Αναποφάσιστοι ή ΕΝΦΙΑ ο καταλύτης των εκλογών;
christos_bokas_blog

Χρήστος Μπόκας

Αναποφάσιστοι ή ΕΝΦΙΑ ο καταλύτης των εκλογών;

Τις τελευταίες ώρες δημοσκόποι και αναλυτές επιχειρούν να εκτιμήσουν την τελική στάση που θα τηρήσουν όσοι στις έρευνες εξακολουθούν να δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Θεωρούν δηλαδή - και όχι αδίκως - ότι το συγκεκριμένο σώμα των ψηφοφόρων που δημοσκοπικά ξεπερνά το 10% θα καθορίσει εάν θα υπάρξει αυτοδυναμία, ποιος θα είναι τρίτο κόμμα και αν ΑΝΕΛ και ΚΙΔΗΣΟ θα καταφέρουν να μπουν στην Βουλή. Τους αναποφάσιστους άλλωστε επικαλούνται και κορυφαία στελέχη της ΝΔ προκειμένου να υποστηρίξουν τις φιλόδοξες εκτιμήσεις για ανατροπή  των δημοσκοπήσεων από την κάλπη με ενδεχόμενη πρωτιά του κόμματός τους. Εύλογα λοιπόν τα κομματικά επιτελεία επιχειρούν να επικεντρώσουν τα μηνύματα της διαφημιστικής τους καμπάνιας στους συγκεκριμένους ψηφοφόρους.

Ωστόσο, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαμορφώνεται μόνο κατά το τελευταίο δεκαήμερο πριν την προσφυγή στις κάλπες. Κρίσιμη μεν η προεκλογική καμπάνια ως μέσο επηρεασμού των αναποφάσιστων όμως το ρεύμα και η δυναμική καθορίζεται από την συνολική πολιτική που ακολουθεί ως κυβέρνηση ή ως αντιπολίτευση το κάθε κόμμα.

Στην πορεία λοιπόν από τον Ιούνιο του 2012 έως σήμερα ως ο καταλύτης ή ρυθμιστής των πολιτικών συσχετισμών αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά η φορολογική πολιτική στα ακίνητα. Ο ΕΝΦΙΑ λειτούργησε ως φθοροποιός της κυβέρνησης όπως ακριβώς έδρασε το περίφημο «χαράτσι» που θρυμμάτισε την ήδη ταλαιπωρημένη βάση του ΠΑΣΟΚ.

Κλείσιμο
Καρφώθηκε στα σπλάχνα της ΝΔ και μετατράπηκε σε  συσκευή μετάγγισης «αίματος» απευθείας στην Κουμουνδούρου. Για κάθε μονάδα που έχανε το «γαλάζιο» στρατόπεδο η διαφορά αυξανόταν κατά δύο υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.   Ο συγκεκριμένος φόρος απελευθέρωσε ισχυρότερες αποσυσπειρωτικές τάσεις στο εσωτερικό της ΝΔ καθώς χτύπησε τον πυρήνα της ιδεολογίας του παραδοσιακού δεξιού ψηφοφόρου. Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις σε περιοχές που κυριαρχούσε η λεγόμενη «λαϊκή» δεξιά η διαφορά υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι χαοτική.  Η ΝΔ λοιπόν δεν πληρώνει μόνο την ασυνέπειά της για ένα φόρο που ως αντιπολίτευση δεσμευόταν ότι θα τον καταργήσει αλλά ως κυβέρνηση τον διατήρησε. Πληρώνει την φανατική υποστήριξή του με δηλώσεις ανώτατων κυβερνητικών στελεχών που ανέφεραν ότι αποτελεί το δικαιότερο φόρο. Πληρώνει και τις ολέθριες αστοχίες των σχετικών εκκαθαριστικών που εκδόθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και προκάλεσαν την αγανάκτηση της μισής Ελλάδας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network