LIVE

Κορωνοϊός

Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Μέσα στις καταγγελίες για τον γνωστό σκηνοθέτη ο δημόσιος , ή μάλλον καλύτερα ο πολιτικός διάλογος, μετατοπίστηκε από το πρόσωπο του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου στην επάρκεια και κυρίως στις επικοινωνιακές δυνατότητες της υπουργού Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

2

Δίχως έκπληξη η ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με την άρνηση και το «Όχι σε όλα», κατά την χθεσινή ψηφοφορία του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις αλλαγές στις Πανελλαδικές και τη θέσπιση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας . Η αξιωματική αντιπολίτευση στην ονομαστική ψηφοφορία χθες είπε: ΟΧΙ στην Ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ, παρά το γεγονός ότι το 60,4% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖA που τάσσεται υπέρ αυτής της ρύθμισης. Επίσης, ΟΧΙ στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που αναβαθμίζει ουσιαστικά τα ΑΕΙ μας, παρά το 52,2%* των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ που λένε ΝΑΙ ( σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Marc για το Πρώτο Θέμα Επίσης, είπε ΟΧΙ στη δυνατότητα υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού εισαγωγής σε δημόσιο ΙΕΚ».

4

Μόνο με το όνομα τους θα  αποκτήσουν την πολυπόθητη φοιτητική ιδιότητα  αρκετοί υποψήφιοι .  Η φετινή ακτινογραφία των βάσεων εισαγωγής με υποψηφίους που εισάγονται με λευκή κολλά μας φέρνει ενώπιος ενωπίω με  ένα εξεταστικό σύστημα που κάτι δεν πάει καλά  και πολλές «πανεπιστημιοποιημένες¨σχολές.  Η γλώσσα της  αριθμητικής λέει ότι περίπου 2500 άτομα θα δηλώσουν φοιτητές με βαθμούς κάτω από τη βάση ενώ «βουτιά» έκαναν και οι περιζήτητες Ιατρικές σχολές. 

16

Καλοκαιρινή “ανάσα” το ποσό των 180 εκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων για χιλιάδες νέους ερευνητές που πληρώνουν πολύ ακριβά το συνεχιζόμενο «brain drain», δηλαδή τη μαζική μετανάστευση επιστημόνων στο εξωτερικό από την αρχή της κρίσης έως και σήμερα

13

Τα κλειστά Πανεπιστήμια είναι έγκλημα, κατά της παιδείας και των ίδιων των φοιτητών και των οικογενειών τους. Μόνο όταν το Πανεπιστήμιο είναι ανοιχτό μπορεί να προασπίσει τα δικαιώματα  των φοιτητών αλλά και των καθηγητών και όλων των εργαζομένων σε αυτό. 

Για  δύο ώρες παραπάνω διδασκαλία  κινδυνεύουν να «τιναχθούν στον αέρα» οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Μετά την αύξηση κατά δύο ώρες την εβδομάδα του ωραρίου των εκπαιδευτικών, σε μία περίοδο που η  γλώσσα της αριθμητικής αποκαλύπτει ότι έχουμε πανευρωπαϊκή πρωτιά στην ανεργία με 27,2%, οι καθηγητές δίνουν παράταση στην αγωνία των μαθητών  , καθώς θα λάβουν την τελική απόφαση την επόμενη Πέμπτη, μετά το Πάσχα.

 Αρκετοί από αυτούς που εργάζονται πολλές ώρες και κυρίως οι άνεργοι έχουν βγάλει το κομπιουτεράκι και κάνουν τις διαιρέσεις ωρών εργασίας των καθηγητών που αυτονόητο είναι ότι κάνουν ένα δύσκολο επάγγελμα ή ακόμα και λειτούργημα.

33

Τα σχόλια για τους πρυτάνεις  και την κατάσταση που επικρατεί στα Πανεπιστήμια,  εξόργισαν τα μέλη της πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που σε ανακοίνωσή της προς τη Σύγκλητο επισημαίνουν σκωπτικά ότι σκέφτονται ακόμα και να χαρίσουν τις καρέκλες τους.

3

Τελικά  αυτή η κυβέρνηση δεν θα προλάβει να προωθήσει τις αλλαγές στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων και τα λύκεια. Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτη το θέμα είναι ώριμο, δε φαίνεται να υπάρχει χρόνος καθώς η παρούσα κυβέρνηση «τρέχει» για άλλα, όπως διαφάνηκε στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ καταγράφονται και διαφωνίες από τους εκπαιδευτικούς.

Εισαγγελείς, επιστολές στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, προπηλακισμοί, εντάσεις και αλληλοκατηγορίες συνθέτουν το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στα πανεπιστήμια με αφορμή τον νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

5