Ο «μεθυσμένος τουρίστας» Τραμπ συσπειρώνει την Ευρώπη... εναντίον του

Ο «μεθυσμένος τουρίστας» Τραμπ συσπειρώνει την Ευρώπη... εναντίον του

Η στάση του πλανητάρχη στις Συνόδους του ΝΑΤΟ και των G7 εγείρει αντιδράσεις - «Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε πάντα στους συμμάχους μας» λέει η Μέρκελ, ενώ ο Γκάμπριελ μιλάει για... κοντόφθαλμη αμερικανική πολιτική - Η Γαλλία «βλέπει» ιδανική την στιγμή να προωθηθεί η «Ευρώπη της Άμυνας»

Ο «μεθυσμένος τουρίστας» Τραμπ συσπειρώνει την Ευρώπη... εναντίον του
Η παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αλλά και στην συνάντηση των G7 στην Σικελία φαίνεται πώς λειτούργησε... ενωτικά για την Ευρώπη και την «πληγωμένη» της συνοχή. 

«Οιστρηλατούμενοι», θα έλεγε κανείς, από την χειραψία του Εμανουέλ Μακρόν με τον πλανητάρχη, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, με την οποία ο Γάλλος πρόεδρος θέλησε να δείξει στον Αμερικανό ομόλογό του ότι... δεν έχει εκείνος το πάνω χέρι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν αποφασισμένοι να «συσπειρωθούν» απέναντι στον κίνδυνο που φαίνεται πως αποτελεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τα «βέλη», άλλωστε, κατά του Τραμπ, προέρχονται πρωτίστως από τις ΗΠΑ, ακόμα και μέσα από το Στέιτ Ντιπάρμεντ. Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε -από διπλωματικής άποψης- ο Τραμπ κυρίως στη Σύνοδο των G7, δεν δίστασε να τον παρομοιάσει με «μεθυσμένο τουρίστα».
Κλείσιμο

Την «σκυτάλη» πήρε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία την Κυριακή δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και σήμερα προχώρησε έτι περαιτέρω, «καρφώνοντας» ουσιαστικά τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς εκτίμησε ότι «οι σύμμαχοι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται πάντα ο ένας στον άλλο», αναφερόμενη στο γεγονός ότι ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους αρνήθηκε να υιοθετήσει τη συμφωνία για την υπερθέρμανση του πλανήτη στη Σύνοδο μεταξύ των επτά οικονομικά ισχυρότερων κρατών του πλανήτη, τονίζοντας ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο, προκειμένου να απαντήσει.

Αλλά και ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εξέφρασε σήμερα την άποψη ότι οι ενέργειες του προέδρου των ΗΠΑ «αποδυνάμωσαν» την Δύση και κατηγόρησε την πολιτική των ΗΠΑ ως αντίθετη προς τα «συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Οι ΗΠΑ (…) θεωρούν ότι το να επιβάλουν τα εθνικά τους συμφέροντα είναι σημαντικότερο από τη διεθνή τάξη» κατήγγειλε ο Γερμανός ΥΠΕΞ. «Η κοντόφθαλμη πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης αντίκειται στα συμφέροντα της ΕΕ» προσέθεσε, επικαλούμενος τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της πώλησης όπλων στη Μέση Ανατολή.

Με την γερμανική «γραμμή» τάχθηκε σαφώς και η Γαλλία, καθώς η υπουργός Άμυνας της χώρας, Σιλβί Γκουλάρ, σημείωσε ότι το κάλεσμα του Αμερικανού προέδρου προς τους Ευρωπαίους να συνεισφέρουν περισσότερο στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ, συνιστά ένα «κίνητρο» για την προώθηση της «Ευρώπης της Άμυνας».

«Το μήνυμα προς τους Ευρωπαίους να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη δεν απέχει πολύ από αυτό που προσπαθεί να κάνει η Γαλλία εδώ και χρόνια, δηλαδή να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε μια αυτόνομη ικανότητα, που θα εντάσσεται στη συνεργασία μας με το ΝΑΤΟ, αλλά θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό δυναμικό» είπε η Γαλλίδα υπουργός.

«Την στιγμή που θέλουμε να προωθήσουμε την Ευρώπη της Άμυνας, αυτό συνιστά ένα κίνητρο» προσέθεσε η Γκουλάρ, η οποία την Πέμπτη θα βρίσκεται στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την Γερμανίδα ομόλογό της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης