Σπίτια μέσα σε δάσος
christos_bokas_blog

Χρήστος Μπόκας

Σπίτια μέσα σε δάσος

Σε κλάσματα δευτερολέπτου οι πορτοκαλί χάρτες της πανδημίας αντικαταστάθηκαν από τους  κόκκινους της μετεωρολογίας και από μαύρους των πυρκαγιών

Τρέλα! Επί σχεδόν δυο χρόνια το κράτος πάλλεται από παράλληλες και διαφορετικές κρίσεις. Απόπειρα εισβολής χιλιάδων μεταναστών από τον Έβρο, πανδημία, τουρκικά πολεμικά στο Καστελλόριζο, σεισμοί, κυκλώνες ξανά πανδημία . Και τώρα φωτιές!

Αναμφίβολα η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν αποτελεί θεωρητικό προβληματισμό. Είναι υπαρκτό πρόβλημα. Στην Γροιλανδία λιώνουν παγόβουνα μεγέθους Πελοποννήσου, στην Σιβηρία καίγονται δάση, η Γερμανία πλημμύρισε ενώ οι ειδικοί προβλέπουν πως η δική μας Μεσόγειος θα μετατραπεί σε hotspot πυρκαγιών.

Η ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής γίνεται επιτακτικότερη. Όμως, για την περίπτωση της Ελλάδας ίσως να μην είναι αρκετά και να απαιτούνται επιπρόσθετα, ειδικά μέτρα για δεκάδες «κόκκινες» περιοχές που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε νέα Βαρυμπόμπη ή πολύ χειρότερα σε νέο Μάτι.

Ηδη, τον περασμένο Μάιο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσαν 18 «κόκκινες» περιοχές της Αττικής που κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Κλείσιμο
Μεταξύ αυτών Ιπποκράτειος Πολιτεία, Τατόι – πρώην βασιλικά κτήματα, Νέα Μάκρη, Πόρτο Γερμενό, Ραφήνα, Αρτέμιδα, Βίλια, Σαλαμίνα αλλά και οι περιοχές της Βαρυμπόμπης που κατακάηκαν τις προηγούμενες ημέρες

Πρόκειται λοιπόν για κατάφυτες περιοχές με εκατοντάδες διάσπαρτους οικισμούς που στην πλειοψηφία τους αναπτύχθηκαν άναρχα χωρίς σχεδιασμό, με πρόχειρα δίκτυα και χωρίς δρόμους διαφυγής. Είναι ενδεικτικό πως στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και εντός του πυκνού δάσους υπάρχουν 650 κατοικίες.

Περιοχές που ενδεχομένως θα αντιμετώπιζαν αυξημένη απειλή ακόμα και χωρίς το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Με εξίσου άναρχο τρόπο και πιθανότατα μετά την παρέμβαση τοπικών βουλευτών όλων των κομμάτων οι περιοχές αυτές ηλεκτροδοτήθηκαν. Ποιος δεν έχει δει το σχεδόν αυτοσχέδιο δίκτυο με τις δεκάδες ξύλινές κολώνες της ΔΕΗ και τα εκατοντάδες χιλιόμετρα καλωδίων να περνούν μέσα από τα πευκοδάση. Φτιάξτε την εικόνα ενός μετασχηματιστή της ΔΕΗ εκτεθειμένο μέσα στο δάσος, δίπλα από πεύκα, ίσως με χαλασμένο το πορτάκι του μεταλλικού κουτιού κάτω από τον ήλιο που επι ημέρες δημιουργεί 45αρια.

Το έκτακτο σχέδιο του περασμένου Μαΐου των αρμόδιων υπουργείων περιέλαβε άμεσα μέτρα για καθαρισμό δασών, διάνοιξη οδών διαφυγής κ.α. και μεσοπρόθεσμα όπως υπογειοποίηση καλωδίων της ΔΕΗ. Καταστρώθηκαν σχέδια για πυρόσβεση απο έδαφος και αέρα και σχεδιάστηκε η στρατηγική εκκένωσης και ασφαλούς μεταφοράς κατοίκων και ζώων.

Εκ του αποτελέσματος το κρισιμότερο σχέδιο, αυτό της εκκένωσης υλοποιήθηκε στην Βαρυμπόμπη με απόλυτη επιτυχία καθώς διαψεύστηκαν οι φόβοι για εγκλωβισμούς και απώλειες συνανθρώπων μας. Οι ξεκάθαρες εντολές και η άμεση επέμβαση των αρμόδιων αρχών αστυνομίας, τροχαίας, περιφέρειας, δήμων και εθελοντών άνοιξε ασφαλείς οδούς διαφυγής για τους κατοίκους και καθαρούς δρόμους για την μετακίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων. Ποιος δεν θυμάται την αποδιοργάνωση που επικράτησε στο Μάτι που τελικά οδήγησε στον εγκλωβισμό και τον φρικτό θάνατο 102 συνανθρώπων μας

Σε δεύτερο στάδιο και αφού πρώτα αντιμετωπιστούν τα δεκάδες άλλα πύρινα μέτωπα θα πρέπει να διαπιστωθεί εάν και οι υπολοιπες παράμετροι του σχεδίου εκτελέστηκαν με την ίδια επιμέλεια. Αν δηλαδή οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες προχώρησαν στους απαραίτητους καθαρισμούς, στην επίβλεψη και στην επιβολή προστίμων προς ιδιοκτήτες που δεν απομάκρυναν την καύσιμη ύλη από τα οικόπεδά τους.

Από εκεί και πέρα απαιτούνται επιπρόσθετα μέτρα. Προφανώς όλες οι καμένες περιοχές να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες και η αποκατάσταση των κατεστραμμένων σπιτιών να γίνει με νέο οικοδομικό σχεδιασμό. Οι μονοκατοικίες των περιοχών αυτών κινδυνεύουν περισσότερο από μια πυρκαγιά παρά από έναν ισχυρό σεισμό. Οικοδομικό κανονισμό που θα προβλέπει κάθε λεπτομέρεια για τα δομικά υλικά, την υπόγεια ηλεκτροδότηση των ακινήτων ακόμα και το σύστημα θέρμανσης ίσως με υπόγειες δεξαμενές πετρελαίου και απαγόρευση φιαλών προπανίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network