LIVE

Κορωνοϊός

stefanadis-hrist

Επικίνδυνοι άνεμοι

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Ανεμος είναι ένα φυσικό φαινόμενο που προκαλείται από οριζόντια κίνηση του αέρα της ατμόσφαιρας της Γης.

Αιτία της δημιουργίας του είναι η διαφορά της θερμοκρασίας του αέρα, η οποία δημιουργεί διαφορές βαρομετρικής πίεσης μεταξύ γειτονικών περιοχών.

Αφού ο άνεμος δεν είναι ορατός από το ανθρώπινο μάτι, μόνο έμμεσα μπορούμε να τον μελετήσουμε, καταγράφοντας τη διεύθυνση και την ένταση του. Η καταγραφή αυτή γινόταν παλαιότερα εμπειρικά, παρατηρώντας τον κυματισμό της θάλασσας, τις κινήσεις των δέντρων στην ξηρά, τις μεταβολές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Σήμερα, όμως, με ειδικά όργανα που έχει επινοήσει ο άνθρωπος, μπορούμε με ακρίβεια να μελετήσουμε τους ανέμους.

Μεταφορικά, επειδή ο άνεμος από τη φύση του τροποποιεί και ανανεώνει το φυσικό περιβάλλον του ανθρώπου, αναφερόμαστε σε «άνεμο δημιουργίας», «άνεμο αλλαγής» και «άνεμο ανανέωσης». Οι αναφορές αυτές γίνονται -πάντα με θετική έννοια- σε χρονικές περιόδους όπου στο κοινωνικό στο οικονομικό ή το πολιτικό περιβάλλον διακρίνονται βελτιωτικές αλλαγές, συνήθως βίαιες.

Ο «άνεμος της δημιουργίας» συνήθως ακολουθεί μια περίοδο στασιμότητας και παρακμής. Ο «άνεμος της αλλαγής» συνήθως διαδέχεται μια περίοδο αδράνειας και εκφυλισμού.

Στη χώρα μας, σε διάφορες χρονικές περιόδους, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδιαίτερα μετά τη Μεταπολίτευση, η κοινωνία μας σαρώθηκε από τέτοιους ανέμους. Ανέμους δημιουργίας σε οικονομικό, πολιτιστικό και οργανωτικό επίπεδο. Και ανέμους αλλαγής, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο. Οι άνεμοι αυτοί, όμως, πολλές φορές υπήρξαν ανεξέλεγκτοι σε ένταση και διεύθυνση, με καταστροφικά αποτελέσματα για την πατρίδα μας. Οπως ο αδελφοκτόνος εμφύλιος, που φύσηξε σαρωτικά από βορειοανατολικά και συγκρούστηκε με άλλο άνεμο που σάρωνε τη χώρα μας από τη Δύση. Ή ο άνεμος της αλλαγής της δεκαετίας του ’60 που δημιουργήθηκε μέσα στη χώρα, αλλά συγκρούστηκε με δυνάμεις θωρακισμένες με ιδεοληψίες και συμφέροντα, με αποτέλεσμα την επτάχρονη δικτατορία...

Σήμερα η χώρα, σε περίοδο Δημοκρατίας, σαρώνεται από ισχυρούς ανέμους διαφορετικών κατευθύνσεων: Βόρειος και βορειοδυτικός ψυχρός ισχυρός άνεμος μεταφέρει τις απαιτήσεις των δανειστών που συνθλίβουν τον λαό και υποθηκεύουν το μέλλον των γενεών των Ελλήνων που έρχονται.

Ανατολικός, επίσης ισχυρός, άνεμος μεταφέρει στη χώρα μας μαζί με την τουρκική διαχρονική απειλή για την εθνική μας κυριαρχία χιλιάδες δυστυχείς εκπατρισμένους, που κουβαλούν μαζί τους όχι μόνο τη δυστυχία τους, αλλά και ένα παράπονο και μια αγανάκτηση, ή ακόμα και μίσος, για την πολιτισμένη Δύση, που αντικειμενικά έχει μεγάλη ευθύνη για τα δεινά τους.

Δυτικός άνεμος που κυρίως ξεκινά πέρα από τον Ατλαντικό και θυμίζει στην πατρίδα μας τα όρια μέσα στα οποία έχει τη δυνατότητα να κινείται, όπως αυτά καθορίστηκαν μετά τον Πόλεμο χωρίς εμάς για εμάς!...

Βόρειοανατολικός άνεμος: ξεκινά από τις ρωσικές στέπες και με την αλαζονεία της υπερδύναμης ζητά δυναμικά ζωτικό χώρο στην περιοχή μας.

Νότιος άνεμος: μαζί με την αφρικανική σκόνη φέρνει ή απειλεί να φέρει στην πατρίδα μας άλλη μια ατελείωτη ομάδα δυστυχισμένων οικονομικών φυγάδων από πατρίδες που η ευρωπαϊκή αποικιοκρατία του παρελθόντος κράτησε εξαθλιωμένες. Και μέσα σε αυτή την ετερόκλητη ανεμοθύελλα ο πολιτικός μας κόσμος απερίσπαστα ασχολείται με υπαρκτά ή ανύπαρκτα σκάνδαλα του παρελθόντος, ξεσκίζοντας όσες σάρκες τού έχουν απομείνει... Και παρασύρει στην καταστροφική αυτή διαδικασία, που αντικειμενικά έχει στόχο την κατοχή και τη νομή της εξουσίας, όλες τις κοινωνικές ομάδες, αποπροσανατολίζοντάς τες από τα τεράστια προβλήματα.

Και αυτά που υπάρχουν, αλλά και αυτά που έρχονται απειλητικά...

Αν, όμως, μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι άνεμοι που σαρώνουν τη χώρα μας ενισχυθούν ανεξέλεγκτα και γίνουν καταστροφικός κυκλώνας, τα αποτελέσματα δεν θα είναι αναστρέψιμα.

Οχι μόνο για το πολιτικό μας προσωπικό,  αλλά για όλους μας!

Εκτός και αν ο λαός μας ακολουθήσει έγκαιρα αυτό που είπε ο Φρίντριχ Νίτσε: «Από τότε που ο άνεμος μου εναντιώθηκε, έμαθα να σαλπάρω με όλους τους ανέμους».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα