Το πολιτικό κεφάλαιο του Φώτη Κουβέλη. Έχει;
christos_bokas_blog

Χρήστος Μπόκας

Το πολιτικό κεφάλαιο του Φώτη Κουβέλη. Έχει;

Όταν τον Ιούνιο του 2010 ο Φώτης Κουβέλης ως επικεφαλής της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσιζε να φύγει από το κόμμα εντείνοντας την εσωκομματική κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας τον είχε προειδοποιήσει λέγοντας του «να μην προχωρήσει σε βήματα που ανοίγουν δρόμους χωρίς επιστροφή».

Τότε, η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στην ανεξέλεγκτη εσωκομματική κρίση που απειλούσε να κατεδαφίσει ολοσχερώς την Κουμουνδούρου. Δεν ήταν λίγοι άλλωστε όσοι προδίκαζαν την διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και σίγουρα οι περισσότεροι δεν έδιναν ιδιαίτερη σημασία σε εκείνες τις προειδοποιήσεις του αρχηγού του.

Οι σημερινές εξελίξεις όμως φαίνεται να δικαιώνουν τον κ. Τσίπρα ασχέτως αν εκείνη την φράση την είπε γιατί όφειλε να την πει και όχι γιατί πραγματικά πίστευε ότι θα ερχόταν η στιγμή να την υλοποιήσει. Ποιος θα μπορούσε άλλωστε να πιστεύει ότι οι ολέθριες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του Μνημονίου θα οδηγούσαν ένα κόμμα από το 4% στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου.

Κλείσιμο
Με τον τρόπο αυτό η πρόσφατη  τοποθέτηση  του κ. Τσίπρα με την οποία ξεκαθάρισε ότι ο κ. Κουβέλης δεν πρόκειται να είναι στο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει σαν την εκπλήρωση ενός παλιού όρκου εκδίκησης. Το προηγούμενο διάστημα, κατευθυνόμενες πληροφορίες και διαρροές ήθελαν τον κ. Κουβελη να εξασφαλίζει την εκλογική του σωτηρία στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ως αντάλλαγμα για  την αρνητική στάση του κόμματός του στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η ΔΗΜΑΡ τελικά καταψήφισε αλλά στην συνέχεια η Κουμουνδούρου εξήγησε πως όσα στελέχη της θέλουν να φορέσουν την φανέλα του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δώσουν την μάχη του «σταυρού» με τους κομματικούς μηχανισμούς να δουλεύουν… εναντίον τους.

Στην Αγίου Κωνσταντίνου επικράτησε αμηχανία, πίκρα και πανικός όσο και αν οι ένοικοι θέλουν να το κρύψουν. Σαν, μετά το πρώτο βράδυ και την ώρα που το ένα ταίρι κάνει όνειρα στα ζεστά παπλώματα να το πετάν έξω από το σπίτι με τα εσώρουχα και να μιλά στους γείτονες για συναινετικές διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση, η  αποτυχία συμβίωσης ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ μάλλον καλό θα κάνει στο κόμμα του κ. Τσίπρα ασχέτως αν κανείς συμφωνεί ή όχι με την πολιτική του. Η ΔΗΜΑΡ με τις συνεχείς παλινδρομήσεις  είχε σπαταλήσει όλο το πολιτικό της κεφάλαιο προ πολλού και αυτό είχε φανεί στις ευρωεκλογές. Απογοήτευσε τους νέους ψηφοφόρους που την στήριξαν διπλά το καλοκαίρι του 2012 αλλά και την πλειοψηφία των πιστών της λεγόμενης ανανεωτικής αριστεράς. Η ηγεσία του κόμματος της Αγίου Κωνσταντίνου με την πορεία που ακολούθησε κατάφερε να δικαιώσει όσους μιλούσαν για αριστερή εκδοχή του ΛΑΟΣ. Παράλληλα όμως και ο ίδιος ο κ. Κουβέλης με τις ατυχείς όπως αποδείχθηκαν πρωτοβουλίες του τελευταίου εξαμήνου κατάφερε να εξατμίσει την υψηλή δημοτικότητα και το πλούσιο προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο. Πλέον, μετά την απόρριψη από τον ΣΥΡΙΖΑ μειώνονται στο ελάχιστο και οι πιθανότητες που έδιναν ορισμένοι να είναι ο προτεινόμενος από μια κυβέρνηση της Αριστεράς για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Υπο αυτά τα δεδομένα, η σχεδόν τετράχρονη εως τώρα περιπλάνηση της ΔΗΜΑΡ φαίνεται να  καταλήγει από εκεί που ξεκίνησε, στα σκαλιά της Κουμουνδούρου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ