποιημένου μονοπατιού στην Ελλάδα, του μονοπατιού του Μαινάλου, ή αλλιώς, παγκοσμίως πλέον γνωστό στους πεζοπορικούς «κύκλους» ως Menalon Trail.

Το Menalon Trail καλύπτει 75 χιλιόμετρα μέσα στην αρκαδική φύση, συναντά εννιά παραδοσιακά χωριά, αρχαιολογικούς χώρους, μοναστήρια και σημεία ενδιαφέροντος για όλη την οικογένεια. Η μοναδικότητά του έγκειται στο ότι συνδυάζει τη φύση και τα ανθρώπινα επιτεύγματα, έχει ιστορική σημασία και ότι η φύση του βουνού είναι ήπια, σε τέτοιο βαθμό που το μονοπάτι μπορεί να παραμείνει ανοιχτό 10-11 μήνες το χρόνο -το τμήμα Δημητσάνα-Στεμνίτσα δε, και 12 μήνες το χρόνο.

Η διεθνής πιστοποίηση, η δημιουργία ιστοσελίδας, ενός ποιοτικού χάρτη και μιας Android εφαρμογής έφεραν σύντομα αποτελέσματα στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και το Menalon Trail τοποθέτησε την Πελοπόννησο στο χάρτη των πεζοπορικών διαδρομών του κόσμου: επέκτεινε την τουριστική περίοδο σε βαθμό που πλέον οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι η πληρότητά τους «απλώνεται» όλη τη χρονιά, έφερε στην περιοχή ποιοτικό και βιώσιμο τουρισμό, και σήμερα, στα μονοπάτια που περπατούσαν κάποτε οι βοσκοί, οι έμποροι και τα παιδιά για να πάνε σχολείο, περπατούν Ολλανδοί, Γάλλοι, Βέλγοι, Γερμανοί και ξένοι από κάθε μεριά του πλανήτη, είτε έμπειροι πεζοπόροι, είτε απλώς φυσιολάτρες που επιθυμούν να ζήσουν μια πεζοπορική εμπειρία με τους φίλους και την οικογένειά τους.

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση για την Προστασία του Μαινάλου
Η Μαίναλον ΚοινΣΕπ αναγνωρίστηκε για την επιτυχημένη προσπάθειά της με χρυσό βραβείο στα φετινά Greek Tourism Awards. Αναγνωρίζεται όμως και από την Πολιτεία. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Μαίναλον ΚοινΣΕπ αναλαμβάνει πλέον να δημιουργήσει και να ενώσει το δίκτυο των μονοπατιών ολόκληρης της Πελοποννήσου. Με τη συνέργεια επαγγελματιών της περιοχής και υλικά από την Περιφέρεια, με τη συμμετοχή εθελοντών, τη στήριξη των τοπικών Δήμων και συλλόγων, σκοπός είναι να πιστοποιηθεί ένα δίκτυο μονοπατιών στην Πελοπόννησο συνολικού μήκους 1500 χιλιομέτρων σε τέσσερις διαδρομές που συνδυάζουν την ομορφιά μιας ήπιας φύσης με την ανθρώπινη δραστηριότητα και τον πολιτισμό που δημιούργησε:

• η πρώτη, η οριζόντια διαδρομή, που θα ολοκληρωθεί σύντομα, θα ενώνει την Αρχαία Ολυμπία με το μονοπάτι του Μαινάλου, την Αρχαία Νεμέα, τις Μυκήνες και την Επίδαυρο.
Κλείσιμο
• Η δεύτερη, η διαγώνια διαδρομή, θα συνδέει την Κόρινθο με το μονοπάτι του Μαινάλου, την Καρύταινα, το Λύκαιο όρος, τον Επικούρειο Απόλλωνα, τη Νέδα και την Αρχαία Μεσσήνη.
• Η τρίτη διαδρομή είναι το μονοπάτι του Πάρνωνα-Parnon trail, το οποίο θα συνδεθεί στο δίκτυο μέσω του Ε4.
• Η τέταρτη διαδρομή θα διασχίζει την Λακωνία

Πώς γεννήθηκε η ιδέα
Το 1986 ο Γιάννης Λαγός, οικονομολόγος, Αρκάς και πεζοπόρος, σημερινός Πρόεδρος της ΚοινΣΕπ Μαίναλον, έγραψε ένα άρθρο στο οποίο παρουσίαζε τον τρόπο με τον οποίο τα μονοπάτια μπορούν να συμβάλουν στην τοπική ανάπτυξη. Το Μαίναλο, η προστασία του και η ανάδειξή του ήταν ιδέες καρφωμένες τόσο στο μυαλό του ιδίου, όσο και σε αυτό του φίλου-πεζοπόρου και γιατρού Γιώργου Κούλαλη, σημερινού Αντιπροέδρου.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2012 οι δυο τους και στη συνέχεια με άλλους τρεις με καταγωγή και τουριστικές επιχειρήσεις στη Γορτυνία, το Βασίλη Μανιάτη, ιδιοκτήτη Maniatis Hotels and Resorts στα Λαγκάδια
maniatis-hotels.gr, τον Τάσο Καρατασάκη, ιδιοκτήτη Αεν Βυτίνα www.aen-vytina.gr, και το Βασίλη Παλιάκη, ιδιοκτήτη του «Αιώρα» στη Βυτίνα aiora-suites.gr συνέστησαν την ΚοινΣΕπ Μαίναλον με κυρίαρχο στόχο τη δασική προστασία. Σκοπός της ομάδας ήταν να καθαρίζει το Μαίναλο από τα ξερά και τα σάπια και να τα μετατρέπει σε πέλλετ, μια ιδέα που ενώ βραβεύτηκε, δεν έχει μέχρι σήμερα υλοποιηθεί.

Το Δεκέμβριο του 2013 συμμετείχαν στο Συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπόρων (ERA) στο Λιτόχωρο κι εκεί συνειδητοποίησαν ότι το μονοπάτι του Μαινάλου πληροί και τα 41 κριτήρια για να λάβει το πιστοποιητικό ικανότητας ως ένα από τα Trails Master Quality (Leading Quality Trails - Best of Europe), την πιστοποίηση δηλαδή της ERA.

Έτσι, έβαλαν μπρος και κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για τα 75 χιλιόμετρα μέσα σε 10 μήνες, χρόνο ρεκόρ δηλαδή. Με το συντονισμό της Μαίναλον ΚοινΣΕπ, τη συμβολή του Ιδρύματος Ρούνιου που χρηματοδότησε την εκπαίδευση 10 ατόμων από την ERA, την ενεργοποίηση εθελοντών από τα χωριά της περιοχής, του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων και των τοπικών συλλόγων, καθώς και με τη χορηγία του Ιδρύματος Λεβέντη και τη συνέργεια της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), το Menalon Trail εγκαινιάστηκε στις 31 Μαΐου 2015. Τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Γορτυνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι της Ελλάδας και ήταν η αφορμή που για πρώτη φορά μετά το 1821 τα χωριά της Γορτυνίας ομονόησαν προς ένα κοινό σκοπό, καινοτομώντας έτσι στην ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού της χώρας.

Οι Συνοδοί Βουνού και η Μπύρα
Η επιτυχημένη αυτή πορεία δημιούργησε δύο νέες ανάγκες. Η απάντηση στην πρώτη είναι η ίδρυση Σχολής Συνοδών Βουνού (Δημόσιο ΙΕΚ) στη Στεμνίτσα, η οποία του χρόνου, θα τροφοδοτήσει τον πεζοπορικό τουρισμό της χώρας με 15 νέους, που θα είναι πλέον οι πρώτοι πιστοποιημένοι συνοδοί βουνού στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η αύξηση των ξένων πεζοπόρων επέφερε και αύξηση της … κατανάλωσης μπύρας! Έτσι, σε συνεργασία με το ζυθοποιό Αλέξανδρο Κουμάντο και με το σπόρο που κράτησε ένας «παππούς» 90 χρονών που εργαζόταν στο Τριανταφυλλίδειο Κτήμα στη Βυτίνα, το οποίο επιδιδόταν στην καλλιέργεια λυκίσκου και την παραγωγή κριθαριού στο Μεσοπόλεμο, σήμερα η ΚοινΣΕπ Μαίναλον έχει λανσάρει τη Menalon Beer. Η μπύρα διανέμεται στις ταβέρνες και τα καφενεία στα χωριά του Μαινάλου και σε επιλεγμένα εστιατόρια και ταβέρνες στην Αθήνα, με …αρκαδικές καταβολές!

Αν ψηθήκατε αρκετά, μέχρι τις 3 Ιουνίου που διαρκεί η leading quality trails week, θα βρείτε προσφορές διαμονής στα χωριά του Μαινάλου. Για περισσότερες πληροφορίες, για να προμηθευτείτε το χάρτη ή να κατεβάσετε την εφαρμογή για το μονοπάτι του Μαινάλου, επισκεφτείτε menalontrail.eu. Για πεζοπορία στο Μαίναλο με παιδιά, επισκεφτείτε τη σελίδα mamakita.gr/2018/02/21/πεζοπορία-με-παιδιά-στο-μαίναλο/.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης