Τέξας: Ένας νεκρός από το πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ - Εικόνες βιβλικής καταστροφής

Τέξας: Ένας νεκρός από το πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ - Εικόνες βιβλικής καταστροφής

Στο Ρόκπορτ, από πυρκαγιά μέσα στο σπίτι του, το θύμα - Εξασθένησε ο τυφώνας και υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα - Η ταχύτητα των ανέμων έφτασε μέχρι και τα 209 χιλιόμετρα/ώρα - Κατέρρευσαν σπίτια, 250.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Τέξας: Ένας νεκρός από το πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ - Εικόνες βιβλικής καταστροφής
Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του σε πυρκαγιά σε ένα σπίτι στο Ρόκπορτ του Τέξας, όταν ο τυφώνας Χάρβεϊ έπληξε την πόλη αυτή.

Το θύμα βρέθηκε, αφού η καταιγίδα πέρασε από την περιοχή και κινήθηκε προς την ενδοχώρα, είπε ο δήμαρχος του Ρόκπορτ, Τσαρλς Τζ. Γουόξ, σε συνέντευξη Τύπου, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το θύμα.

Στο Ρόκπορτ, ένα λύκειο, ένα ξενοδοχείο, ένα γηροκομείο και άλλα κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και με εκπροσώπους των υπηρεσιών διάσωσης. Ορισμένα από αυτά τα κτίρια χρησιμοποιούνταν ως καταφύγια.
Κλείσιμο

Νωρίτερα το βράδυ του Σαββάτου, ο τυφώνας Χάρβεϊ είχε εξασθενήσει και υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα, όμως οι πλημμύρες που προκάλεσε είναι "πολύ σοβαρές", όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Παρακολούθησης Τυφώνων.

Η ένταση των ανέμων που συνοδεύουν τον Χάρβεϊ έχει πέσει στα 112 χιλιόμετρα την ώρα. Ωστόσο, οι Αρχές προειδοποιούν ότι μέχρι την Πέμπτη θα συνεχιστεί η βροχόπτωση και σε ορισμένες περιοχές το ύψος της βροχής μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 100 εκατοστά, κάτι που "θα προκαλέσει καταστροφικές και ενδεχομένως θανατηφόρες πλημμύρες".

Ο υπεύθυνος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, Μπροκ Λονγκ, προειδοποίησε επίσης ότι η ανοικοδόμηση στις περιοχές που έχουν πληγεί από τον Χάρβεϊ θα πάρει "χρόνια". "Θα μας χρειαστούν χρόνια για να συνέλθουμε από αυτήν την καταστροφή" είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι MSNBC.

Ο Λονγκ είπε μάλιστα ότι η διάρκεια του καιρικού φαινομένου ήταν "άνευ προηγουμένου" για την Πολιτεία του Τέξας.

Ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανακοίνωσε ότι κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης άλλες 20 κομητείες της Πολιτείας. Είπε επίσης ότι θα κινητοποιηθούν συνολικά 1.800 στρατιώτες, για να βοηθήσουν στο καθάρισμα των δρόμων από τα συντρίμμια.

Στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μετέχουν περίπου 1.000 διασώστες. Η Πολιτεία ετοιμάζεται επίσης να στείλει εφόδια, όπως νερό, πάγο και τρόφιμα, στις περιοχές που έχουν πληγεί.

Ο Χάρβεϊ ήταν η ισχυρότερη καταιγίδα που έπληξε το Τέξας τα τελευταία 50 χρόνια, όταν έφτασε στις ακτές της πολιτείας, αργά χθες το βράδυ, ως τυφώνας στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον.

Εντυπωσιακές ήταν οι εικόνες που κατέγραψε η NASA:


Ενισχυμένος από τα ζεστά νερά του Κόλπου του Μεξικού, ο Χάρβεϊ έγινε ο πρώτος τυφώνας κατηγορίας 4 που πλήττει τις ΗΠΑ μετά τον Τσάρλι το 2004 και ο πρώτος που πλήττει το Τέξας μετά την Κάρλα, το 1961.




Ο Χάρβεϊ έπληξε την πόλη Κόρπους Κρίστι περίπου την Παρασκευή στις 22:00 (τοπική ώρα, 06:00 σήμερα ώρα Ελλάδας) με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 209 χιλιομέτρων την ώρα και τρεις ώρες αργότερα επέστρεψε σε μια κοντινή περιοχή.

Οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ανέφεραν ότι περίπου 250.000 πελάτες τους (σε σύνολο 1.000.000) έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό.

Στην παραλιακή πόλη Πορτ Λαβάκα, λίγο βορειότερα, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και ορισμένοι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει. «Έχουμε τόσες καταστροφές από τα πεσμένα δέντρα και τα συντρίμμια που το κόστος για την αποκατάσταση θα είναι τεράστιο» σχολίασε ο δήμαρχος Τζακ Γουίτλοου, αφού επιθεώρησε την πόλη του.

Στέγες σπιτιών... ξεριζώθηκαν, εκρήξεις σημειώθηκαν σε πρατήρια καυσίμων, ενώ ο τυφώνας κατάφερε να αποπροσανατολίσει ακόμη και τους αλιγάτορες, οι οποίοι, όταν τα νερά άρχισαν να... φουσκώνουν, βγήκαν στη στεριά! Χαρακτηριστικά, στην κομητεία του Φορτ Μπεντ, άρχισαν να κυκλοφορούν... ανενόχλητοι στους δρόμους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο τοπικός σερίφης δέχτηκε κατεπείγουσες κλήσεις, ότι τα ερπετά είχαν μπει στις αυλές των σπιτιών.



Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες, σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, άνδρες της αστυνομίας και βοηθοί σερίφη έσπευσαν και με ειδικές θηλιές, με τον αέρα και τη βροχή να τους «μαστιγώνει», έπιαναν τους τεράστιους αλιγάτορες και τους μετέφεραν στο φυσικό τους περιβάλλον.



Οι ειδικοί, που κλήθηκαν και αυτοί να βοηθήσουν, εξήγησαν πως οι αλιγάτορες σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων, είτε αποπροσανατολίζονται είτε ψάχνουν κάποιο ασφαλές σημείο, για να κρυφτούν.

«Οι αλιγάτορες που θα εμφανιστούν στα σπίτια σας κατά τη διάρκεια των βροχών και των πλημμυρών δεν ψάχνουν για φαγητό ούτε θέλουν να είναι επιθετικοί» ανέφερε σε post στο Facebook η μη κυβερνητική οργάνωση Texas Gator Squad.







Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής το Τέξας

Ο Χάρβεϊ αναμένεται να κινείται για ημέρες αργά πάνω από τις ακτές των Πολιτειών του Τέξας και της Λουιζιάνα, που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση καταστροφής, προκειμένου να καταστεί δυνατή η χορήγηση βοήθειας από το ομοσπονδιακό κράτος, ενώ εκτιμάται ότι θα πέσουν έως και 90 εκατοστά βροχής και η στάθμη της θάλασσας μπορεί να ανέβει ακόμη και κατά τέσσερα μέτρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι υπέγραψε διάταγμα, με το οποίο κήρυξε το Τέξας σε κατάσταση φυσικής καταστροφής.



Έως και 6.000.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι βρίσκονται στον δρόμο του τυφώνα Χάρβεϊ, καθώς και η καρδιά της πετρελαιοπαραγωγής των ΗΠΑ. Οι επιπτώσεις στα διυλιστήρια έχουν ήδη προκαλέσει αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Στο Ρόκπορτ του Τέξας, αίσθηση προκάλεσε η παραίνεση του δημάρχου της περιοχής, σε όσους είχαν επιλέξει να παραμείνουν, να γράψουν στο μπράτσο τους με μαρκαδόρο το όνομά τους και τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισής τους, για να μπορούν να αναγνωριστούν από τις Αρχές, σε περίπτωση θανάτου... 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης