Για γονείς και παιδιά: Τι παίζει φέτος στην Αθήνα;

Για γονείς και παιδιά: Τι παίζει φέτος στην Αθήνα;

Μια χρήσιμη λίστα δραστηριοτήτων που διοργανώνονται φέτος στην Αθήνα για παιδιά

Είναι σίγουρο ότι όποιος παρακολουθεί το διαδίκτυο και έχει δώσει και το e-mail του σε δυο-τρία μουσεία, θέατρα, βιβλιοπωλεία και άλλα κέντρα πολιτισμού, λαμβάνει ενημερώσεις για χίλιες-δυο δράσεις που είναι για παιδιά και συνειδητοποιεί ότι η εποχή που το μόνο που υπήρχε ήταν ένα-δύο πρωτοπόρα παιδικά θέατρα και αντίστοιχος αριθμός μουσείων που διοργάνωναν εκπαιδευτικά προγράμματα έχει πλέον παρέλθει. Η ροή της ενημέρωσης είναι καταιγιστική και οι παρεχόμενες ευκαιρίες όλο και πιο ενδιαφέρουσες, όλο και πιο εξειδικευμένες.   Σε κάθε γωνιά της Αθήνας, υπάρχουν κέντρα δημιουργικής απασχόλησης που έχουν προγράμματα κατασκευών και θεατρικού παιχνιδιού και σίγουρα όλο και κάποιο βιβλιοπωλείο έχει στο πρόγραμμά του διαδραστικές βιβλιοπαρουσιάσεις για παιδιά. Πλέον όλα τα θέατρα έχουν και παιδικές παραστάσεις, ενώ παρέχονται πλέον και ξεναγήσεις εξειδικευμένες για παιδιά σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας.

Για να μην πελαγώνετε από την πληθώρα των προγραμμάτων που απευθύνονται σε παιδιά, κρατήστε την παρακάτω λίστα και εμπλουτίστε την ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες και τη δική σας περιοχή. Αν έχετε δοκιμασμένες προτάσεις για πάρκα, εστιατόρια, καφέ, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, μαγαζάκια με ωραία παιχνίδια ή είδη δώρων, παιδικά θέατρα και ό,τι άλλο που χρειάζεται ή πρέπει να ανακαλύψει κάποιος που είναι γονιός, μπορείτε να μας τις στείλετε στο www.mamakita.blog
για να τις συμπεριλάβουμε στη σειρά “Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά», που παρουσιάζει το Πρώτο Θέμα-City stories σε συνεργασία με το Mamakita.Βιβλιοθήκες και Βιβλιοπωλεία

Παιδική βιβλιοθήκη Εθνικού κήπου
Βρίσκεται μέσα στον Εθνικό Κήπο και κάθε 1ο Σαββατο του μήνα διαβάζονται παραμύθια με συνοδεία κλασικής κιθάρας και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Δεν χρειάζεται κράτηση. 

Βρεφονηπιακή βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο πρώην ΚΑΠΑΨ
Πολύ ωραίος χώρος μέσα σε πάρκο με παιδική χαρά. Η συμμετοχή στις δράσεις της είναι δωρεάν. Δεν χρειάζεται κράτηση.

Βιβλιοπωλεία Άγκυρα, IANOS και Μεταίχμιο
Τα γνωστά βιβλιοπωλεία του κέντρου έχουν πολυχώρους όπου τα Σαββατοκύριακα παρουσιάζονται βιβλία για παιδιά και γίνονται και άλλες δραστηριότητες στις οποίες η συμμετοχή είναι δωρεάν. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, χρειάζεται να κλείσετε θέση. Δείτε σχετικά για Άγκυρα: e-agyra.gr, για Ιανό: www.ianos.gr, για Μεταίχμιο: www.metaixmio.grΜουσεία

Παιδικό Μουσείο
Γνωστό και μη εξαιρετέο. Μετακόμισε από την Πλάκα στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών δίπλα στο μετρό Ευαγγελισμός. Έχει χώρο για παιχνίδι και δράσεις κάθε Τετάρτη και Σαββατοκύριακο. Τα προγράμματα για τις μικρότερες ηλικίες απαιτούν κράτηση. Τα υπόλοιπα προγράμματα παρακολουθούνται με σειρά προτεραιότητας
www.hcm.gr

Μουσείο Παιδικής Τέχνης στην Πλάκα
Έχει προγράμματα που απευθύνονται σε νήπια με τους γονείς τους (ή τους παππούδες/γιαγιάδες), καθώς και δράσεις που είναι μόνο για παιδιά. Το πρόγραμμα «Κυριακή οικογενειακώς» είναι πολύ ωραίο! Χρειάζεται κράτηση.
www.childrensartmuseum.gr

Μουσείο Συναισθημάτων στου Φιλοπάππου
Έχει προγράμματα μετά το κλείσιμο της έκθεσης στη 13.00 η ώρα με τη συμμετοχή και του γονέα. Δεν μπορείς να κάνεις κράτηση, επομένως η συμμετοχή γίνεται με σειρά προτεραιότητας.
www.mce.gr

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στην Πλάκα
Πανέμορφο κτίριο διαμορφωμένο σαν παλιό σχολείο με όμορφη μικρή αυλή. Έχει εργαστήρια και για πολύ μικρά παιδιά από 2 χρονών με τη συμμετοχή των γονιών τους και πραγματοποιεί υπέροχες ξεναγήσεις για παιδιά στο Μουσείο της Ακρόπολης (με τη φοβερή νηπιαγωγό Σπυριδούλα Χρόνη). Έχει εργαστήρια πηλού, πειραμάτων και εικαστικών.
Χρειάζεται κράτηση. www.ekedisy.gr

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο Κολωνάκι
Με προγράμματα και για πολύ μικρά παιδιά (από 2,5 χρονών) και τους γονείς τους και με διαδραστικές ξεναγήσεις για οικογένειες. Χρειάζεται κράτηση τη Δευτέρα πριν το Σαββατοκύριακο που σας ενδιαφέρει. Το πρόγραμμα ανακοινώνεται κάθε μήνα.
www.cycladic.gr

Μουσείο Πειραμάτων στην Καισαριανή
Βασίζεται στη χημεία και τη φυσική και οργανώνει και summer camp. Κάθε Κυριακή έχει προγράμματα για μικρότερα παιδιά με τους γονείς τους και για μεγαλύτερα. Χρειάζεται κράτηση.
www.mouseiopeiramaton.gr

Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο!
Μουσείο με έμφαση στις επιστήμες και τα μαθηματικά. Συνήθως δεν μπορείτε να συμμετέχετε μεμονωμένα σε κάποιο από τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, αλλά χρειάζεται να παρακολουθήσετε όλον τον κύκλο.
herakleidon-art.grΊδρυμα Θεοχαράκη στο Κολωνάκι
Με προγράμματα για παιδιά από 2,5 χρονών. Απαραίτητη η προπληρωμή και η κράτηση θέσης. Συνήθως στα περισσότερα προγράμματα πρέπει να παρακολουθεί το παιδί ολόκληρο κύκλο που συνήθως αποτελείται από 4 συναντήσεις.
thf.gr

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά
Κάθε Σάββατο έχει εκπαιδευτικά προγράμματα για γονείς και παιδιά σχετικά με τα ζώα!
www.gnhm.gr

Εργαστήρι Εθνικής Γλυπτοθήκης
Είναι στο πίσω μέρος της Εθνικής Γλυπτοθήκης στο Άλσος Στρατού στο Γουδί. Κάθε Σάββατο ο Μιχάλης Μαδένης κάνει θαύματα. Δεν χρειάζεται κράτηση. Φέρτε απλώς χαρτοταινία, εφημερίδες και κουτιά! Πολύ κοντά βρίσκεται και ένα καφέ με παιδότοπο και παιδική χαρά (δίπλα στο θέατρο Badminton).
www.nationalgallery.gr

Μουσείο ορυκτολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
2-3 φορές το χρόνο κάνει ανοιχτές Κυριακές ορυκτολογίας για οικογένειες! Ενδιαφέρουσα δραστηριότητα το «Κυνήγι Χρυσού» και το «Ηφαίστειο»!
museums.geol.uoa.gr

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ στην Κηφισιά
Μέσα στο χρόνο, διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες και η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά πρέπει να κρατήσετε θέση.
www.otegroupmuseum.gr

Μουσείο Φωταερίου στην Τεχνόπολη
Στο Γκάζι, το παλιό εργοστάσιο έχει γίνει ένα πανέμορφο μουσείο, το οποίο διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα, είτε στους εσωτερικούς χώρους, είτε στον κήπο της Τεχνόπολης. Μετά μπορείτε να μείνετε στην Τεχνόπολη για φαγητό ή καφέ, ενώ τα παιδιά μπορούν να παίξουν στην παιδική χαρά έξω από το μουσείο.
www.technopolis-athens.com

Μουσείο Μπενάκη
Εχει προγράμματα που παρακολουθούνται ως κύκλος και εκπαιδευτικά προγράμματα που σχετίζονται με τις περιοδικές εκθέσεις. Ανοίγει το νέο Μουσείο Παιχνιδιών στο Φάληρο στην Οικία Κουλούρα και αναμένεται να ξεκινήσει προγράμματα για σχολεία.
www.benaki.gr

Βόλτες στην Πόλη
Πρόγραμμα ξεναγήσεων ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, όπως: Μουσείο Ακρόπολης, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, Αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης, Ολυμπιείο, Αρχαία Αγορά, Κεραμεικός, Εθνική Πινακοθήκη και Γλυπτοθήκη, Εθνικό ιστορικό Μουσείο, Βυζαντινό Μουσείο, Αέρηδες και Πλάκα, Μονή Καισαριανής, Πολεμικό Μουσείο, Λόφος Μουσών και Νυμφών και Πνύκα.
Δείτε το πρόγραμμα εδώ: www.kyriakatikesvoltes.grΙδρύματα και κέντρα που προάγουν τις Επιστήμες

Ίδρυμα Ευγενίδου-Πλανητάριο
Αυτοί που μεγαλώσατε στην Αθήνα, θα είχατε πάει ως παιδιά! Σεβαστείτε τις προτεινόμενες ηλικίες στις προβολές, διότι ο χώρος είναι ιδιαίτερος και μικρότερα παιδιά μπορεί να τρομάξουν.
www.eugenfound.edu.gr

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού-Ελληνικός Κόσμος
Εκτός από τις παραστάσεις στο Θόλο που απευθύνονται σε μεγαλύτερα παιδιά, έχει εκπαιδευτικά προγράμματα τα Σάββατα για παιδιά προσχολικής ηλικίας με συνοδεία ενηλίκου. Χρειάζεται κράτηση.
www.ime.gr

Αστεροσκοπείο
Στο κέντρο επισκεπτών στο Θησείο, κάθε 1η Κυριακή του μήνα στις 11:00, πραγματοποιείται το κυνήγι θησαυρού, και στις 16:00-18:00 το απόγευμα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας 4-6 ετών κάνουν ένα δίωρο ταξίδι στο διάστημα! Κάθε Σάββατο πρωί τα παιδιά εξοικειώνονται με την Αστροφυσική και την Αστρονομία! Η θεματολογία είναι διαφορετική και ακολουθεί έναν κύκλο 4 εβδομάδων.
Για πληροφορίες, drasi.noa@gmail.com

STEM Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
Πρόκειται για ένα κέντρο που διοργανώνει «μαθήματα» μηχανολογίας-ρομποτικής στο χώρο του, όπου τα παιδιά παρακολουθούν ολόκληρο τον κύκλο, ή σε άλλους χώρους που φιλοξενούνται, όπου τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν μεμονωμένα ένα μάθημα.
stem.edu.gr

Planet physics παιδότοπος φυσικής!
Περιλαμβάνεται ξενάγηση στην έκθεση από Φυσικό, προσαρμοσμένη στην ηλικία του παιδιού σας ή της παρέας που συνοδεύετε και παιχνίδι στον επιστημονικό παιδότοπο. Έχει παιδότοπο με μπαλάκια για μικρότερα παιδιά.
www.planetphysics.grΕργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης

Υπάρχουν αμέτρητα. Σας παρουσιάζουμε τα κοντινά στο κέντρο της Αθήνας, που έχουμε επισκεφτεί και θεωρούμε ότι έχουν το κάτι το διαφορετικό!

Φτερό
Εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης με πρόγραμμα θεάτρου, ρυθμικής, ακροβατικών, μουσικής, εικαστικών, εκμάθησης αγγλικών στο Μετς (δίπλα στο Καλλιμάρμαρο) για όλο το χρόνο ή τα Σαββατοκύριακα και μεμονωμένα. Λειτουργεί και camp τις περιόδους των σχολικών διακοπών και αργιών.
www.ftero.gr

Cado Paradiso
Εναλλακτικός παιδότοπος με ανακυκλώσιμα υλικά στα Κάτω Πετράλωνα! Γίνονται και εκπαιδευτικές δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, τις οποίες τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν μεμονωμένα ή με το μήνα/χρόνο. Έχει σελίδα στο facebook «Cado Paradiso Upcycled Playground»

Μικρές Ιστορίες στο Κουκάκι
Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης με ωραία προγράμματα και για πολύ μικρά παιδιά. Επισκέψεις μεμονωμένες και παρακολούθηση κύκλου εφικτή!
Χρειάζεται κράτηση.
www.mikresistories.gr

Παραμυθοχώρα
Κουκλοθέατρο και κέντρο δημιουργικής απασχόλησης με έμφαση στο θεατρικό παιχνίδι και την κατασκευή κούκλας! Στο Μετς. Απαραίτητη η κράτηση θέσης. Κάθε Κυριακή υπάρχει κουκλοθεατρική παράσταση!
www.paramithohora.gr

Hello Kids
Εργαστήριο εικαστικών και χειροτεχνίας στο Κέντρο της Αθήνας. Στην ιστοσελίδα αναρτάται το πρόγραμμα και είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης. Κάθε χρόνο διοργανώνει και φεστιβάλ χειροτεχνίας κοντά στο Πάσχα.
hellokids.gr

Σχολή Τσίρκου Circus Dayz
Πρωτότυπη σχολή τσίρκου με μαθήματα τσίρκου για παιδιά τα Σαββατοκύριακα. Μπορείς και να παρακολουθήσεις μόνο μία φορά!
www.circusdayz.grΕργαστήρια Θεάτρου και Μουσικής

Εργαστήρι θεάτρου Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου
Τα προγράμματα είναι οχτάμηνης διάρκειας και δεν γίνονται μεμονωμένες επισκέψεις.
Λειτουργεί και για summer camp.
portaergastiri.blogspot.gr

Εθνική Λυρική Σκηνή
Η Λυρική έχει ξεκινήσει ένα κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το μπαλέτο και την όπερα. Είναι δωρεάν και είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης.
www.nationalopera.gr

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Εχει προγράμματα για σχολεία, αλλά και οικογένειες. Μας εντυπωσίασε το πρόγραμμα με τη συμμετοχή παιδιών στο φάσμα του αυτισμού, καθώς και το πρόγραμμα για παιδιά με γιαγιάδες-παππούδες!
www.sgt.gr

Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας-Λίλιαν Βουδούρη
Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Εκτός από τις παραστάσεις, που έχουν ως θέμα τη μουσική, διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά και για παιδιά του Δημοτικού.
www.mmb.org.gr

Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Το νέο πάρκο διοργανώνει δωρεάν δραστηριότητες για παιδιά, μαθήματα ιστιοπλοϊας, ξεναγήσεις στο κτίριο και προσφέρει έναν υπέροχο χώρο πρασίνου για βόλτα (μετά μπορείτε να φάτε στις ταβέρνες στην πίσω μεριά του καλό ψάρι και θαλασσινά!)
www.snfcc.orgΒιωματικά πάρκα στα περίχωρα

Γαϊδουροχώρα
Κάθε Σάββατο απόγευμα, πεζοπορία με παρέα το γαϊδουράκι στην εξοχή. Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα gaidourohora.gr

Μια φορά κι έναν καιρό
Μέσα στο πράσινο, έχει στηθεί ένα παραδοσιακό χωριό για τη γνωριμία των παιδιών με τα παραδοσιακά επαγγέλματα και εργασίες της γης. Υπάρχει και αθλητικό κέντρο εντός του πάρκου.
miaforakienankairo.com

Πάρκο Ζαχαίος στην Παιανία
Ένα πάρκο με βιωματικές δραστηριότητες για τη γνωριμία των παιδιών με το σταφύλι, το λάδι, τη σηροτροφία, το μέλι και το σιτάρι, ιδανικό για περίπατο και για να απολαύσετε ελληνική κουζίνα.
viomatikoparko.g

Κτήμα Αρίστη στο Χαλάνδρι
Υπάρχει εβδομαδιαίο πρόγραμμα με δραστηριότητες για γονείς και παιδιά όπως λ.χ. Capoeira και μαθήματα μαγειρικής.
www.ktimaaristi.com

Μαγικός κήπος στο κτήμα Καραγιάννη στη Ραφήνα
Ένας πανέμορφος κήπος με παιδική χαρά, τραμπολίνο, δεντρόσπιτα και αιώρες, πόνυ και κοτούλες, πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με ένα όμορφο καφέ, όπου γίνονται και παιδικά πάρτι!
magicgarden.gr 

Κηποπαιδεία
Στην Παλλήνη, βρίσκεται ένας «φυσικός» παιδότοπος, με οτιδήποτε θα θέλαμε να μας φτιάξουν οι γονείς μας στην αυλή ή στον κήπο μας: μια μικρή αγορά, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής με ξύλινα ποδήλατα, τραμπολίνο, λαβύρινθο από φυτά, μια «χωματοκουζίνα», ινδιάνικο χωριό, τεράστιες φωλιές, ένα σπίτι των χόμπιτ (!), εμπόδια να σκαρφαλώσουμε, τοίχο αναρρίχησης, ένα δεντρόσπιτο-βιβλιοθήκη, μια μικρή φάρμα και ένα μεγάλο πειρατικό καράβι με αληθινό θησαυρό! Υπάρχει και εσωτερικός χώρος.
kipopedia.gr

Περιβόλι στη Βάρη
Ένα πανέμορφο περιβόλι, που τα παιδιά με τους γονείς μπορούν να ξεναγηθούν και να μάθουν για φυσικές μεθόδους κομποστοποίησης, να φάνε και να παίξουν με παιχνίδια της φύσης!
www.perivolivari.gr 

Για ακόμα περισσότερες ιδέες για ταξίδια και βόλτες με παιδιά, επισκεφτείτε το mamakita.blog

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kati-trexei-me-tin-oikogeneia

Ο Δημήτρης Παπανικολάου μας θυμίζει με ένα ξεχωριστό τρόπο ιστορίες από το μακρινό ΄70 -ξαναδιαβάζοντας τον Ταχτσή και την αντίθεση του απέναντι στο ΑΚΟΕ μέσα από το πρίσμα της «πολιτικοποίησης της σεξουαλικότητας»- που φθάνουν μέχρι σήμερα όπου η Μπέττυ έχει παραδώσει σκυτάλη στη Στρέλλα

benaki-shop

T-shirt από τον Γάλλο σχεδιαστή Jean Paul Gaultier, παρεό από …χαρτί περιτυλίγματος ιχθυοπωλείου, έσαρπες, τσάντες μπορεί να βρει κανείς στα πωλητήρια της οικογένειας του αθηναϊκού Μουσείου Μπενάκη

eikastiko-parko-tinos

10 σύγχρονοι καλλιτέχνες παρεμβαίνουν εικαστικά στο χώρο ενός αστικού πάρκου στο κέντρο της Χώρας της Τήνου, με σκοπό τη δημιουργία «ενός Κήπου διαφορετικού, μη κανονικού, που έστω και εφήμερα θα αλλάξει τη σύνδεση του χώρου με το κοινωνικό περιβάλλον»- στο πλαίσιο της δράσης «Κοινωνώ» - Tinos Art Gathering

anemistes

Η Κατερίνα Πολέμη, τραγουδοποιός και συνθέτις της νεότερης γενιάς καλλιτεχνών, συμμετέχει στην πρώτη βραδιά του Anemi Festival, μιας μουσικής συνάντησης στην Χώρα της Φολέγανδρου

the-greek-sandal

Ο Νικόλας Μίνογλου μπορεί να είναι περήφανος για τις επιδόσεις της επιχειρηματικής δραστηριότητας του καθώς κατάφερε να κάνει ηγέτη της online αγοράς παπουτσιών το myshoe.gr αλλά και διεθνή φίρμα τα χειροποίητα Ancient Greek Sandals

eptalofos

Μια ετικέτα πάνω σε ένα λευκό κρασί (από την κοσμοπολίτικη ποικιλία Chardonnay) –Επτάλοφος- μπορεί να είναι αφορμή για να ξετυλιχθεί μπροστά στον επισκέπτη όλη η διαδρομή ενός ιστορικού κτήματος της Αττικής

artists-book

Σημαντικά εικαστικά έργα υπό μορφή βιβλίου, τίτλοι και τόποι όπου σημαντικοί καλλιτέχνες χρησιμοποιούν το βιβλίο ως αυτούσιο και αυτόνομο έργο τέχνης, παρουσιάζονται στην έκθεση «Το βιβλίο ως έργο τέχνης - Αrtist’ s books από τα χρόνια του ΄60» στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων υπό το πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»