Μηχανικοί παραγωγής με σπουδές στη Φιλοσοφική
Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Μηχανικοί παραγωγής με σπουδές στη Φιλοσοφική

Η μεταρρύθμιση που γίνεται στην παιδεία με το νομοσχέδιο που προβλέπει την κινητικότητα των φοιτητών, την αυτόματη αναγνώριση πτυχίων και την σύνδεση τους με την αγορά εργασίας είναι μεγαλύτερη από αυτή που φαίνεται

Πράγματα που στο εξωτερικό συμβαίνουν εδώ και δεκαετίες και θεωρούνται αυτονόητα γίνονται πλέον πραγματικότητα και στην Ελλάδα που θα πρέπει κάποια στιγμή να πλησιάσει τις αναπτυγμένες χώρες.

Η σύγκλιση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης δεν αφορά μόνο στην οικονομία αλλά και στην παιδεία, η οποία αποτελεί βασική προυπόθεση για την ανάπτυξη μίας χώρας, την πρόοδο της κοινωνίας και την ευημερία των πολιτών της.

Τι θα γίνει λοιπόν με αυτό το νέο νομοσχέδιο; Καταρχάς οι φοιτητές θα μπορούν να μετακινούνται για έξι μήνες σε ένα άλλο Πανεπιστήμιο της προτίμησής τους που θα έχει το ίδιο αντικείμενο σποδών ή και διαφορετικό και εκεί όχι απλώς θα ανταλλάσουν γνώσεις και εμπειρίες αλλά θα μπορούν οι επιδόσεις τους στα μαθήματα αυτά να πιστώνονται στον ατομικούς φακέλους και να λαμβάνονται υπόψιν για τη λήψη του πτυχίου. Είναι το λεγόμενο εσωτερικό Εράσμους που ισχύει σε άλλες χώρες και έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για να έρθει μία κυβέρνηση που θα το θεσμοθετήσει και στην Ελλάδα.

Μία δεύτερη σημαντική μεταρρύθμιση είναι ότι τα πτυχία από τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού δεν θα χρειάζεται να περνάνε μέσα απλό τις διαδικασίες του ΔΟΑΤΑΠ, το παλιό ΔΙΚΑΤΣΑ που ταλαιπωρούσαν τους υποψηφίους και προκαλούσαν ένα σωρό αδικίες.

Πλέον θα υπάρχει εναίο μητρώο που θα προβλέπει ποια πτυχία αναγνωρίζονται και με ποια διαδικασία και προυποθέσεις και αυτό θα γίνεται αυτοδικαίως χωρίς να χρειάζεται οι απόφοιτοι να κάνουν αίτηση και να περιμένουν ακόμα και χρόνια για να πάρουν την αναγνώριση ή ισοτιμία του πτυχίου τους.

Και το τρίτο επίσης σημαντικό ότι καθιερώνονται τα λεγόμενα βιομηχανικά διδακτορικά τα οποία συνδέονται άμεσα με την αγορά εργασίας και την επαγγελματική αποκατάσταση των πτυχιούχων. Σημαντική είναι και η πρακτική άσκηση των επαγγελματικών μεταπτυχιακών με στόχο να αποτελέσουν γέφυρες μεταξύ πτυχίου και της μελλοντικής καριέρας των αποφοίτων.

Η ενίσχυση της έρευνας με την πρόσκληση επισκεπτών καθηγητών από το εξωτερικό και η ίδρυση κοινών κέντρων μεταξύ των πανεπιστημίων είναι «βήματα» που όχι μόνο μπορούν να βελτιώσουν την εκπαίδευση αλλά και να ανοίξουν δρόμους με την αγορά εργασίας.

Είναι αυτό που είπε και ο πρωθυπουργός ότι είναι πολλές οι τολμηρές αλλαγές του νέου νομοσχεδίου για την παιδεία, αυτό το οποίο αποκαλούμε το εσωτερικό πρόγραμμα Erasmus, αν μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε έναν μηχανικό παραγωγής να παρακολουθήσει μαθήματα φιλοσοφικής, να μπορέσουμε να διευρύνουμε το γνωστικό πεδίο των φοιτητών μας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK