Women on Top: Ο λόγος στις γυναίκες

Women on Top: Ο λόγος στις γυναίκες


Women on Top: Ο λόγος στις γυναίκες

Τέσσερις γυναίκες-assets από τον κόσμο των επιχειρήσεων και της επιστήμης καταρρίπτουν τους μύθους και ορίζουν την ταυτότητα της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναίκες ισχυρές, δυναμικές, με επιρροή. Γυναίκες μορφωμένες, καλλιεργημένες, αποφασιστικές με όραμα και τόλμη που εμπνέουν και επηρεάζουν δραστικά ή υπόκωφα τάσεις και φιλοσοφίες ζωής. Γυναίκες «επιθετικές» και ηγετικές που ανταποκρίνονται με επιτυχία στο τρίπτυχο εργαζόμενη-μητέρα-θηλυκό με αξιολογήσεις ολυμπιονίκη. Γυναίκες που πεισμώνουν, διεκδικούν και εξελίσσονται αποτινάσσοντας στερεότυπα του παρελθόντος. Αυτές είναι οι σύγχρονες γυναίκες και ζουν ανάμεσά μας.

«Superwomen» δηλαδή, που συνεχίζουν να αγωνίζονται για ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας, «διευθύνουν» το σπίτι, κατακτούν ανώτερες στελεχιακές κλίμακες στις εταιρείες, αναρριχώνται στην πολιτική και διαπρέπουν στις επιστήμες, αφήνουν το στίγμα τους στην τεχνολογία, τις τέχνες και τα γράμματα αποδεικνύοντας ότι είναι «natural born survivors» (γεννημένες να επιζούν).

Κι όμως τα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι ακόμα και σήμερα η οργάνωση της κοινωνίας παραμένει πατριαρχική διατηρώντας το φαινόμενο των ανισοτήτων ανάμεσα στα δύο φύλα. Και πάνω σε αυτή τη διαπίστωση ο Μέλβιν Κόνερ, Αμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ατλάντα παρατηρεί: «Καθώς οι γυναίκες κερδίζουν σε επιρροή, ο κόσμος θα γίνει πολύ πιο δημοκρατικός, πολύ πιο κοινωνικά συμπονετικός, με ίσες ευκαιρίες, με λιγότερες διακρίσεις, λιγότερο σεξουαλικά ελευθεριάζων και λιγότερο πορνογραφικός».  

Στην ελληνική πραγματικότητα λίαν ενδεικτικά παραδείγματα είναι οι περιπτώσεις τεσσάρων κυριών που η κάθε μία από τη θέση της συνδράμει στη αλλαγή της επικρατούσας κουλτούρας για το «ασθενές» φύλο και αποτελούν θηλυκά assets. Πρόκειται για την κυρία Αναστασία Σιδέρη Διευθύντρια Επικοινωνίας The Coca Cola Company CEE (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη) και  Πρόεδρο της Επιτροπής Women in Business του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, την κυρία Πέγκυ Αντωνάκου Διευθύνουσα Σύμβουλο της Microsoft Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, την κυρία Λίλη Περγαντά Πρόεδρο της Power Health και την κυρία Ελένη Αντωνιάδου Επιστήμονα στον τομέα της Βιοτεχνολογίας και ερευνήτρια στη NASA. 

Ποια είναι η ταυτότητα της σύγχρονης γυναίκας; Πώς τα καταφέρνει στους πολλαπλούς ρόλους τους οποίους καλείται να υπηρετήσει; Τι οραματίζεται και πώς διατηρεί τη μοναδικότητά της απελευθερωμένα με αυτοσεβασμό και αυτοεκτίμηση; Οι τέσσερις κυρίες μάς απαντούν:

Κλείσιμο
{{{ articlebanner-330x100-1 }}}

Αναστασία Σιδέρη

Διευθύντρια Επικοινωνίας The Coca Cola Company CEE και Πρόεδρος της Επιτροπής Women in Business του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου


Η Σύγχρονη γυναίκα.

«Η σύγχρονη γυναίκα είναι συνειδητοποιημένη, δυναμική και ασυμβίβαστη. Καταφέρνει να ξεφεύγει από τα στερεότυπα του παρελθόντος, ζει και χαίρεται το παρόν με σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Σχεδιάζει το μέλλον με αισιοδοξία και μεθοδικότητα. Και όλα αυτά συνδυάζοντας με μαεστρία τους πολλαπλούς της ρόλους, επιλέγοντας κατά περίπτωση σε ποιόν θα εστιάσει. Αναγνωρίζει και υπερασπίζεται τις αρχές και αξίες της, αφουγκράζεται  τις ανάγκες της, βάζει προτεραιότητες και όρια ώστε να είναι προσωπικά, επαγγελματικά και κοινωνικά ενεργή, ισορροπημένη και ευτυχισμένη».

Προκλήσεις.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αποφύγει το σύνδρομο της τελειομανίας και να ισορροπήσει ανάμεσα στους πολλαπλούς της ρόλους χωρίς να «εξαντληθεί» ή να υποκρίνεται εγκλωβισμένη πίσω από μια κοινωνική «μάσκα», ότι όλα είναι υπό έλεγχο».

Πρότυπα.

«Το νέο πρότυπο μου είναι η Μισέλ Ομπάμα, η οποία στάθηκε επάξια και λαμπερά ως Πρώτη Κυρία δίπλα στον πλανητάρχη σύζυγό της διατηρώντας τη φρεσκάδα και την αυθεντικότητα της. Τη θαύμασα στη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας, όταν ύψωσε σθεναρά τη φωνή της, υπερασπιζόμενη το δικαίωμα των ευπαθών ομάδων της πατρίδας της σε ίση μεταχείριση».

Στυλ.

«Η δυνατότητα να αναδεικνύεις τη μοναδικότητα σου χωρίς να προκαλείς με υπερβολές ή ακρότητες».

Αρετές.

«Εκτιμώ όσους είναι φροντισμένοι. Εκείνους που δεν παραμελούν τον εαυτό τους».

Όραμα.

«Η δια βίου μάθηση αποτελεί βασική αξία στη ζωή μου. Γι’ αυτό επιδιώκω να μαθαίνω κάθε μέρα κάτι καινούριο που θα με βοηθήσει να εξελιχθώ παρά τις προκλήσεις και τα εμπόδια. Το όραμά μου είναι να λειτουργήσω ως πρότυπο για τα νέα κορίτσια στην πατρίδα μας. Ως μια γυναίκα που παραμένει πάντα «φρέσκια», δυναμική και κοινωνικά ενεργή».

Επιτυχία. Συνδέεται με την προσωπική ευτυχία;

«Επιτυχία είναι να κοιμάσαι με ήσυχη τη συνείδηση. Να ξέρεις ότι έπραξες το καλύτερο που μπορούσες και να αντιμετωπίζεις με χαμόγελο τις νέες προκλήσεις. Και φυσικά η επιτυχία συνδέεται άμεσα με τη προσωπική ευτυχία».

Μότο.

«Ποτέ μην πεις ποτέ».


Ζωή σε άλλη εποχή. 

«Θα ήθελα να ζήσω στο μέλλον, για παράδειγμα στο 2200, για να δω πώς θα εξελιχθούμε και αν καταφέραμε να επιβιώσουμε ως ανθρωπότητα».

7η Τέχνη και Ήρωες.

«Θαυμάζω την «Ελισάβετ» που υποδύθηκε η Κέιτ Μπλάνσετ, καθώς πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που γίνεται βασίλισσα αν και είναι νέα και άπειρη. Παρόλ' αυτά επιδεικνύει απαράμιλλη διοικητική ικανότητα. Αρνείται τις συμβάσεις της εποχής που απαιτούσαν έναν βασιλιά δίπλα της, κυβερνά με πυγμή, αποφασιστικότητα και θάρρος και δεν διστάζει να παραμερίσει ακόμη και τα αισθήματά της για να υπηρετήσει τις αξίες της και την πατρίδα της».

Πέγκυ Αντωνάκου

Διευθύνουσα Σύμβουλος Microsoft Ελλάδος, Κύπρου & Μάλτας


Η Σύγχρονη γυναίκα.

«Σίγουρα η εικόνα της γυναίκας σήμερα έχει αλλάξει αρκετά σε σχέση με αρκετά χρόνια πριν, αφού πλέον έχει καταφέρει να διεισδύσει σχεδόν σε όλους τους τομείς εργασίας και συμμετέχει ενεργά στα κοινά. Η ουσιαστική αλλαγή είναι πως η φωνή της ακούγεται πιο δυνατά. Η σύγχρονη γυναίκα ορίζει πλέον την ύπαρξή της μέσα σε ένα αρκετά διευρυμένο πλαίσιο. Έχει την ανάγκη να δημιουργήσει, να εκφραστεί, να αναγνωριστεί, να επιβραβευθεί μέσα από πολλούς ρόλους στην επιχειρηματική, πολιτική και κοινωνική ζωή. Οι ρόλοι αυτοί πολλές φορές αλληλοσυμπληρώνονται  και σε γεμίζουν, κάποιες φορές όμως μπορεί και να συγκρούονται καλώντας για δύσκολες και συνειδητές επιλογές».

Προκλήσεις.

«Νομίζω πως η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει μια γυναίκα σε κάθε ηλικία είναι τα αθέατα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις σχετικά με το ρόλο της μέσα σε μια κοινωνία στην οποία η ισότητα των δύο φύλων δεν έχει επιτευχθεί – ακόμα. Για παράδειγμα στις επιχειρήσεις -σύμφωνα με αναφορά του World Economic Forum- οι γυναίκες σήμερα παγκοσμίως αμείβονται με μισθούς που διατηρούσαν οι άντρες το 2006. Δεδομένου ότι εργάζονται το ίδιο σκληρά, αυτό είναι άδικο και πρέπει να αλλάξει. Φυσικά, αυτά αφορούν γυναίκες του λεγόμενου «αναπτυγμένου» κόσμου, γιατί ας μην ξεχνάμε πως υπάρχουν πολύ βασικότερα ζητήματα επιβίωσης και αξιοπρέπειας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες (και όχι μόνο) σε πολλά μέρη του κόσμου».

Πρότυπα.

«Γνωρίζω συνεχώς γυναίκες που με εμπνέουν, γυναίκες που αλλάζουν τα δεδομένα, που τολμούν να βγουν μπροστά. Θαυμάζω όλες εκείνες που έχουν ψυχή, δυναμισμό και στόχους σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους.   
Γεγονός είναι πως τα γυναικεία πρότυπα είναι λίγα. Όχι απαραίτητα γιατί δεν υπάρχουν, ίσως ακόμα περισσότερο γιατί δεν προβάλλονται. 
Και αυτή ακριβώς είναι η δική μας ευθύνη σήμερα. Μια ευθύνη που -προσωπικά- παίρνω στα σοβαρά. Να δημιουργούμε, να προβάλουμε και να γινόμαστε πρότυπα για τα νέα κορίτσια. Να ονειρεύονται, να βάζουν στόχους υψηλούς και να τους πετυχαίνουν. Να μην βάζουν στον εαυτό τους τα όρια που θέτει η κοινωνία και το περιβάλλον τους». 

Στυλ.

«Η λέξη στυλ για εμένα έχει πάντα δίπλα της τη λέξη "προσωπικό". Σημαίνει να εξωτερικεύεις, αυτό που έχεις μέσα σου με τον τρόπο που σε εκφράζει, σου δίνει ικανοποίηση, χαρά και αυτοπεποίθηση. Είναι αυτό που μπορεί να σε κάνει να αφήσεις το στίγμα σου, αυτό που θα σε κάνει να διαφοροποιηθείς από τους υπόλοιπους. 

Στυλ βέβαια, δεν είναι μόνο ο τρόπος που επιλέγουμε να ντυθούμε, αλλά οι ιδέες μας, οι φίλοι, οι σύντροφοι, οι επιλογές, η συμπεριφορά, η διασκέδασή και ό,τι άλλο πρεσβεύουμε στη ζωή μας. Είναι ο τρόπος που επιλέγουμε να τη ζήσουμε!»

Αρετές.

«Εκτιμώ το καθαρό βλέμμα και την έξυπνη ματιά. Ακούγονται παρόμοια, αλλά είναι δύο διαφορετικά πράγματα και όταν συνδυάζονται το θεωρώ σπάνια αρετή».

Όραμα.

«Δεν είμαι σίγουρη ότι είχα πάντα ένα συγκεκριμένο όραμα που με κατευθύνει μέχρι σήμερα. Αυτό που είχα πάντα όμως είναι ότι τολμώ. Ακόμη και όταν φοβάμαι... κάνω το βήμα. Πάντα η ανυπομονησία και ο ενθουσιασμός ως κινητήριες δυνάμεις υπερισχύουν της ανασφάλειας και του φόβου. Μια ιδέα, μια επιθυμία, ένα όνειρο όταν το «δω», όταν το πιστέψω κυριολεκτικά με απογειώνει. Μου αρέσει να κοιτάω ψηλά».

Μότο.

«Ό,τι επιθυμείς να το φωνάζεις δυνατά, αγρίμι να γίνεσαι. Δεν ταιριάζει η μετριότητα με τη λαχτάρα», Νίκος Καζαντζάκης»

Ζωή σε άλλη εποχή.

«Ειλικρινά δεν θα άλλαζα τη σημερινή εποχή με καμία. Έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε πολλά πράγματα, αρκεί να το θέλουμε και να το αναζητούμε. Ομολογουμένως ζούμε σε μια εποχή όπου οι αλλαγές συντελούνται με γρήγορα ρυθμό δημιουργώντας δυσκολίες, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούνται και ευκαιρίες».

7η Τέχνη και Ήρωες.

«Θαυμάζω τον χαρακτήρα της Audrey Hepburn στο “Breakfast at Tiffany's”. Ξεχωρίζω σε αυτό το ρόλο το τρίπτυχο εξυπνάδας- στυλ - ρομαντισμού. Επίσης, το “Moon River”, το τραγούδι που τραγούδησε στην ταινία είναι από τα πιο αγαπημένα μου».

Ελένη Αντωνιάδου

Επιστήμονας - Ερευνήτρια στη NASA


Η Σύγχρονη γυναίκα.

«Η σύγχρονη γυναίκα διακατέχεται από αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα, προσαρμοστικότητα. Χαράζει τους δικούς της επαγγελματικούς δρόμους και έχει τη δύναμη να καταρρίπτει στερεότυπα. Παίρνει ρίσκα με θάρρος αλλά και ταπεινότητα. Την ορίζει μόνο η δική της αξιακή πυξίδα. Την χαρακτηρίζει η πολυπραγμοσύνη της, καθώς αποτελεί ταυτόχρονα πόλο ανάπτυξης και πυρήνα της οικογένειας».

Προκλήσεις.

«H μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα είναι η καταπολέμηση της ενοχοποίησης που πλανάται, όταν οι γυναίκες προσπαθούν να διεκδικήσουν μια ισότιμη και δίκαιη κοινωνική θέση, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργούνται υπέρμετρες προσδοκίες όταν καλείται να ανταπεξέλθει άριστα στις επαγγελματικές φιλοδοξίες και τον οικογενειακό στίβο. Για μένα η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να συνεχίσω να πιστεύω στον εαυτό μου παρά τις δυσκολίες, τις αποτυχίες, και την ενδεχόμενη αμφισβήτηση σε ένα μονοπάτι ισχυρής αντίστασης, όπως αυτό της έρευνας».

Πρότυπα.

«Με εμπνέει κάθε γυναίκα που έχει την προσωπικότητα να συνθέσει πρωτοποριακές ιδέες, να παλέψει γι’ αυτές και να διεκδικήσει το δίκαιο για όλους. Δεν πιστεύω στα πρότυπα ή την υπερεξιδανίκευση. Πιστεύω στη συλλογική προσπάθεια για την διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πρόσβαση όλων των γυναικών σε οικονομικοκοινωνικούς πόρους».

Στυλ.

«Είναι η αντανάκλαση της προσωπικότητας. Η μισή μας κομψότητα βρίσκεται στις σκέψεις μας και η άλλη μισή στις αξίες μας».

Αρετές.

«Με γοητεύουν οι άνθρωποι της προσφοράς που έχουν ως κινητήριο δύναμη την καλοσύνη και την αγάπη. Οι άνθρωποι που δεν κατακρίνουν με ευκολία τους συνανθρώπους τους και έχουν την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία να πολεμούν τις αντιξοότητες».

Όραμα.

«Είναι δύσκολο να αποκτήσει κανείς μια σφαιρική εικόνα για τη ζωή, να έχει όραμα για το μέλλον. Ωστόσο είναι σημαντικό να διερωτηθούμε: Τι κάνει το μέλλον πιο ευοίωνο για όλους; Ποια προβλήματα πρέπει να λυθούν κατά προτεραιότητα; Ποιες εφευρέσεις πρέπει να ανακαλυφθούν; Η συμμετοχή μου σε εθελοντικές ιατρικές αποστολές στον Τρίτο Κόσμο, με κατεύθυνε προς την αναζήτηση της χρησιμότητάς μου και της συνεισφοράς μου στη διαιώνιση της ζωής».

Επιτυχία. Συνδέεται με την προσωπική ευτυχία;

«Η προσωπική και επαγγελματική επιτυχία είναι αλληλένδετες. Η μεγαλύτερη αποτυχία είναι να μην υπάρχει κάποιος να σε νοιάζεται πραγματικά και να μοιράζεσαι μαζί του την επιτυχία. Η ευτυχία μάλλον κρύβεται στην ισορροπία μιας συντροφικής σχέσης και στην ενασχόληση μας με πράγματα που μας εξελίσσουν προσωπικά αλλά και συμβάλλουν θετικά στην κοινωνία».

Μότο.

«Το ποίημα “Όσο μπορείς” του Καβάφη, που είναι μια διαχρονική πηγή έμπνευσης»

Ζωή σε άλλη εποχή.

«Κάθε εποχή έχει μια ξεχωριστή σημασία για την πρόοδο μας. Αναφορικά με το μέλλον θα είχα μεγάλη περιέργεια να επισκεφθώ την εποχή στην οποία οι διαστημικές αποικίες και οι μεταμοσχεύσεις τεχνητών οργάνων θα είναι θέματα ρουτίνας (είναι παρήγορο για κάθε επιστήμονα να ξέρει ότι οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής απέκτησαν αξία και χρησιμότητα για τις μελλοντικές γενιές). Σε ό,τι αφορά το παρελθόν νομίζω θα με βρίσκατε στη Νικόπολη γύρω στο 110 μ.Χ. Έχω ιδιαίτερη αδυναμία στον Επίκτητο: με μαγεύει ο τρόπος σκέψης του και η προσωπικότητά του και φυσικά η διανοητικότητα που ανέπτυξε παρά τις κακουχίες που βίωσε ως δούλος».

7η Τέχνη και Ήρωες.

«Ξεχωρίζω τη βιογραφική απεικόνιση της Φρίντα Κάλο στην ομώνυμη ταινία “Frida” για την οξυδέρκεια, το σθένος της να υπερβεί τις κακουχίες στη ζωή και το πάθος της για τις τέχνες. Η ταινία υπογραμμίζει και την θυματοποίησή της κοινωνικά, την άνιση και αντισυμβατική σχέση με τον σύζυγό της και την υποβάθμιση του έργου της από μια πατριαρχική κοινωνία που δεν ήταν ακόμα έτοιμη να αναγνωρίσει το ταλέντο της. Μια αμιγώς κινηματογραφική ηρωίδα που θαυμάζω είναι η αστροβιολόγος ερευνήτρια που υποδύεται η Jennifer Connelly στην ταινία “The day the earth stood still”».

Λίλη Περγαντά

Πρόεδρος Power Health


Η Σύγχρονη γυναίκα.

«Με το πέρασμα του χρόνου η εικόνα της γυναίκας έχει αλλάξει ουσιαστικά.  Η γυναίκα παλιότερα αντιλαμβανόταν τον εαυτό της ως λιγότερο δυναμικό και αυτόνομο, κυρίως λόγω του ότι ήταν υποχρεωμένη να παραμένει στο σπίτι και να μην εργάζεται, αλλά να ασχολείται μονάχα με την ανατροφή των παιδιών, με «τα του σπιτιού» και οι προσωπικές της ανάγκες έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα.
Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν μεταβληθεί και η θέση της γυναίκας έχει αλλάξει πάνω στην κοινωνική σκακιέρα.  Η γυναίκα πλέον εργάζεται, βγάζει τα δικά της χρήματα και δεν διστάζει να διεκδικήσει όλα όσα θέλει και ονειρεύεται παρά τα κοινωνικά εμπόδια και στερεότυπα. 
Η σύγχρονη γυναίκα είναι ένας σύγχρονος αυθεντικός “υπερήρωας” αφού καλείται να ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά σε πολλαπλούς ρόλους, σε αυτό της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης γυναίκας, της νοικοκυράς».

Προκλήσεις.

«Λόγω των δύσκολων μεταβαλλόμενων καιρών που βιώνουμε, οι προκλήσεις για μια γυναίκα έχουν αυξηθεί δραματικά. Στην εποχή που ζούμε είναι μεγάλη πρόκληση να αντέχεις την δύσκολη καθημερινότητα και να παραμένεις καλή μητέρα, να ξεπερνάς τα εμπόδια πιστεύοντας στον εαυτό σου και στις δυνάμεις σου».
Δική μου λοιπόν πρόκληση είναι να παραμένω πιστή στις αξίες μου, να κρατάω ζωντανό το όραμα μου, να παραμένω Άνθρωπος και να αντεπεξέρχομαι καθημερινά με επιτυχία στους πολλαπλούς ρόλους της Επιχειρηματίας-Μητέρας-Συζύγου-Γυναίκας.

Αρετές.

«Εκτιμώ το ήθος, την αλήθεια, την αξιοπρέπεια, το πάθος για ζωή και δουλειά. Οι άνθρωποι που ξεχωρίζουν με αυτές τις αρετές, κατέχουν ανθρωπιά και αίσθημα δικαίου που ξεπερνά την κοινή πρακτική».

Όραμα.

«Όραμα μας εδώ και 33 χρόνια είναι να συμπληρώνουμε φυσικά και αποτελεσματικά τη διατροφή της Ελληνικής οικογένειας με καινοτόμα, ποιοτικά προϊόντα υγείας στεκόμενοι δίπλα της σε κάθε της στιγμή με Ανθρώπινο πρόσωπο, εντιμότητα και συνέπεια».

Επιτυχία. Συνδέεται με την προσωπική ευτυχία;

«Επιτυχία είναι η πραγματοποίηση ενός ονείρου, ενός στόχου. Είναι ένα αδιάκοπο ταξίδι, μια σταδιακή πορεία σε έναν προορισμό όπου κυριαρχεί η ισορροπία. Μόνο μέσω μιας ισορροπημένης ζωής, μπορείς να βρεις την επιτυχία και την ευτυχία».

Μότο.

«Δεν υπάρχουν άπιαστα όνειρα. Μόνο άνθρωποι που τα αφήνουν στη μέση».

{{{ articlebanner-330x100-1 }}}
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης