Τι «ξέχασε» ο Ντάισελμπλουμ
papageorgiou

Γ. Χ. Παπαγεωργίου

Τι «ξέχασε» ο Ντάισελμπλουμ

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ περί Νοτίων που «ξόδευαν χρήματα σε γυναίκες και αλκοόλ» προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, αλλά ταυτόχρονα κατέδειξαν ότι οι πολιτικές ηγεσίες των χωρών του πυρήνα δεν διστάζουν να καταφύγουν στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία παρότι κατηγορούν άλλους για τέτοιες τακτικές.

Ο κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ χρησιμοποίησε το γνωστό ρατσιστικό παραμυθάκι που έχει καλλιεργήσει και η γερμανική ηγεσία στους ψηφοφόρους της, ότι οι τεμπέληδες και αναποτελεσματικοί Νότιοι εκμεταλλεύονται τις άξιες χώρες του Βορρά απομυζώντας δανεικά και βοήθεια από αυτές.

Οπως κάθε δημαγωγικό σχήμα, έτσι κι αυτό, απομονώνει κάποιες πλευρές της πραγματικότητας, τις οποίες διαστρεβλώνει, ενώ παραβλέπει τελείως τις υπόλοιπες πτυχές της ιστορίας.

Είναι αλήθεια ότι μετά την εισαγωγή του ευρώ οι πιο ανταγωνιστικές χώρες του πυρήνα βελτίωσαν τη θέση τους, συσσωρεύοντας εμπορικά και κεφαλαιακά πλεονάσματα.

Κλείσιμο
Αντιστρόφως, οι χώρες της περιφέρειας, χωρίς το όπλο της νομισματικής διολίσθησης, είδαν την ανταγωνιστικότητά τους να μειώνεται, τα ελλείμματα στο ισοζύγιο με το εξωτερικό να μεγαλώνουν και τον δανεισμό τους να αυξάνεται. Ηταν ακριβώς τα πλεονάσματα του ευρωπαϊκού πυρήνα που επανεπενδύονταν στις χώρες της περιφέρειας με τη μορφή δανεικών.

Τα κέρδη από τις εξαγωγές της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, για παράδειγμα, επανεξάγονταν με τη μορφή πιστώσεων των γερμανικών τραπεζών προς τις ελληνικές και τις ισπανικές, οι οποίες μοίραζαν αφειδώς δάνεια που χρηματοδοτούσαν την κατανάλωση - κατανάλωση προϊόντων από τη Γερμανία και τις άλλες πλεονασματικές χώρες του πυρήνα.

Τα δανεικά δημιούργησαν φούσκες, είτε επρόκειτο για την αγορά ακινήτων στην Ισπανία και την Ιρλανδία, είτε για τη φούσκα κρατικού χρέους στην Ελλάδα - δηλαδή κατασπαταλήθηκαν χωρίς αποτέλεσμα.

Η Ελλάδα είναι η χώρα που κατεξοχήν αφέθηκε στην κατανάλωση με δανεικά, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς διορατικότητα, χωρίς σχέδιο. Είναι αυτό που ο Ολλανδός πολιτικός καυτηρίασε αναφερόμενος σε «ποτά και γυναίκες». Οι δηλώσεις του, όμως, είναι τόσο απαράδεκτες όσο και παραπλανητικές διότι ήταν ακριβώς το στρεβλό μοντέλο της Ευρωζώνης που μεγέθυνε τις ανισορροπίες οι οποίες εξασφάλισαν την επιτυχία των χωρών του πυρήνα.

Ηταν τόσο συμφέρουσα η λειτουργία του συστήματος που αγνοήθηκαν μεγαλοπρεπώς όλα τα σημάδια της επερχόμενης κρίσης, όπως η διόγκωση των ελλειμμάτων στα ισοζύγια πληρωμών των χωρών της περιφέρειας που εμφανίστηκαν σχεδόν αμέσως μετά την εισαγωγή του ευρώ.

Οι υποτιθέμενοι πάνσοφοι τεχνοκράτες της ΕΚΤ και της Κομισιόν έκαναν τότε ότι δεν βλέπουν τίποτα.

Είναι αλήθεια ότι η επιπολαιότητα και η αβελτηρία των πολιτικών, οικονομικών και επιχειρηματικών ηγεσιών στην Ελλάδα την περίοδο εκείνη δεν είναι κάτι για το οποίο μπορούν να υπερηφανεύονται. Ακόμη και σήμερα, ύστερα από 9 χρόνια κρίσης, το σχέδιο και η συνεννόηση για το τι ακριβώς πρέπει να παράγει η χώρα μας για να ανακτήσει μια καλή θέση στον διεθνή ανταγωνισμό παραμένουν ζητούμενα.

Αυτό, όμως, δεν απαλλάσσει τις ηγεσίες των χωρών του πυρήνα από τις δικές τους ευθύνες για τη δημιουργία της κρίσης, αλλά και για την εγκληματική διαχείρισή της στη συνέχεια.

Διότι στην πραγματικότητα, δηλώσεις όπως αυτές του κ. Ντάισελμπλουμ, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα παραπλανητικό προπαγανδιστικό σχήμα το οποίο έχει στόχο να δικαιολογήσει την εγκληματική διαχείριση της κρίσης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου να μεγεθύνεται και ειδικότερα η χώρα μας να βυθίζεται ακόμα περισσότερο στο αδιέξοδο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK