anthopoulos

COVID-19 και υποχρέωση εμβολιασμού

Χαράλαμπος Ανθόπουλος

Είναι ένα ανοιχτό ζήτημα, το οποίο δυστυχώς δεν είναι ακόμη επίκαιρο, εάν το (μελλοντικό) αντι-COVID εμβόλιο θα είναι υποχρεωτικό. Αναμφίβολα, στην περίπτωση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 συντρέχει η βασική προϋπόθεση για τη συνταγματικότητα της νομοθετικής πρόβλεψης υποχρέωσης εμβολιασμού, δηλαδή η ανάγκη προστασίας της υγείας των άλλων, λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της νόσου COVID-19.

Αλλωστε, μόνο ο σκοπός αυτός, που αφορά την υγεία ως συλλογικό αγαθό, μπορεί να δικαιολογήσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο οποίος αποτελεί σοβαρό περιορισμό της ελευθερίας αυτοκαθορισμού του ατόμου σε θέματα της προσωπικής του υγείας. Το δικαίωμα υγειονομικού αυτοκαθορισμού, το οποίο κατοχυρώνεται στο άρθρο 5 παρ.5 Συντ., είναι πάντως ο κανόνας, ενώ η υποχρέωση εμβολιασμού, που εισάγει τη διάσταση του καθήκοντος στο δικαίωμα στην υγεία, μπορεί να είναι μόνο η εξαίρεση. Μάλιστα, από μόνο του το άρθρο 5 παρ. 5 Συντ. δεν θα ήταν αρκετό για τον μετασχηματισμό, έστω κατ’ εξαίρεση, του δικαιώματος στην υγεία σε καθήκον υγείας. Στην περίπτωση αυτή παίζει αποφασιστικό ρόλο το άρθρο 25 παρ. 4 Συντ., που καθιερώνει το καθήκον αλληλεγγύης του ατόμου προς το κοινωνικό σύνολο, μια έκφραση του οποίου αποτελεί η υποχρέωση εμβολιασμού. Μια τέτοια υποχρέωση κοινωνικής αλληλεγγύης δεν μπορεί, πάντως, να επιβληθεί στην περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης της υγείας ενός συγκεκριμένου ατόμου από τον εμβολιασμό.

Αντίθετα, θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός ως προς την αποδοχή άρνησης εμβολιασμού για λόγους ελευθερίας συνείδησης. Αλλωστε, στην περίπτωση των εμβολίων, η επίκληση λόγων συνείδησης υποκρύπτει συχνά μια ιδεολογική τοποθέτηση (αντιεμβολιαστικό κίνημα), ενώ ειδικώς στην περίπτωση του εμβολίου αντι-COVID, όταν αυτό ανακαλυφθεί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνδράμουν στην άρνησή του οι θεωρίες για την «κατάσταση εξαίρεσης» και τη «βιο-πολιτική εξουσία», τύπου Τζόρτζιο Αγκαμπέν, οι οποίες είναι πολύ δημοφιλείς μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει επιδημία και ότι όλα αυτά είναι ένα πρόσχημα για τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών.

Η απόφαση για την υποχρεωτικότητα του εμβολίου αντι-COVID είναι πολιτική όχι ιατρική, δηλαδή ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του κοινού νομοθέτη, ο οποίος μπορεί είτε να καταστήσει νομικά υποχρεωτική τη διενέργειά του είτε να περιοριστεί σε μια σύσταση για την αναγκαιότητα της χρήσης του. Η υποχρεωτικότητά του δεν μπορεί βέβαια να επιβληθεί μέσω φυσικού καταναγκασμού, διότι η χορήγησή του με τον τρόπο αυτό θα ήταν αντίθετη προς την αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (άρθρο 2 παρ.1 Συντ.). Η τήρηση της υποχρέωσης εμβολιασμού μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με έμμεσο τρόπο, π.χ., με διοικητικές χρηματικές κυρώσεις ή με τη θέσπιση περιορισμών στην απόλαυση ορισμένων θεμελιωδών δικαιωμάτων. Πάντως, αν καταστεί νομικά υποχρεωτική η χρήση του εμβολίου, αυτή θα πρέπει να γίνεται δωρεάν, ως κοινωνική παροχή στο πλαίσιο του κοινωνικού δικαιώματος στην υγεία (άρθρο 21 παρ. 3 Συντ.).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Κατερίνα

Μην φοβάστε από την προπαγάνδα τρόμου των Ανθόπουλων, Τσιοδραίων, Συψαίων κλπ. Έχουμε ήδη ένα ρωμαλέο ελευθεριακό κίνημα με διακεκριμένους γιατρούς, δικηγόρους, πανεπιστημιακούς κλπ. που θα αγκαλιάσει και θα υποστηρίξει κάθε άνθρωπο που δεν θα θελήσει να εμβολιαστεί. Δεν θα μπορέσουν να καταναγκάσουν κανέναν και καμία να εμβολιαστεί ή να πάρει τις θεραπείες τους ή να αλλάξει τρόπο ζωής και σεξουαλικές συνήθειες. Οι Λοβέρδοι τέλειωσαν για πάντα και με την βούλα της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Λολ

Με "έμμεσο" τρόπο που σημαίνει εκβιασμός ώμος. Του στιλ "δε σε υποχρεώνουμε αλλά αν δεν έχεις εμβολιαστεί δεν μπορείς να εργαστείς ή να έχεις πρόσβαση στις δομές υγείας γενικότερα και άλλα καλά. Αν αυτό δεν είναι πρόδρομος" αποκάλυψης" τι είναι; Τα λένε μόνοι τους πλέον.

@Λολ 05/08/2020, 21:38

Υπάρχει η φοβερή σκοπιμότητα του να περιορίσουν τον αριθμό των κρουσμάτων. Είναι ο μόνος τρόπος που έχουν για να αποφύγουν την αναπόφευκτη επανάσταση που θα τους σαρώσει, εάν υπάρξει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. Δεν θέλουν με τίποτα να ιδρυθεί στην Ελλάδα με Επανάσταση ένα σωστό Κράτος που θα πορεύεται με το Νόμο του Θεού και όπως τα έχουν προβλέψει οι Γεροντάδες του Όρους! Γι΄αυτό έστειλαν τις προάλλες την άλλη με την μάσκα να πάει να προβοκάρει τον μαχητή πατέρα Ιγνάτιο στην Εορδαία της Κοζάνης. Δεν μάσησε όμως ο Γέροντας!

Ι

Υπό κανονικές συνθήκες διαβάζοντας το άρθρο θα σκεφτόμουν ότι υπάρχουν και ανισόρροποι. Ψηφίστηκε όμως νόμος τον Μάρτιο του 2020, αφού δηλαδή υπήρχε ο Covid και λίγο πριν ξεκινήσει η καραντίνα, σύμφωνα με τον οποίο εμβολιασμός υπό προϋποθέσεις (που μοιάζουν με αυτές εδώ) μπορεί να καταστεί υποχρεωτικός. Δεν ξέρω τι σκοπιμότητες υπάρχουν ή που το πάνε.

MARINA.

Είναι σίγουρα ότι για να μπορεί ένας εργαζόμενος να εργαστεί θα πρέπει πρώτα από όλα να εμβολιαστεί για να αντιμετωπίσει τον φονικό ιό. Τελικά ο COVID-19 φαντάζει ασθένεια της νέας τάξης πραγμάτων και της άθλιας παγκοσμιοποίησης. Πόλεμοι με την κλασσική τους μορφή δεν γίνονται για να γονατίσουν οι οικονομίες του πλανήτη και βρέθηκε τελικά η πανδημία και ο COVID-19. Σίγουρα μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, το εμβόλιο θα έχει βρεθεί και διατεθεί σε πολύ αλμυρή τιμή για κράτη και απλούς πολίτες.

farenight

Προτείνω εθελοντικό (προφανώς) το εμβόλιο, αλλά όποιος αρρωστήσει και δεν το έχει κάνει να νοσηλεύεται με δικά του έξοδα.

αφιλότιμος

καλά το άρχισες. να είναι προαιρετικό και σε μορφή υπόθετου. ''ρίχτου μιά τορπίλλα''

PATRIVTHS

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

...

Και μετά φταίνε οι ψεκασμένοι και οι θεωρίες συνωμοσίας! Ξεφεύγει κι άλλη πλευρά σιγά - σιγά...

ΜΙΧΑΛΗΣ

ΖΗΤΩ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ !

κροταλίας

Τελείωσε η χούντα τής δήθεν δημοκρατίας.

Λ

Όπως φαντάζομαι θα χυθεί πολλή αίμα ο άνθρωπος έχει ένα όριο από αυτήν την πίεση ψυχολογική η επόμενη χρονιά θα είναι τραγική η θα ειναι η αρχή να πολεμήσει για την ελευθερία του

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία