Φτου και πάλι από την αρχή!
christos_bokas_blog

Χρήστος Μπόκας

Φτου και πάλι από την αρχή!

Να ‘μαστε ξανά στο ίδιο σημείο. Σαν το σκύλο που κυνηγάει την ουρά του. Ολοι μαζί και ο καθένας μόνος του να αναλογίζεται πως διάολο, μετά από πέντε χρόνια αιματηρών θυσιών, περικοπών και εσωτερικής υποτίμησης βρεθήκαμε πάλι με τα ίδια διλήμματα και τους ίδιους φόβους. 

Απέναντι από τον Ντράγκι και το κάθε υψηλοχαμηλόβαθμο στέλεχος της ευρωζώνης που κουνά πάλι το δάχτυλο και προειδοποιεί για τα χειρότερα. Όταν οι ίδιοι πριν από λίγους μήνες μιλούσαν για θετική πορεία της χώρας και δημιουργούσαν προσδοκίες πως λίγο ακόμα και θα τελειώσουν τα βάσανά μας. 

Και είναι σίγουρο πως ο ευρωπαίος μεγαλοτραπεζίτης δεν απευθύνεται μόνο στον Τσίπρα και στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε όλους εμάς. 

Υπάρχουν βέβαια και αρκετοί που μιλούν για την ελπίδα, όμως και αυτή δεν στηρίζεται σε απτούς λόγους και συγκεκριμένα επιχειρήματα. Βασίζεται κυρίως στην ανάγκη να νιώσουμε ελπίδα και η αλήθεια είναι πως αυτή η ανάγκη υπερτροφοδοτήθηκε  απο υποσχέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας για να πάρει πιο εύκολα τα κλειδιά της χώρας. Βασίζεται στην πίστη και στην εκτίμηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει ότι δεν κατάφεραν οι υπόλοιποι. Ευχή όλων είναι ο νέος ηγέτης της Αριστεράς απαλλαγμένος από τα βαρίδια της διαπλοκής να εμφανιστεί στο τραπέζι των συνομιλιών και να διαπραγματευτεί για τα πραγματικά προβλήματα αυτού του τόπου. Να υπερασπιστεί πρώτα τον λαό του!

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση το έργο του δεν θα είναι εύκολο καθώς θα κληθεί να ισορροπήσει σε δύο μέτωπα: εξωτερικού και εσωτερικού.   

Γνωρίζουμε πως στις Βρυξέλλες υπάρχει η αδιαλλαξία των δανειστών για την συνέχιση της πολιτικής λιτότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατά όπως όλα δείχνουν τα κλειδιά της χώρας, όμως η «χρυσή» στρόφιγγα για χρήμα είναι αλλού και οι ημερομηνίες για πληρωμές μισθών, συντάξεων και ομολόγων ασφυκτικές. Παράλληλα, οι προσδοκίες που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καλλιεργήσει στο εσωτερικό είναι υψηλές. Ακόμα δηλαδή και αν καταφέρει να πάρει περισσότερα από τους Ευρωπαίους από όσα πήραν ο Παπανδρέου, ο Παπαδήμος και ο Σαμαράς μαζί υπάρχει ο κίνδυνος να περάσει και πάλι κάτω από τον πήχη που ο ίδιος έθεσε ψηλά. 
Πως όμως βρεθήκαμε και πάλι στο μάτι του κυκλώνα; Γιατί να αγωνιούμε πάλι για το τι θα μας ξημερώσει;  Ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν το υψηλό ρίσκο της προσπάθειας που θα καταβάλει ο κ. Τσίπρας. Ποιος ευθύνεται στο φινάλε που ενώ το σύνολο σχεδόν των πολιτών, έχοντες ή μη,  πληρώνουν επι πέντε χρόνια το δικό τους μερίδιο για την κρίση – ακόμα και αν δεν τους αναλογεί – και σήμερα διαπιστώνουν ότι οι κόποι του αμφισβητούνται;

Αν θεωρήσουμε ότι αφορμή για την νέα περιπέτεια αποτελούν οι ξαφνικές εκλογές τότε την ευθύνη την έχουν όλοι μαζί. Σαμαράς, Βενιζέλος, Τσίπρας, Καμμένος και Κουβέλης ο καθένας για τους δικούς τους λόγους αντί να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν έριξαν την ζαριά τους υπολογίζοντας μόνο τις δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες. Η μια πλευρά επένδυσε την στρατηγική του φόβου και της τρομοκρατίας για όσα θα έρθουν αν πάμε σε εκλογές και η άλλη στην στρατηγική της ελπίδας αφού όμως πρώτα πέρασε από ένα «θολό» στάδιο με υποκλοπές, ρολόγια – κάμερα και απίστευτες καταγγελίες περι αργυρώνητων βουλευτών. Μαζί τους ένα συνονθύλευμα ανεξάρτητων βουλευτών που επιχείρησε να «ντιλάρει» την πολιτική του επιβίωση αδιαφορώντας για το τι συμφέρει τη χώρα. 

Αν λοιπόν δεν είναι ήδη αργά ίσως τα παραπάνω να είναι ενδεικτικά για το τι πρέπει να αποφύγουμε το επόμενο διάστημα καθώς κάποιοι ήδη οραματίζονται επαναληπτικές εκλογές και άλλοι καιροφυλακτούν, ρεβανσιστικά και ελπίζουν σε «αριστερές παρενθέσεις» . Ελπίζουν σε νέες εκλογές εντός τους επόμενου τριμήνου. Παίζουν πόκερ και ποντάρουν το μέλλον της χώρας αντί να  καθίσουν όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι και να τα βρουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK