Δύσκολο το φινάλε των διαπραγματεύσεων στη Γερμανία
Αμφίβολο αν θα ολοκληρωθούν την Κυριακή οι συνομιλίες των CDU, CSU και SPD για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Αισθητές διαφορές εξακολουθούν να επικρατούν στα κοινωνικά θέματα
Ανοιχτό παραμένει αν οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν σήμερα Κυριακή. Τόσο η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Άγκελα Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς εξέφρασαν μεν το πρωί τη θέλησή τους να καταλήξουν σε συμφωνία, παράλληλα όμως επεσήμαναν πως αναμένουν δύσκολες συνομιλίες.
Ο δε κ. Σόυλτς τόνισε ακόμη πως στόχος του είναι μια συμφωνία με «σοσιαλδημοκρατική χροιά». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, θέλει να πετύχει «στο μέγιστο δυνατό βαθμό σοσιαλδημοκρατική πολιτική».
Πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις;
Γεγονός είναι πάντως πως τα θέματα που εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά αφορούν αιτήματα των Σοσιαλδημοκρατών προπαντός στον τομέα της αγοράς εργασίας και των ασφαλιστικών ταμείων. Σε συμβιβαστική λύση φαίνεται να κατέληξαν το μεσημέρι οι διαπραγματευτές σε ό,τι αφορά το επιδιωκόμενο φρένο στην αύξηση των ενοικίων. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν να διατεθούν τα επόμενα τρία χρόνια συνολικά 4 δισ. ευρώ για τη δημιουργία νέων χώρων στέγασης.
Κλείσιμο
Τελευταίο θέμα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων που θα συζητηθεί πιθανώς αργά το απόγευμα της Κυριακής θα είναι η συζήτηση για τα δημοσιονομικά ζητήματα. Εδώ θα κριθεί οριστικά ποια από τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί θα πραγματοποιηθούν και σε ποιο βαθμό. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να αναμένεται ότι οι διαβουλεύσεις θα διαρκέσουν ως τη νύχτα και δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και αύριο. Ούτως η άλλως τα τρία κόμματα είχαν συμφωνήσει σε μια παράταση δύο ημερών εάν δεν επιτευχθεί ως σήμερα τελική συμφωνία.
Αν μπορούσαμε να ανοίξουμε ένα παράθυρο και να κοιτάξουμε τον κόσμο εκεί γύρω στο 2050, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα βλέπαμε έναν πλανήτη αγνώριστο, αλλά έναν κόσμο που θα έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί.
Πώς μπορεί μια επίσκεψη σε ένα μουσείο, ένα πείραμα ή μια πρώτη γνωριμία με την φύση να αλλάξει τον τρόπο που ένα παιδί βλέπει τον κόσμο; Περισσότερα από εννέα χρόνια, το πρόγραμμα «Οι Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν» της Stoiximan δίνει σε παιδιά από όλη την Ελλάδα την ευκαιρία να διευρύνουν βιωματικά τους ορίζοντες τους.
Δουλειά, οικογένεια, υποχρεώσεις, μάς κάνουν συχνά να μεταθέτουμε τη φροντίδα του εαυτού μας. Η νέα καμπάνια της Εθνικής Ασφαλιστικής μάς θυμίζει γιατί αξίζει να εστιάσουμε ξανά σε εμάς και την υγεία μας