Να μη χάσουμε το τρένο της παιδείας και της καινοτομίας
Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Να μη χάσουμε το τρένο της παιδείας και της καινοτομίας

Πριν από λίγες ημέρες μάθαμε ότι το «τιμόνι» της Διεθνούς Ένωσης Πληροφοριακών Συστημάτων θα αναλάβει για πρώτη φορά Ελληνίδα επιστήμονας

Η Καθηγήτρια του ΟΠΑ Νάνσυ Πουλούδη, πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, εξελέγη συγκεκριμένα στη θέση της Προέδρου στο Συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης Πληροφοριακών Συστημάτων (Association for Information Systems – AIS).

Μία πολύ καλή είδηση που έρχεται την ώρα που η δυναμική των ελληνικών Πανεπιστημίων και των μελών του είναι εξαιρετικά μεγάλη, παρά τις δυσλειτουργίες τους και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Προχωρούν μπροστά και υποστηρίζουν την αριστεία, την έρευνα και την καινοτομία . Δημιουργείται το κατάλληλο περιβάλλον που δίνει ευκαιρίες σε νέες ερευνητικές ομάδες για να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες ακόμα και να προχωρήσουν στην ίδρυση τεχνοβλαστών .

Δεν είναι τυχαίο ότι η εθνικής στρατηγική στην ανώτατη εκπαίδευση, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με ποσό 604 εκατομμυρίων ευρώ, στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας και η ενίσχυση της αριστείας στην έρευνα και στην εκπαίδευση που παράγεται εντός των ελληνικών πανεπιστημίων, με στόχο το διεθνές άνοιγμά τους.

Σε αυτό το νέο τοπίο που διαμορφώνεται, ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ΟΠΑ, ΕΜΠ, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» και το ΕΠΙΣΕΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών) συγκροτούν την μεγαλύτερη επιστημονική σύμπραξη που έγινε ποτέ στη χώρα, τον κόμβο Μεταφοράς Τεχνολογίας «Science Agora» και δημιουργούν τον νέο πυρήνα επιστημονικής έρευνας και πάνω από 10.000 επιστήμονες, μέλη ΔΕΠ, ερευνητές, μεταδιδακτορικοί συνεργάτες και υποψήφιοι διδάκτορες θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τη σύμπραξη. Αυτήν την πρωτοποριακή σύμπραξη πέντε Επιστημονικών Ιδρυμάτων για τη δημιουργία Κεντρικού Κόμβου Μεταφοράς Τεχνολογίας μέσω του οποίου θα αξιοποιείται η παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης και τεχνολογίας με σημαντικά οφέλη για τους ερευνητές, τα ιδρύματα, την κοινωνία και την εθνική οικονομία.

Τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας των πέντε ιδρυμάτων και τα υπάρχοντα Κέντρα Επιχειρηματικότητας διασυνδέονται δυναμικά για την ουσιαστική και αποτελεσματική υποστήριξη όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας σε θέματα σχετικά με την προστασία και αξιοποίηση της διανοητικής ιδιοκτησίας, την ίδρυση τεχνοβλαστών, την επιχειρηματική επιτάχυνση, την εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα και τη μετέπειτα προσέλκυση επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Στο πρόγραμμα εξωστρέφειας των πανεπιστημίων που προωθεί το υπουργείο Παιδείας με τα Πανεπιστήμια έρχονται στην Ελλάδα, το Χάρβαρντ και το Κολούμπια ιδρύοντας παραρτήματα για μεταπτυχιακές και προπτυχιακές σπουδές σε συγκεκριμένα αντικείμενα εξειδίκευσης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο που αναμένεται να προσελκύσει, όπως γίνεται αντιληπτό, τεράστιο ενδιαφέρον.

Η δυναμική είναι μεγάλη. Ωστόσο δεν πρέπει να μείνει η προσπάθεια σε επίπεδο σχεδιασμού και οραμάτων αλλά να γίνει πράξη, για να μη χαθεί το τρένο της σύγκλισης με τις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες και στον τομέα της παιδείας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ