Έχει η ζωή γυρίσματα
christos_bokas_blog

Χρήστος Μπόκας

Έχει η ζωή γυρίσματα

Σε βαθειά και άγνωστα νερά κολυμπά η κυβέρνηση τις πρώτες 41 ημέρες ζωής με στόχο να αντιμετωπίσει τα ανεξέλεγκτα ρεύματα που απειλούν να ρίξουν την χώρα στα βράχια.

Ωστόσο, αποδεικνύεται πως και στην "μεταμνημονιακή" εποχή ο πολιτικός χρόνος εξακολουθεί να παραμένει σύντομος και αμείλικτος καθώς συνδέεται άμεσα με το ταμείο.

Ο χρόνος είναι χρήμα και η έλλειψη ρευστότητας απαιτεί ακαριαίες, κινήσεις. Για την ώρα όμως παρατηρείται αδικαιολόγητη έλλειψη  στρατηγικού πλάνου που οδηγεί μοιραία σε σπατάλη του πολιτικού κεφαλαίου που διαθέτει η νέα κυβέρνηση. Η αρχική εντύπωση περί ουσιαστικής διαπραγμάτευσης «για πρώτη φορά» αρχίζει να ξεθωριάζει. Οι ανάσες αξιοπρέπειας μετατρέπονται σε προβληματισμό. Ο προβληματισμός είναι δεδομένο πως θα μετατραπεί σε αντίδραση όταν υπάρξει ουσιαστική δράση από την αντιπολίτευση ή πολύ περισσότερο αν οι πολίτες απογοητευτούν.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εμφανίζει αδυναμία ουσιαστικής εφαρμογής ορισμένων βασικών σημείων του προεκλογικού αλλά και προγραμματικού της λόγου. Έως σήμερα έχει κατατεθεί στην Βουλή μόλις ένα νομοσχέδιο. Προβλέπει σημαντικά και απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που θα μπορούσε να είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν το έκανε. Ωστόσο με 200 εκατομμύρια ευρώ συνολικό μπατζετ καθίσταται σαφές πως: ή θα εξαιρεθούν χιλιάδες συμπολίτες από το πρόγραμμα ή θα πάρουν όλοι από μια φρυγανιά!

Κλείσιμο
Παράλληλα το νομοσχέδιο για της 100 δόσεις αγνοείται, το ίδιο για τα «κόκκινα δάνεια» και για την προστασία πρώτης κατοικίας. Ακόμα και το σχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ που αποτελεί ζήτημα αξιοπιστίας για την κυβέρνηση φαίνεται πως έχει μπλοκάρει.

Η κυβερνητική επίδοση των πρώτων σαράντα ημερών προβληματίζει ακόμα και εκείνους τους ψηφοφόρους που προεκλογικά παραδέχονταν πως «αν γίνουν τα μισά από όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είμαστε ικανοποιημένοι».

Την ίδια ώρα ξεκίνησαν την εμφάνιση τους τα πρώτα σημάδια εσωτερικής περιδίνησης. Το Μαξίμου εμφανίζεται δυσαρεστημένο με μια σειρά υπουργικών και κοινοβουλευτικών στελεχών και συγχρόνως μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας εκφράζει δυσφορία για τις ενέργειες του οικονομικού επιτελείου. Προβληματισμό προκαλεί και το ψυχροπολεμικό κλίμα που δημιουργείται μεταξύ Μαξίμου και Βουλής. Κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη εμφανίζονται δυσαρεστημένα από την στάση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου. Για ποιο λόγο όμως; Στην πράξη όμως η Πρόεδρος  εξακολουθεί να διατηρεί στις γραμμές της και να επισημαίνει τις βασικές, συλλογικές προεκλογικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτές περιλαμβάνεται το κούρεμα του επονείδιστου χρέους, η κατάργηση των μνημονίων και δανειακών συμβάσεων, η έρευνα σε υποθέσεις διαφθοράς και η διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων. Ισως η επιμονή της στα συγκεκριμένα ζητήματα να προκαλεί ενόχληση και όχι οι δηλώσεις της για την Χρυσή Αυγή. Παρόμοιες θέσεις άλλωστε είχαν εκφράσει κατά το παρελθόν και άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπροσθέτως, ξένες ως προς την προεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ είναι η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης και η σκέψη για διατήρηση του ΕΝΦΙΑ.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ