Πόσο Charlie Hebdo είσαι;
christos_bokas_blog

Χρήστος Μπόκας

Πόσο Charlie Hebdo είσαι;

Είμαστε, όλοι Charlie Hebdo»; Είναι σίγουροι τουλάχιστον όσοι βγαίνουν δημόσια και το δηλώνουν; Μήπως το παρελθόν μπορεί να τους εκθέσει;

Δύο πρόσφατα  ελληνικά παραδείγματα είναι ενδεικτικά για το πως αντιδρά το εγχώριο πολιτικό σύστημα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Φανερώνουν δηλαδή ότι η σάτιρα είναι αποδεκτή μόνο όταν αφορά τους άλλους. Τότε γελούν, μιλούν για τέχνη και για την απαραίτητη αίσθηση του χιούμορ.  Όταν όμως το «φαρμακερό» πενάκι του σκιτσογράφου ασχοληθεί μαζί τους, από υπερασπιστές γίνονται κατήγοροι κάνοντας λόγο για «αθλιότητες», «σεξισμό» και «λίβελους».

Το πρώτο παράδειγμα αφορά γελοιογραφία της εβδομαδιαίας εφημερίδας «το Ποντίκι» που δημοσιεύτηκε σε πρωτοσέλιδο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Έδειχνε τον κ. Αντώνη Σαμαρά ως υπάλληλο του πρατηρίου βενζίνης «Μαξίμου oil» να κρατά μια μάνικα με λυγισμένη…  προς τα κάτω την άκρη της. Ο σκιτσογράφος ήθελε να παραπέμψει προφανώς σε φαλλό κάτι που επιβεβαιώνεται όταν ο «πελάτης» του σκίτσου ρωτά τον «υπάλληλο»:  «πόσο την έχεις μικρέ». Η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν  άμεση. «Το άθλιο πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα “Το Ποντίκι”, οι εμπνευστές του και όσοι κρύβονται πίσω από τους εμπνευστές του, να γνωρίζουν ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν άγεται, ούτε φέρεται, ούτε κάμπτεται από κανέναν» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση χωρίς ωστόσο να δοθεί συνέχεια. Από την άλλη η υπεύθυνοι της εφημερίδας κατηγόρησαν τους συνεργάτες του πρωθυπουργού για «απώλεια χιούμορ» και υπενθύμισαν ότι το «Ποντίκι» εξειδικεύεται στην πολιτική σάτιρα τα τελευταία 35 χρόνια.

Το δεύτερο παράδειγμα αφορά μια σειρά από δημιουργίες του βασικού σκιτσογράφου των «Νέων» Δημήτρη Χαντζόπουλου που προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και της εφημερίδας «Αυγή».  Η αρχή έγινε με σκίτσο στο οποίο ο κ. Χαντζόπουλος μετέφερε οπτικά έναν διάλογο θαμώνων σε στριπτιζάδικο για την Ζωή Κωνσταντοπούλου και την Ραχήλ Μακρή με αφορμή τις σκηνές που διαδραματίστηκαν στα κάγκελα της ΕΡΤ. Η Κουμουνδούρου χαρακτήρισε την εικόνα «σεξιστική» ενώ μέσω της «Αυγής» εξαπολύθηκε σφοδρή επίθεση εναντίον της «κίτρινης διαπλοκής» που στοχεύει τον Αλ. Τσίπρα ο οποίος είχε καταγγείλει «την διαπλοκή και τα δώρα με τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες». Από την άλλη πλευρά η εφημερίδα μίλησε για απόπειρα λογοκρισίας, απάντησε με νέα σκίτσα ενώ υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «λάτιν σχέδιο για την άλωση των ΜΜΕ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ