Ιρλανδία: Δημοψήφισμα το 2018 για την πλήρη νομιμοποίηση των αμβλώσεων

Ιρλανδία: Δημοψήφισμα το 2018 για την πλήρη νομιμοποίηση των αμβλώσεων

Η Ιρλανδία έχει έναν από τους πιο αυστηρούς νόμους περί αμβλώσεων στην Ευρώπη - Επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις σοβαρού κινδύνου, καθώς και αυτοκτονίας 

Ιρλανδία: Δημοψήφισμα το 2018 για την πλήρη νομιμοποίηση των αμβλώσεων
Δημοψήφισμα για την νομιμοποίηση των αμβλώσεων αναμένεται να διεξαχθεί στην Ιρλανδία το 2018, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας. 

«Το δημοψήφισμα επί της όγδοης τροπολογίας, για τα δικαιώματα του αγέννητου, θα διεξαχθεί τον Μάιο ή τον Ιούνιο της επόμενης χρονιά», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι πολίτες της Ιρλανδίας θα κληθούν να αποφασίσουν αν οι αμβλώσεις θα πρέπει να νομιμοποιηθούν «σε όλο σχεδόν το φάσμα των περιπτώσεων»

Κλείσιμο
Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από έναν μεγάλο αγώνα της κίνησης «Ακυρώστε την 8η (σσ. τροπολογία), ο οποίος τράβηξε την προσοχή διεθνώς, αλλά και λίγες ημέρες πριν από την έκτη ετήσια πορεία για το δικαίωμα της επιλογής «March of Choice».  Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε τον περασμένο Ιούλιο την χώρα να αναιρέσει τις απαγορεύσεις των αμβλώσεων. 

Χιλιάδες Ιρλανδές κάθε χρόνο που θέλουν να προχωρήσουν σε άμβλωση χρειάζεται να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη διαδικασία, καθώς είναι νόμιμη, αλλά ωστόσο το κόστος του ταξιδιού, της στέγης και τα ιατρικά έξοδα αγγίζουν τις 4.000 λίρες. 

Η Ιρλανδία, μια καθολική χώρα, έχει έναν από τους πιο αυστηρούς νόμους περί αμβλώσεων στην Ευρώπη. Η επίμαχη όγδοη τροπολογία ψηφίστηκε σε μία περίοδο, όταν στη χώρα ήταν παράνομη και η αντισύλληψη.

Το 2013 επετράπη για πρώτη φορά η πράξη της άμβλωσης σε γυναίκες στις οποίες η κυοφορία μπορεί να αποβεί μοιραία για την ζωή τους. Στον κίνδυνο αυτό περιλαμβάνεται και η πιθανότητα αυτοκτονίας.

Μία γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίσζει φυλάκιση μέχρι και 14 χρόνια, εάν πάρει φάρμακα άμβλωσης, τα οποία μπορεί να παραγγείλει από το διαδίκτυο. 

Ο τερματισμός μίας εγκυμοσύνης επιτρέπεται υπό εξαιρετικά σπάνιες συνθήκες,  οι οποίες θέτουν τη ζωή της μητέρας σε κίνδυνο. Αυτή η απόφαση για την προστασία της ζωής της μητέρας ψηφίστηκε σε άλλο δημοψήφισμα τη δεκαετία του '80 από μία συντριπτική πλειοψηφία. 

Τα τελευταία χρόνια γυναίκες υψηλού προφίλ που υποστήρίζουν την αυτοδιάθεση του σώματος έφεραν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα. 

Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών εστίασε στην Αμάντα Μέλετ, η οποία ήταν έγκυος 21 εβδομάδων, όταν οι γιατροί της είπαν ότι το μωρό της θα πεθάνει στην κοιλιά της ή λίγο μετά τη γέννησή του. Προχώρησε σε άμβλωση στη Βρετανία, αλλά λόγω του κόστους δεν μπορούσε  να μείνει παραπάνω και αναγκάστηκε να φύγει και η τέφρα του βρέφους της να μεταφερθεί ξεχωριστά. 

Τον Μάρτιο, γυναίκες από όλη τη χώρα φορώντας μαύρα διαδήλωσαν κατά του νόμου. Η οργάνωση Strike 4 Repeal εμπνεύστηκε από τη «Διαμαρτυρία με τις Κρεμάστρες», πέρυσι στην Πολωνία το 2016.  Οι διαδηλωτές «κυμάτιζαν» κρεμάστρες, ως σύμβολο για τις δεκάδες χιλιάδες αμβλώσεις που γίνονται παράνομα κάθε χρόνο στην Πολωνία, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες από τέτοιες διαδικασίες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης