Η εθνική στρατηγική για την βία στα σχολεία
makri

Ζέττα Μακρή

Η εθνική στρατηγική για την βία στα σχολεία

Μια σύγχρονη θήκη, μια φαρέτρα με τα βέλη της Κυβέρνησης, που στοχεύουν στην αναχαίτιση και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της σχολικής βίας, ανήκει στον απαραίτητο και τεχνολογικά προηγμένο και αναβαθμισμένο εξοπλισμό απόκρουσης του εκφοβισμού στα σχολεία

Εθνική στρατηγική με μια δυναμική εκστρατεία για την καταπολέμηση του φαινομένου της βίας στα σχολεία.

Όροι που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένας ανταποκριτής στην περιγραφή του από πεδίο μάχης.

Το σχολικό περιβάλλον, όμως, είναι ένας χώρος μάθησης, κοινωνικοποίησης, ψυχαγωγίας και καλλιέργειας δεξιοτήτων και ταλέντων, που υποδέχεται και φιλοξενεί τα παιδιά μας από την τρυφερή ηλικία των 4 ετών. Και σε αυτόν τον χώρο δεν υπάρχει περιθώριο για καταστάσεις που ξεφεύγουν από τον έλεγχο και παρεκτρέπονται, με θύματα και θύτες συνομήλικα παιδιά, συμμαθητές, συναθλητές, συμπαίχτες, συνοδοιπόρους στην σχολική διαδρομή.

Όταν στο σχολικό περιβάλλον λαμβάνουν χώρα περιστατικά βίας και ο ρόλος του αποπροσανατολίζεται, η συνοχή του πρέπει να διαφυλαχθεί.

Κλείσιμο
Το σχολείο δεν είναι κάτι άψυχο, δεν είναι οι τοίχοι, τα θρανία, τα εργαστήρια. Είναι οι μαθήτριες, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που αγωνίζονται, συχνά τώρα πια, να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες καταστάσεις και ο αγώνας αυτός, χωρίς συντονισμό, μέσα και εφόδια, είναι ένας «στημένος» αγώνας και, τελικά, ένας χαμένος αγώνας.
Τα παιδιά μας όμως δεν γίνεται να χάσουν! Η Παιδεία δεν λογίζεται να απωλέσει ούτε στιγμή τον ρόλο της!

Το φαινόμενο της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία πληγώνει την ηρεμία, την ασφάλεια, την εμπιστοσύνη, την συνύπαρξη στην σχολική κοινότητα.
Η εθνική στρατηγική της Κυβέρνησης για την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την αποκάλυψη, την διαχείριση και την αντιμετώπιση περιστατικών bullying είναι μια ολοκληρωμένη τακτική.

Ένας σχεδιασμός που έρχεται να αναδείξει τα μέσα και μέτρα, να πείσει για την εφαρμογή τους, να αποδείξει την ευρεία αποτελεσματικότητά τους, να ισχυροποιήσει την ατομική πρωτοβουλία και να δυναμώσει την συλλογική ευθύνη.

Στο πλαίσιο αυτής της καμπάνιας αναπτύσσεται και η, επιστημονικά, τεχνικά, παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά, άρτια δομημένη ψηφιακή πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr. Ένα πολυεπίπεδο σύστημα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και των μελών των ομάδων δράσης και, ταυτόχρονα, ένα σύστημα αποτύπωσης περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, ενημέρωσης των γονέων για την εξέλιξη της διαχείρισης του αναφερόμενου περιστατικού, διενέργειας ανώνυμων διαδικτυακών ερευνών προς τους μαθητές με σκοπό την αποτίμηση της έκτασης του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού και διαλειτουργικότητας με την κεντρική υπηρεσία πιστοποίησης χρηστών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

Ένα βέλος που σημαδεύει σε ευθεία βολή την βία και τον εκφοβισμό στα σχολεία, η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr είναι ένας ψηφιακός τόπος που δημιουργήθηκε για την καταγγελία περιστατικών εκφοβισμού από γονείς μαθητών Δημοτικού αλλά και από γονείς και μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου. Η προστασία προσωπικών δεδομένων που εξασφαλίζει η πλατφόρμα, η άμεση διερεύνηση και η διακριτική, αποτελεσματική και στοχευμένη παρέμβαση είναι βασικά στοιχεία για την οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης με παιδιά, εφήβους και οικογένειες.

Ένα βέλος που γράφει πάνω «Stop bullying. Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα. Μπορείς» έχει φύγει από το χέρι του τοξοβόλου και κατευθύνεται, με σίγουρη πορεία, προς τον στόχο που δεν είναι άλλος από την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στα σχολεία.

Η φαρέτρα μας είναι γεμάτη με τέτοια βέλη και ο μόνος λόγος για να κλείνουμε το ένα μάτι είναι για να σημαδεύσουμε, ευθύβολα, το κέντρο του φαινομένου! Σε τίποτε άλλο δεν κλείνουμε τα μάτια, τα στόματα, τα αφτιά!

«Stop bullying. Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα. Μπορείς»




*Η Ζέττα Μ. Μακρή είναι υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού , βουλευτής Μαγνησίας με την Νέα Δημοκρατία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK