Ομπάμα για Brexit: Είμαι σίγουρος ότι θα φύγουν από την ΕΕ «χωρίς διαπληκτισμούς»

Ομπάμα για Brexit: Είμαι σίγουρος ότι θα φύγουν από την ΕΕ «χωρίς διαπληκτισμούς»

«Ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου μίλησε, σεβόμαστε την απόφασή του», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα

Ομπάμα για Brexit: Είμαι σίγουρος ότι θα φύγουν από την ΕΕ «χωρίς διαπληκτισμούς»
Μέχρι πριν την διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία, ο Λευκός Οίκος προειδοποιούσε για τις επιπτώσεις του Brexit. Τώρα, ο Μπάρακ Ομπάμα δηλώνει ότι σέβεται την απόφαση του βρετανικού λαού, τονίζοντας πως η σχέση ΗΠΑ-Βρετανίας είναι μακροχρόνια, ενώ την ίδια ώρα εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ «χωρίς διαπληκτισμούς».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή ο Ομπάμα ανέφερε πως «οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου μίλησαν και εμείς σεβόμαστε την απόφασή τους».

«Η ειδική σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία είναι μακροχρόνια και η συμμετοχή της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ παραμένει ζωτικής σημασίας για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια. Το ίδιο ισχύει και για τη σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει κάνει τόσα για να ενισχύσει τη σταθερότητα, να τονώσει την ανάπτυξη και να προωθήσει τι διάδοση των δημοκρατικών αξιών και ιδεών στην ευρωπαϊκή ήπειρο και πέρα από αυτή», σημείωσε.

Κλείσιμο
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση, όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε δηλώσεις από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ που μεταδόθηκαν ζωντανά από τα αμερικανικά ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια των οποίων υπογράμμισε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητά του ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο «είναι προσηλωμένο σε μια ομαλή μετάβαση εξόδου από την ΕΕ». Την ίδια ώρα, όμως, διαβεβαίωσε ότι δεν θα αλλάξουν οι σχέσεις ΗΠΑ και Βρετανίας έπειτα από το Brexit. 

«Ο Ντέιβιντ Κάμερον υπήρξε ένας εξαιρετικός φίλος και εταίρος», είπε ο Ομπάμα και συνέχισε: «Συμφωνήσαμε ότι οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές μας ομάδες θα παραμείνουν σε στενή επικοινωνία τη στιγμή που εμείς παραμένουμε επικεντρωμένοι στην οικονομική ανάπτυξη και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε επίσης ότι τηλεφώνησε και στην καγκελάριο της Γερμανίας και συνέχισε: «Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας θα εργαστούν πολύ στενά μαζί τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες». Ακόμα κι αν οι σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ τροποποιηθούν, «υπάρχει κάτι που δεν θα αλλάξει κι αυτό είναι η ειδική σχέση που υφίσταται μεταξύ των δύο χωρών μας» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος επισήμανε πως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη «θα παραμείνουν αναντικατάστατοι εταίροι των ΗΠΑ, ακόμη και εν μέσω της εκκίνησης διαπραγματεύσεων για τη σχέση τους από εδώ και πέρα, με σκοπό τη διασφάλιση της σταθερότητας, της ασφάλειας, της ευημερίας για την Ευρώπη, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Βόρειο Ιρλανδία και όλο τον κόσμο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας σε ένα συνέδριο στην Ουάσινγκτον, διαβεβαίωσε και αυτός ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί «πολύ στενά και προσεκτικά» τόσο με τη Βρετανία όσο και με την ΕΕ και θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να διασφαλίσει ότι η διαδικασία του...διαζυγίου θα εξελιχθεί «όσο πιο ήπια γίνετα». Το Brexit δεν θα επηρεάσει την ειδική σχέση (των ΗΠΑ) με τη Βρετανία, υπογράμμισε. 
 
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους του Λονδίνου και των Βρυξελλών για να διασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκτός αυτής. Η Μεγάλη Βρετανία και άλλοι πολιτικοί φορείς έχουν τα απαραίτητα εργαλεία για να υποστηρίξουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, η οποία αποτελεί κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη».  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης