«Είδαμε τον θάνατο να έρχεται»: Η επίθεση στο Λούβρο ξύπνησε εφιάλτες στους Γάλλους

«Είδαμε τον θάνατο να έρχεται»: Η επίθεση στο Λούβρο ξύπνησε εφιάλτες στους Γάλλους

Η έγκαιρη αντίδραση των στρατιωτών απέτρεψε τα χειρότερα στο πιο φημισμένο μουσείο του κόσμου, όταν ένας άνδρας, που φώναξε «Αλλάχ Άκμπαρ», τους επιτέθηκε με ματσέτα - Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο δράστης είναι Αιγύπτιος πολίτης - Πώς περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες το χρονικό του τρόμου

«Είδαμε τον θάνατο να έρχεται»: Η επίθεση στο Λούβρο ξύπνησε εφιάλτες στους Γάλλους
Σοκαρισμένη από τη νέα τρομοκρατική επίθεση, αυτή τη φορά στην «καρδιά» του Παρισιού, στο μουσείο του Λούβρου, είναι η γαλλική κοινωνία, η οποία ασφαλώς και
δεν έχει ακόμα επουλώσει τις πληγές της από τα χτυπήματα στο Μπατακλάν και τη Νίκαια.

Έτσι, αν και δεν επρόκειτο για ένα περιστατικό τόσο μεγάλης κλίμακας και με τεράστιες απώλειες σε ζωές, όπως τα δύο προαναφερθέντα, το επεισόδιο που σημειώθηκε σήμερα στο Λούβρο ήταν αρκετό, για να «ξυπνήσει» εφιάλτες και να «αναζωπυρώσει» το αίσθημα της ανασφάλειας και του φόβου.

Όπως λοιπόν ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές, κάνοντας λόγο για επίθεση «τρομοκρατικού χαρακτήρα», ένας άνδρας επιτέθηκε εναντίον στρατιωτικής περιπόλου στην είσοδο του μουσείου του Λούβρου, κρατώντας ματσέτα και φωνάζοντας στα αραβικά «Αλλάχ Άκμπαρ» («Ο Αλλάχ είναι ο πιο μεγάλος»), πριν τραυματισθεί σοβαρά από στρατιώτη που άνοιξε πυρ εναντίον του.
Κλείσιμο

«Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, είναι Αιγύπτιος πολίτης που έφτασε στη Γαλλία στα τέλη Ιανουαρίου», δήλωσε πηγή προσκείμενη στην έρευνα.  

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας), στην είσοδο της πολύ τουριστικής γκαλερί του Καρουζέλ του Λούβρου, η οποία προσφέρει πρόσβαση στο πιο πολυσύχναστο μουσείο του κόσμου. Ένας στρατιωτικός τραυματίσθηκε ελαφρά στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ ο δράστης τραυματίσθηκε σοβαρά στην κοιλιά, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας του Παρισιού, Μισέλ Καντό. Τα δύο σακίδια που έφερε στην πλάτη του ο δράστης δεν περιείχαν εκρηκτικά, προσέθεσε ο ίδιος.

«Είδαμε τους πελάτες μέσα στην αίθουσα που έτρεχαν, αμέσως καταλάβαμε πως πρόκειται για κάτι σοβαρό. Τρέξαμε, βγήκαμε έξω. Σκεφτήκαμε τη ζωή μας, είδαμε τον θάνατο να έρχεται μ' όλα αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, φοβηθήκαμε αληθινά» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία εργαζόμενη σε εστιατόριο μέσα στην γκαλερί του Λούβρου.

Ντοκουμέντο: Φωτογραφία την ώρα που πυροβολείται ο δράστης


Το tweet του γαλλικού ΥΠΕΣ 



Δείτε βίντεο 




Η ενέργεια αυτή στην «καρδιά» του Παρισιού πραγματοποιήθηκε «προφανώς στο πλαίσιο μιας απόπειρας επίθεσης τρομοκρατικού χαρακτήρα», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» σημείωσε, επικαλούμενος «ένα πλαίσιο απειλής, που παραμένει εξαιρετικά υψηλό».

Η επίθεση στο Λούβρο σημειώθηκε, μάλιστα, ενώ η πόλη «εγκαινιάζει» απόψε την εκστρατεία της, για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, ο δράστης, «οπλισμένος με μία ματσέτα και ίσως με ένα δεύτερο όπλο, όρμησε» πάνω σε περίπολο τεσσάρων στρατιωτών, τους απείλησε και φώναξε «Αλλάχ Άκμπαρ». Ένας από τους στρατιωτικούς πυροβόλησε πέντε φορές και τραυμάτισε τον δράστη στην κοιλιά.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, ο ένας από τους στρατιώτες είχε αρχικά επιχειρήσει να θέσει υπό έλεγχο τον δράστη, χωρίς να χρησιμοποιήσει όπλο, αλλά μάταια. Συνάδελφός του άνοιξε στη συνέχεια πυρ.

Η Αντιτρομοκρατική Εισαγγελία του Παρισιού άρχισε έρευνα.

Περίπου 1.000 άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου 250 βρίσκονταν μέσα στο μουσείο τη στιγμή της επίθεσης, υποχρεώθηκαν να παραμείνουν υπό περιορισμό για την ασφάλειά τους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, Πιέρ-Ανρί Μπραντέ.

Οι επισκέπτες που βρίσκονταν μέσα στο μουσείο πληροφορήθηκαν από τα μεγάφωνα για την απόπειρα επίθεσης και δεν υπήρξε πανικός, είπαν αυτόπτες μάρτυρες, αν και μερικά παιδιά έκλαιγαν, καθώς οι φρουροί καλούσαν τον κόσμο να μείνει συγκεντρωμένος και μακριά από τα παράθυρα.

Αμέσως δημιουργήθηκε μία περίμετρος ασφαλείας και πολλοί αστυνομικοί με αλεξίσφαιρα γιλέκα είχαν κλείσει τις προσβάσεις στην περιοχή, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι σταθμοί του μετρό κοντά στο μουσείο έκλεισαν.

Στη Γαλλία ισχύει καθεστώς έκτακτης ανάγκης μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015 (130 νεκροί) στο Παρίσι. Η χώρα ζει με τον φόβο νέων επιθέσεων, παρά το γεγονός ότι έχουν ενισχυθεί δραστικά οι δυνάμεις ασφαλείας...









Φωτογραφίες από το Twitter 










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης